Tujina

Misrata končno osvobojena?

Tripoli, 23. 04. 2011 07.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
24

Gadafijeva voska naj bi začela umik iz Misrate in rešitev razmer na tem območju prepustila plemenom. V napadih zveze Nato na libijske cilje prvič sodelujo ameriška brezpilotna letala.

V Misrati orožje še ne molči, a naj bi Gadafijeva vojska začela umik. Uporniki so že razglasili zmago.
V Misrati orožje še ne molči, a naj bi Gadafijeva vojska začela umik. Uporniki so že razglasili zmago. FOTO: Reuters
V libijskem mestu Misrata so uporniki zajeli ranjenega vladnega vojaka, ki jim je dejal, da so od oblasti prejeli ukaz o umiku, poročajo tuji mediji. Ukaz o umiku iz Misrate so prejeli že včeraj, vojaka pa so uporniki prepeljali v tamkajšnjo bolnišnico na zdravljenje.

Namestnik zunanjega ministra Haled Kaim je napovedal, da se bodo vladne sile, če ne bodo uspele doseči zmage v Misrati, iz tega tretjega največjega mesta v državi umaknile in rešitev razmer prepustile plemenom z območja. Arabska televizija Al Džazira je nato poročala, da so uporniki danes razglasili zmago v Misrati in da so sile, zveste libijskemu voditelju Moamerju Gadafiju, danes prejele ukaz, da se umaknejo iz mesta.

Francoska tiskovna agencija AFP pa medtem še vedno poroča, da v mestu, ki ga Gadafijeve sile oblegajo že skoraj dva meseca, danes potekajo srditi spopadi. Po navedbah bolnišničnih virov je bilo v današnjih uličnih spopadih ubitih najmanj 25 ljudi, več kot sto pa ranjenih. Zdravnik glavne zasebne klinike v mestu je povedal, da je žrtev dvakrat več kot običajno. Reševalna vozila naj bi prihajala na deset minut, oskrbujejo pa tudi pripadnike sil, zvestih Gadafiju.

AFP silovitost spopadov pripisuje temu, da je režim v Tripoliju Gadafijevim silam postavil ultimat, da morajo premagati upornike v mestu ali pa ga zapustiti. Ameriška tiskovna agencija AP pa poroča o umikanju Gadafijevih sil v predmestje Misrate.

Ameriška brezpilotna letala nad Libijo z ofenzivnimi nalogami

Ameriško obrambno ministrstvo je potrdilo, da je njihovo brezpilotno letalo danes prvič sodelovalo v letalskih napadih zveze Nato v Libiji. Brezpilotna letala laže in bolj natančno zadevajo cilje v urbanih naseljih, s tem pa je zmanjšana možnost za civilne žrtve.

Ameriški obrambni minister Robert Gates je v četrtek sporočil, da je ameriški predsednik Barack Obama dovolil sodelovanje teh letal v napadih na libijske vladne sile, da bi izboljšali natančnost napadov.

Brezpilotna letala so doslej nad Libijo izvajala le nadzorne lete.
Brezpilotna letala so doslej nad Libijo izvajala le nadzorne lete. FOTO: Reuters

Namestnik libijskega zunanjega ministra Haled Kaim je že v petek zaradi omenjene odločitve Obamo obtožil "novih zločinov proti človeštvu".

Uporniki so danes sporočili, da Nato očitno stopnjuje napade na Gadafijeve sile. Letala zveze Nato so v središču Tripolija napadla vojaško tarčo v bližini prostorov libijskega voditelja Moamerja Gadafija. Libijska televizija poroča, da so v napadu umrle tri osebe, letala pa naj bi ciljala parkirišče. Dopisnik tiskovne agencije Reuters pa je sporočil, da uničena tarča bolj spominja na podzemni bunker.

