Tujina

Ledena ujma pustoši

New York, 16. 01. 2007 09.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ledena nevihta, ki že peti dan pustoši po ZDA, je zahtevala že 41 žrtev. Plast ledu je ponekod debela kar 10 centimetrov.

Ledena nevihta, ki je v petek zajela osrednji del ZDA, se je v ponedeljek premaknila na severovzhod in zahtevala najmanj 41 smrtnih žrtev v šestih zveznih državah.

Velik del Združenih držav uklepa led
Velik del Združenih držav uklepa led FOTO: Reuters

Ledena ujma je zahtevala 17 smrtnih žrtev v Oklahomi, po osem v Missouriju in Iowi, štiri v New Yorku, tri v Teksasu in eno v državi Maine.

Brez elektrike je ostalo več kot pol milijona odjemalcev, drevesa in daljnovode je prekrila ledena prevleka, zaradi teže pa pokajo in padajo. Zima je prizadela tudi Kalifornijo, kjer je uničenih tri četrtine nasadov limon. Škoda znaša več kot milijardo dolarjev. Celo v državi Maine, kjer so vajeni hudih zim, so zaradi ledene ujme zaprli več šol, doma so ostali tudi zaposleni.

V Missouriju, ki je med najhuje prizadetimi državami, je brez elektrike ostalo 300 tisoč odjemalcev, po napovedih bodo številna gospodinjstva še ves dan v temi. Elektrike nima tudi 135 tisoč odjemalcev v državi New York in New Hampshire, in 106 tisoč v Oklahomi. Do izpadov elektrike zaradi pokanja daljnovodnih žic prihaja tudi v Michiganu in drugje. Pripadniki nacionalne garde so od vrat do vrat preverjali, ali prebivalci potrebujejo pomoč, in pomagali čistiti zaledenele dovozne poti. Tistim, ki so ostali v temi, so pripeljali generatorje. Vendar pa pomoč zaradi podrtih dreves in spolzkega cestišča priteka le počasi.

Ponekod je plast ledu debela kar deset centimetrov. Oblasti zato na najbolj prizadetih območjih ljudem odsvetujejo potovanja, ki so zaradi poledice izjemno nevarna. Odpovedali so tudi številne letalske polete, samo v Dallasu kar 160.

Število žrtev neurja na Švedskem naraslo na pet


Hudo neurje, ki je konec tedna pustošilo po Skandinaviji, še posebej na Švedskem, je po zadnjih podatkih terjalo pet življenj. V ponedeljek sta namreč na jugu Švedske umrla še dva moška, stara 58 in 73 let, medtem ko sta odstranjevala posledice neurja, o smrtnem primeru pa so poročali tudi z otoka Oland v Baltskem morju.

Na otoku Oland je neurje uničilo tudi pomembno turistično znamenitost: tri metre visok kamnit križ iz 13. stoletja. Siloviti vetrovi so namreč iz tal dobesedno izpulili majhno čolnarno in jo zalučali v križ, ki se je pri tem podrl in razbil na tri dele.

Po podatkih švedske meteorološke službe je bilo omenjeno neurje najhujše v tej državi v zadnjih dveh letih. Več deset tisoč gospodinjstev je še vedno brez elektrike. Podobno velja za telefonske linije.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

lennchma23
16. 01. 2007 10.56
Hahahaha :)))) ZDA bodo propadle. Bush jih je zajebal. Negativne posledice za gospodarstvo bodo zaradi naravnih katastrof večje, kot pa bi bile, če bi cepec Bush podpisal Kyotski protokol.