Tujina

Letalo CIA na Madžarskem

Budimpešta, 04. 11. 2005 16.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Budimpešti naj bi pristalo letalo, ki ga CIA domnevno uporablja za prevoz teroristov.

Letališče v Budimpešti
Letališče v Budimpešti FOTO: Reuters

Na letališču v Budimpešti naj bi pristalo in vzletelo letalo, ki naj bi ga ameriška obveščevalna služba CIA uporabljala za prevoz domnevnih teroristov, je poročal osrednji madžarski dnevnik Nepszabadsag. Letalo je v Budimpešti pristalo 3. oktobra, posadka je noč preživela v hotelu, naslednji dan pa je letalo poletelo proti Bližnjemu vzhodu, piše časnik.

Letalo z oznako N168D je v lasti družbe Devon Holding & Leasing in je po navedbah New York Timesa eden od sedmih prevoznikov, ki jih CIA uporablja za prevoz domnevnih teroristov na skrivne lokacije.

Tiskovna predstavnica madžarske vlade Boglar Laszlo je potrdila, da je letalo dejansko pristalo in vzletelo na Madžarskem, da pa na njem ni bilo zapornikov. "Letalo je v državo vstopilo povsem zakonito in na ta način tudi izstopilo," je dejala in dodala, da so letalo pregledali policisti. Razkritje je prišlo na dan kmalu zatem, ko je madžarska vlada zanikala, da bi imela CIA na Madžarskem skriven zapor za domnevne teroriste.

Iz Bruslja so sporočili, da verjamejo Poljski in Romuniji, ki sta zanikali obstoj skrivnih zaporov ameriške obveščevalne službe CIA na svojem ozemlju. Evropska komisija ni našla nobenih dokazov, ki bi potrdili obstoj skrivnih zaporov za zasliševanje osumljenih terorizma, kot je poročal ameriški časnik Washington post.

Ameriški časnik Washington Post je pred dnevi poročal, da je CIA po terorističnih napadih v ZDA 11. septembra 2001 v okviru vojne proti terorizmu v osmih državah odprla mrežo skrivnih zaporov, v katere je zaprla domnevne teroriste. Zapori naj bi se nahajali v več vzhodnoevropskih državah, Afganistanu in na Tajskem.

Svet Evrope za preiskavo

Poročanje ameriškega tiska, da ima ameriška obveščevalna agencija CIA v vzhodnoevropskih državah več tajnih zaporov, je treba raziskati, je v Strasbourgu dejal komisar za človekove pravice Sveta Evrope Alvaro Gil-Robles. Dodal je, da bo zadevo "zelo pozorno spremljal".

"Morebiten obstoj takih centrov v članicah Sveta Evrope je izredno zaskrbljujoč. To bi pomenilo hudo kršitev človekovih pravic in dokaz za krizo vrednot, ki jo povzroča uporaba nekaterih metod za boj proti terorizmu," je ocenil Gil-Robles.

SORODNI ČLANKI