McCain v Bengaziju

Sicer je ameriški republikanski senator John McCain med včerajšnjim obiskom pri libijskih upornikih v Bengaziju pozval k okrepitvi vojaške pomoči upornikom. Pomoč naj bi vključevala orožje, usposabljanje in vojaška letala. Poudaril je tudi, da bi morale vse države priznati libijski prehodni nacionalni svet za legitimnega predstavnika libijskega ljudstva.

Poveljnik združenega poveljstva ameriške vojske admiral Mike Mullen pa je dejal, da je bila doslej uničena več kot tretjina libijskih vojaških zmogljivosti. Dodal je še, da je konflikt na območju Adžabije in Brege prišel do mrtve točke. Obenem je izrazil prepričanje, da bodo Natove sile nadaljevale z obstreljevanjem vojaških zmogljivosti libijskih vladnih sil, a zatrdil, da do dobave orožja libijskim upornikom ne bo prišlo. "Mislim, da je dolgoročni cilj odhod Gadafija in njegovih sinov z oblasti in iz države," je še poudaril Mullen.

KOMENTARJI (24)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BogatunLOL
24. 04. 2011 14.01
BogatunLOL 24.04.2011, 13:58 0 BogatunLOL 24.04.2011, 11:12 0 BogatunLOL 24.04.2011, 11:06 0 nikhrast 23.04.2011, 18:21 1 Prav hec je porebirati te zmešane komentarje. Hlapci potrebujejo močnega gospodarja, zato pa toliko Slovencev spoštuje Gadhafija; svobodno misliti ni tako enostavno, za hlapce je treba poskrbeti, ni čudno da je podjetnitštvo v Sloveniji na tako nizki ravni. HA HA, SEM ŽE MISLIL, DA SE STRINJAM S TEBOJ... NO; SAJ V VELIKI VEČINI SE ;) SKRAJNI ČAS JE, DA TUDI SLOVENCI ZAČNEMO RAZMIŠLJAT DRUGAČE JA! * PRED SODIŠČE, ZAPLEMBA IMOVINE, SOJENJE ZA ZLOČINE.... TO LAHKO POVZAMEM PO TVOJEM RAZMIŠLJANJU!!! ;.) PS: Upam, da bo urednik, ki briše komentarje znan s priimkom in imenom, ko se zadeva sproži pred sodiščem. Za vsak brisan komentar posebaj!!!! Odgovornost je osebna in mora bit znana. Ne kot pri nas v SLO, ko noben ne prevzame odgovornosti za zlorabe, kraje, ...
Madyy
24. 04. 2011 13.11
Kdo je koga osvobodil Legalna libijska vojska je zbežala pred Libihskimi uporniki..kdo zdaj osvobaja in kdo okupira..?? Verjetno bi naslov moral biti boj za Nafto se obrača Nacističnim napadalcem v prid.
BogatunLOL
24. 04. 2011 11.02
Joj, joj..... Kako naj bi bila Misrata osvobojena? OD TERORISTOV? To BI VERJEL JA!!!! Predstaviniki tam živečega ljudstva - PLEMEN so namreč podali teroristom ULTIMAT!!!! LJUDSTVO SO PLEMENA IN NE TERORISTI! LE TI VSESKOZI UPORABLJAJO PREBIVALSTVO MISRATE ZA ŽIVI ŠČIT!!!! GADAFIJEVE SILE BI LAHKO ŽE ZDAVNJA ZAVZELE MESTO, VENDAR JIM NI VSEENO ZA CIVILE... NATO PA SAMO POVEČUJE ŠTEVILO CIVILNIH ŽRTEV!!!! KOT PRAVIJO ZDA - S TERORISTI NI POGAJANJ!!! NA VISLICE Z NJIMI!!!!
Madyy
24. 04. 2011 09.37
Tudi čas ko bodo pred mednarodnim sodiščem za Genocid sedele administracije Združenih držav, Anglije, Francije in ostalih bo prišel.. Kot tudi razpad ZDA tega edinega in največjega Terorista sveta. Ni vprašanje ali bo razpadel vprašanje je samo kdaj..
BogatunLOL
