Tujina

Libby zanika krivdo

Washington, 03. 11. 2005 17.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Nekdanji svetovalec podpredsednika ZDA, obtožen vpletenosti v razkritje agentke, se je pojavil pred sodiščem.

Lewis Libby zanika krivdo
Lewis Libby zanika krivdo FOTO: Reuters

Nekdanji vodja kabineta ameriškega podpredsednika Dicka Cheneyja Lewis Libby se je na prvem zaslišanju pred sodiščem v primeru razkritja imena tajne agentke CIA izrekel za nedolžnega. Libby je obtožen krive prisege, laganja zveznim agentom med preiskavo in oviranja pravice, zaradi česar mu grozi 30 let zapora in plačilo več kot milijon dolarjev kazni.

Libby je takoj po obtožbi odstopil z mesta vodje kabineta ameriškega predsednika. Preiskava o razkritju identitete obveščevalke pa še vedno poteka. Pod drobnogledom preiskovalcev je tako ostal svetovalec ameriškega predsednika Busha Karl Rove, ki ga doslej sicer še niso obtožili.

Na zaslišanje bi lahko poklicali tudi Cheneyja in druge pomembne predstavnike ameriške vlade, primer pa je že vrgel slabo luč na ravnanje Bele hiše pred napadom na Irak. Ime agentke Valerie Plame, katere razkritje je sprožilo preiskavo, naj bi javnosti domnevno posredovali zato, da bi se maščevali njenemu možu, diplomatu, ki je nasprotoval ameriški politiki do te države. Administracijo ameriškega predsednika Georgea Busha je obtožil poneverb in napačnega predstavljanja obveščevalskih podatkov.