Tujina

Le Pen proti Turčiji

Pariz, 24. 09. 2007 18.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Skrajno desna francoska stranka Nacionalna fronta, ki jo vodi Le Pen, zbira podpise proti članstvu Turčije v EU.

Skrajno desna francoska stranka Nacionalna fronta (FN) Jeana Marie Le Pena je danes po Franciji začela zbirati podpise proti članstvu Turčije v Evropski uniji. Pri tem je stranka še obtožila predsednika Nicolasa Sarkozyja, da je popolnoma spremenil svoje stališče in da zdaj podpira turško članstvo v EU, čeprav je bil pred izvolitvijo proti.

Le Pen je odločen, da Turčija ne sme postati del EU
Le Pen je odločen, da Turčija ne sme postati del EU FOTO: Reuters

"Odgovornost FN, ki je kot kaže edina opozicijska stranka v Franciji, je, da Francozom odpre oči," je dejala podpredsednica stranke in Le Penova hči Marine Le Pen ob predstavitvi akcije. Pri tem pa je še napadla Sarkozyja, da je "nalagal" svoje rojake.

Sarkozy se je sicer med svojo predvolilno kampanjo v začetku leta zavzemal proti turškemu članstvu v EU, prejšnji teden pa je dejal, da "Turčija ne spada v Evropo iz povsem enostavnega razloga - ker leži v Mali Aziji". To naj bi bilo po mnenju FN že omilitev stališč, pa čeprav so v stranki pohvalili Sarkozyjeve besede prejšnji mesec, ko je obsodil nadaljevanje pristopnih pogovorov z Ankaro.

Sarkozy sicer Turčiji na drugi strani ponuja neke vrste partnerstvo v Evropi, nikakor pa ne integracije v EU. Konec avgusta se je zavzel tudi za ustanovitev "odbora modrecev", ki bi razpravljal o prihodnosti in mejah EU. Sicer pa naj bi bila na njegovi strani tudi večina Francozov, ki naj bi bili odločno proti članstvu Turčije v EU.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kripa Pala Das
26. 09. 2007 18.20
Jaz tudi mislim da Turcija ne sodi v EU,sorry pol bi lahko sprejeli v EU tudi Maroko ali Libijo....ne ne meja mora bit.
makajjezvami
25. 09. 2007 18.03
@ekolog Dober komentar *****
ekolog
25. 09. 2007 17.02
Ja vzemimo turke v evropo, pa ne pozabimo na iran, irak ter druge visoko demokratične države samo da dokažemo da smo strpni in uničimo prihodnost svojim otrokom.
hot-shot69
25. 09. 2007 15.22
Ja ful so tolerantni...Sarkoziy je pa dobu večino glasov zato ker je podpirov ostrejšo politiko do priseljencev. Kako je pa multikulturna družba dobra smo pa vidl med tistimi izgredi v Parizu. Aja, zakaj je skrajna desnica v Franciji ena najmočnejših v Evropi če so tko tolerantni?
kpotocnik@gmail.com
25. 09. 2007 11.56
Pravim Francozom? Ti si pa ja nor.....Ce bi sel kdaj po Franciji, bi lahko videl/a, da je francoska druzba v veliki vecini multikulturna in tolerantna. Zaradi tega je tudi Sarkozy, ki mu prav nic "prave francoske" krvi ne tece po zilah, lahko postal predsednik Francije.... Saj razumem, da si vi tega ne znate predstavljati (glede na vaso nestrpnost do drugacnih), ampak tako pac je....
Celzij
24. 09. 2007 20.50
Francozi so itak pi***.
hot-shot69
24. 09. 2007 19.29
amel505, Turkov je bolj mal. Je pa velik več Alžircev in ostalih priseljencev iz bivših kolonij. K bo pravim Francozom film poču bo še krvavo v Franciji...
amel505@msn.com
24. 09. 2007 19.01
Saj ti franclni imajo turkov ze prevec v svoji drzavi,to je glavni razlog.