24. 04. 2011 09.23
aford 23.04.2011, 21:54 -1 Prav je,da se zvrže dol diktatorja.ki je prišel gor z vojaškim udarom. IN NASLEDNJI JE NA OBLAST PRIŠEL NA ENAK NAČIN... PRAV JE, DA SE TUDI Z NJIM TAKO ZGODI....
yarrick
23. 04. 2011 22.20
@aford 23.04.2011, 21:54 A naslednji pa ne bo? logika pa pol, če tako misliš. Amerika prevzame oblast, pobere koncesije za nafto(v kompaniji z zahodnimi družbami seveda),ljudi pa izžame za zadnje novce ki jih še imajo(demokracija po ameriško).le kdo je leta 2007 prodal LIBIJi kasetne bombe eh? da ni bial to slučajno ŠPANIJA? ali pa havbice? a ni italija tako lepo sodelovala z Libijo? mogoče francija? seznam bi se lahko vrstil še kar naprej, ampak nima pomena saj tako in tako nebi razumel smisla. @ljx Ja z nenadnim spustom temparature tja blizu ledišča bi kajhitro uničil večino rastlin, ki cvetijo danes, s tem pa verjetno tudi večino pridelka.Bomo videli, kaj bo prinesel čas, ampak mislim, da nekega globalnega izboljšanja ne bo.
aford
23. 04. 2011 21.54
Prav je,da se zvrže dol diktatorja.ki je prišel gor z vojaškim udarom.
ljx
23. 04. 2011 18.53
Grim_reaper,tisto kar mi je bilo zanimivo na tej poti ker sem bil prvič tako globoko v Italianskem severu,je ravno to,da so povsod okoli polja in sadovnjaki,sama agrokultura! Na samem začetku posnetka se najbolj vidi,ko imaš trail vodoravno ki je še viden in zelo širok,ampak pravokotno na njega imaš ene šest trailov ki so že razpršeni do te mere da tvorijo meglico.Ta meglica se je vlekla od Vicenze čez Padovo do Venezie in zelo jasno je bilo videt kako se odspodaj delajo normalni kumulusi.Moram pripomnit,da je bilo zelo vroče,takrat smo tudi pri nam imeli vročinski val. Bil sem vsepovsod pri nam,pa tudi okloli in kej takega nisem videl,če ti pa rečem da letim tudi z jadralnim padalom,potem vedi da vem kaj je cirus,ampak ne izza aviona. Ti pa povem še nekaj in ti boš to šteku,če zgodaj pomladi segreješ ozračje,začnejo rastline in drevesa in ostalo cveteti,a ne?Če za to vročino pridejo zelo nižje temperature in uničijo cvetenje,pol tud od pridelka ne bo nič,a ne? Bomo spremljali kako je z letinami! Ni potrebno nekega spektakularnega dogodka,da uničiš letino in poljščine,a ne,dovolj je sprememba v temperaturi ozračja.
yarrick
23. 04. 2011 18.42
@nikhrast Slovenija je vedno bila nekomu hlapec, včasih beogradu(socialističnim komunistom), danes bruslju(fašistični diktaturi).Če misliš da bomo pod Eu okriljem razvili svoj potencial in se DOKONČNO OSAMOSVOJILI, potem se mi smiliš. kaj pa je Eu drugega kot imperij(ki ne bo dolgo obstal, vsaj nekaj dobrega v vsej tej tragediji), ki temelji na zastraševanju bolj pohlevnih držav? SVOBODNO MISLITI? in kaj TI predlagaš, da naredimo da se stanje IZBOLJŠa in da NE BOMO LUTKE ne levih komunistov, ne desnih fašistov? Kakšna je tvoja ideja, ki nas bo popeljala v PRAVO SVOBODO? Povej, mogoče pa je tvoja ideja TISTO KAR RABIMO, da se rešimo vsega zla, ki se je nabiral na naših hrbtih zadnjih 20 let. Mogoče ti celo rata da postaneš preier ali kaj podobnega.kaj pa veš, vse je mogoče...
