Tujina

Le Pen poziva k bojkotu

Pariz, 01. 05. 2007 16.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
0

Desničarski predsedniški kandidat Le Pen je privržence pozval, naj se ne udeležijo drugega kroga volitev v Franciji.

Pozivam volivce, ki so mi izkazali zaupanje, naj ne oddajo glasu niti za Segolene Royal niti za Nicolasa Sarkozyja. Jean-Marie Le Pen


Skrajni desničarski predsedniški kandidat Jean-Marie Le Pen, ki se je v prvem krogu volitev v Franciji uvrstil na četrto mesto, je pred nedeljskim drugim krogom volitev, na katerem bodo volivci izbirali med socialistko Segolene Royal in konservativcem Nicolasom Sarkozyjem, svoje privržence pozval, naj se drugega kroga ne udeležijo.

Le Pen je močno razočaran nad izidom prvega kroga predsedniških volitev v Franciji.
Le Pen je močno razočaran nad izidom prvega kroga predsedniških volitev v Franciji. FOTO: Reuters

Po Le Penovem prepričanju si nobeden od kandidatov, ki sta se uvrstila v drugi krog, ne zasluži podpore 3,8 milijonov francoskih volivcev, ki so v prvem krogu podprli Le Pena. Skrajni desničarski predsedniški kandidat je že takoj po prvih neuradnih izidih volitev izrazil razočaranje, ker sta se v drugi krog volitev uvrstila prav Royalov in Sarkozy. Kot je dejal takrat, se je motil o nezadovoljstvu francoskega naroda. „Francozi so zelo srečni. To kažejo njihovi glasovi, saj sta se v drugi krog volitev uvrstila predstavnika strank, ki sta najbolj odgovorni za stanje, kakršno je v državi danes,“ je dejal Le Pen.

Le Pen je velik uspeh doživel na predsedniških volitvah leta 2002, ko je presenetljivo premagal takratnega kandidata socialistov in se v drugem krogu pomeril z dosedanjim predsednikom Jacquesom Chiracom, ki se poslavlja iz politike.

Javnomnenjske raziskave še naprej kažejo v prid Sarkozyju.
Javnomnenjske raziskave še naprej kažejo v prid Sarkozyju. FOTO: Reuters

Sicer pa je najnovejša raziskava javnega mnenja pokazala, da bi 89 odstotkov Le Penovih volivcev oddalo glas za Sarkozyja. Tudi sicer raziskave javnega mnenja kažejo v prid Sarkozyja. Tako bi med vprašanimi 53 odstotkov ljudi volilo njega, 47 odstotkov pa njegovo tekmico Royalovo.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.