nikhrast
23. 04. 2011 18.21
Prav hec je porebirati te zmešane komentarje. Hlapci potrebujejo močnega gospodarja, zato pa toliko Slovencev spoštuje Gadhafija; svobodno misliti ni tako enostavno, za hlapce je treba poskrbeti, ni čudno da je podjetnitštvo v Sloveniji na tako nizki ravni.
yarrick
23. 04. 2011 18.10
@crysis 23.04.2011, 09:53 ..Se oglaša nekdo, ki ima v avatarju voditelja najbolj zločinske organizacije v zgodovini zemlje. BRANIL? Pred KOM?! Kdo pa nas ogroža? mogoče talibani? Al kajd? IRA? HAMAS? iranski skrajneži?KKK? Mogoče pa S.Koreja in iran, ter kitajska? pa tudi Kuba in venezuela, kajne? Veš pred kom bi se morali braniti? PRED SISTEMOM, sistemom ki iz nas napravlja ŠTEVILKE, ki bodo delale za njih užitek in zabavo. komot je zunaj iskati sovražnika, kajti NOTRAJEGa je najtežje odstraniti, kajne?In ker bi morali začeti pospravljati pri sebi, je lažje najti ZUNANJEGA SOVRAŽNIKA. Kira bedarija. @ljx ma američanov, oz. njih politike in ELITE tu na naših koncih NE rabimo sploh.Kar naj tam uživajo(v večnem ledu, če pride do nenadnih ohladitev). P.s: dober posnetek na YT, sem pustil komentar. LP
Bar Dxt
23. 04. 2011 17.53
Ajmo ZDA samo vi lahko naredite red z vami sem v srcu upam da nebodo izgubili vojakov.
Odpri.oci
23. 04. 2011 17.41
VČERAJ so člani Bilderberg kluba začeli LOBIRATI za napad ZDA na Libijo z pehotnimi silami..... . Zaenkrat velja le UN resolucija o "preprečevanju poletov nad Libijo".... . Lahko pričakujete : - PRVIČ V ZGODOVINI se bo VS zločinske UN sestal med prazniki in odobril PEHOTNI NAPAD imperialističnega NATA na Suvereno državo Libijo !!!! - PEHOTNI NAPAD se bo pričel v ponedeljek (VELIKONOČNI PONEDELJEK).... kar bo v očeh muslimanov pomenilo KRIŽARSKI NAPAD KRISTJANOV na MUSLIMANE !!!! . In tako bo (žal) zločincem tipa Soetoro, Clinton, Kissinger, ...... uspelo sprožiti VERSKO VOJNO, ki se bo razširila tudi širše po Afriki, Aziji in morda celo Evropi..... In še enkrat bodo zločinske USA od daleč gledale morijo "na drugi strani atlantika", ki jo bodo same sprožile (vsaka podobnost z prvima dvema svetovnima vojnama je povsem nenaključna !!!!). . PS : Upam, da se bo zločinskemu prejemniku Nobelove nagrade za mir načrt sprožiti III. svetovno vojno "sfrižil"......
istria2love
23. 04. 2011 17.34
Zahodna banda ! Pa dober tek vsem tistim ki so pozdravljali Klintona in Buša na obisku v Sloveniji
Odpri.oci
23. 04. 2011 17.31
@MrWestDavid 23.04.2011, 13:59 . Točno to sem napisal že pred 5-imi dnevi ob novici o 25 mio $ pomoči ZDA, ki jo daje Al-CIA-eidi..... . ME veseli, da se število ljudi z ODPRTIMI OČMI veča !!!!! . Citat : hahaha... . Pošiljajo jim konzerve s pretečenim rokom trajanja... polne bacilov.... in upam da SVINJINO !!!! . No... sedaj pa dovolj šale...... Ker "osvobodilna vojna" v Libiji ne gre po načrtih IMPERIJALISTIČNIH ENOT NATA in ZDA, dobo ZDA poslale OROŽJE (!!!!), ne pa hrano in obleko, kot lahko verjamejo le tisti z IQ na nivoju številke čevljev !!!! . Tako so pripadniki SAS in CIA-e že pred prvimi iskricami med "neoboroženimi civilisti", ki po pomoti sestrelijo LASTNO VOJAŠKO LETALO in (takrat še... pa tudi sedaj...) ZAKONITIMI vojaškimi enotami suverene države Libije t.i. "upornike" oskrbeli z helikopterji, letali, raketami...... ki jih bodo slednji "po vojni" plačali z odstopom NAFTNIH POLJ ameriškim naftnim multinacionalkam !!!!! . Če "neoboroženi civilisti" ne zmagajo, se lahko BP, Chevron in podobni obrišejo pod nosom za ZASTNJ NAFTO iz libijskih nahajališč.... (trenutno : 3% svetovne proizvodnje nafte) !!!!
Odpri.oci
23. 04. 2011 17.27
. Skrajni čas je, da na Wall Streetu poči in počisti z NWO nesnago, ki obvladuje Ameriko in začenja nove in nove vojne za dominacijo nad naftnimi polji !!!! . PS : Pozitiven STRANSKI UČINEK tega bi bil, da bi "počistili" tudi z lastniki POP-TV-ja in bi sledna morda postala NORMALNA TV.... ne pa imperialistično trobilo !!!!!!
DavidxXx
23. 04. 2011 13.59
Pa kdo ubija civiliste?! Gadafi?! Ne bi rekel. Civilist, ki nosi orožje ali molotovko ni VEČ CIVILIST!! Gadafi ne ubija civiliste ampak upornike, ki mu nasprotujejo! Gadafi se že 40 let brani pred zunanjimi vplivi, ki želijo imeti nadzor nad naravnimi viri. Libija je najbolj suverena država (poleg Venezuele), saj nima nobenih zunanjih dolgov. In kakšna je bila Libija v 60-ih letih, sploh, da ne govorim. Dejstvo je, da imajo danes urejen šolski, zdravstveni in socialni sistem, ki pravzaprav ni slab. Samo poglejte in boste videli. Uporniki so se ZAKREDITIRAL od zahoda (orožje, bojna oprema), da se lahko zoperstavijo Gadafiju! In kako bodo uporniki odplačali KREDIT ? NE BODO GA MOGLI !! ODPLAČALI GA BODO TAKO, DA JIM BODO DALI NAFTO !!! In Libija bo šla v dolg! Tako jim bodo pokrali naravne vire. Multinacionalke se bodo prikradle skozi zadnja vrata. Na koncu bo prišla nova oblast (uporniki), ki bo podpirala zahodno (ZDA) politiko.
alanford457
23. 04. 2011 10.41
ameriški gangsterji in evropski zlikovci podpirajo uporniško krilo alkajde v libiji- vojna mora bit - nevem kakšen je namen nata ofenziven ali defenziven trpi pa libijsko ljudsvo pa ni važno na katiri strani so prišli bodo iz dežja pod kap
skodelica kave
23. 04. 2011 10.03
po BBC poročajo da je takoj po bombandiranju bil viden rešilec, za njim pa sumljiv konvoj džipov
ljx
23. 04. 2011 09.56
Najboljš da se cel Ameriški establišment preseli v Libijo po njeni osvoboditvi in jo preimenujejo v Libertado! Ja,glede na vse kataklizmične napovedi,si bojo mogoče res morali poiskati zatočišče nekje v Sredozemlju,ker je fajn klima pa dost nisko glede na vsporednike.New York je v zadnji ledeni dobi bil pokrit z kilometer debelo plastjo ledu! Glede na Piramide ki so postavljene v Egiptu,je pa jasno da je Severna Afrika ob Sredozemlju že enkrat bila zatočišče visoke civilizacije.