Tujina

Ladja dvakrat tarča napada?

Moskva/Berlin, 14. 08. 2009 20.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Tovorno ladjo Arctic Sea, za katero se je konec julija v Rokavskem prelivu izgubila vsaka sled, so opazili v bližini Zelenortskega otočja. So na njej pirati?

O tem, da naj bi ladjo Arctic Sea opazili v bližini Zelenortskega otočja, sta danes poročala ruska tiskovna agencija Itar-Tass in nemški časnik Financial Times Deutschland. Itar-Tass se je skliceval na vire pri zvezi Nato, nemški časnik pa na "dva neodvisna vira", ki ju ni želel imenovati.

Ladja Arctic Sea
Ladja Arctic Sea FOTO: Reuters

Pozneje je tudi vir pri obalni straži Zelenortskega otočja, ki je želel ostati neimenovan, dejal, da so ladjo opazili okoli 740 kilometrov stran od enega izmed otokov. To po njegovih besedah pomeni, da je ladja že zunaj teritorialnih voda njegove države.

Ne samo običajen piratski napad

Zadnji stik z rusko posadko na tovorni ladji Arctic Sea, ki je prevažala 6700 kubičnih metrov lesa in naj bi bila namenjena v Alžirijo, je vzpostavila britanska obalna straža v Doverski ožini 28. julija. Obalna straža takrat ni zaznala nič sumljivega, šele pozneje pa je prišlo na dan, da naj bi se pet dni pred tem, ko je bila ladja še v švedskih vodah, nanjo vkrcali zamaskirani moški, morda pirati.

Tiskovni predstavnik Evropske komisije Martin Selmayr je sicer dejal, da je bila ladja najverjetneje dvakrat tarča napada – prvič ob švedski, drugič ob portugalski obali –, da pa na podlagi podatkov, ki so jim na voljo, ti napadi niso imeli nič skupnega z običajnimi piratskimi napadi ali oboroženimi ropi na morju.

Ladjo trenutno iščejo ruske vojaške ladje. S pomorskega sedeža Nata v Veliki Britaniji so sporočili, da razmere nadzorujejo, v iskanje pa niso neposredno vključeni.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

NoriKonj
15. 08. 2009 16.43
togol: Nekdo je omenil , da so morda iskrcali del "tovora" (orozje) kje v Mavretaniji. Togol, Ti nisi "nekdo" in jaz tudi ne, prosim.
togol
15. 08. 2009 15.30
Pomota . Se opravicujem. Ladja se pravilno imenuje ARCTIC SEA. V dokumentih je deklariran rezan les za Alzirijo. Objavljena fotografija je s kaksnega drugega potovanja. Rezan les je mogoce le kot palubni tovor in "decoy" za potrebe med prevozom do destinacije. V skladiscih lahko vozi marsikaj vkljucno orozje. , ki ga deklarirajo za rezan les. Rusi so polni trikov. Rusi gredo s stirimi vojnimi ladjami zavarovati svoj "orozarski" posel in ne iskati ladjo. Oni ze vedo kje je ladja. Mogoce pa ladja sploh ni ugrabljena in je vse skupaj inscinirano. Nekdo je omenil , da so morda iskrcali del "tovora" (orozje) kje v Mavretaniji. Zelo mozno in verjetno za potrebe Polisaria . Ce se spomnite niti leto dni nazaj je Ukrajinska ladja zelo "nespretno" motovilila pred Vzhodno Afrisko obalo polno nalozena z orozjem in vojno mehanizacijo. Ker se ni izslo , so si tokrat Rusi izmislili nekaj bolj zanimivega in nikoli prej videnega : Piratski napad in ugrabitev ladje v Evropskih vodah. nekdo je v pomorskem tisku omenil celo da je ladjo ugrabila konkurenca , ki je izgubila posel na "uradni" ravni. Dober scenarij za se en akcijski film. Se zadnjic vam vsem skupaj zelim cudovit konec tedna. Tistim , ki radi plavate dalec od obale pa svetujem pozor pred pirati bodisi v Karibih ali na Jadranu. LP ToGol
NoriKonj
15. 08. 2009 15.27
Togol: hvala za informacije o sistemih, vendar popravi ime ladje, ne Arctic Star ampak Arctic sea. Za špekulacije bom pa jaz poskrbel. Sem že povedal o ladji Oceanske Slobodne Plovidbe, ki jo je Maroški kralj hotel potopiti pred Tangerjem, Arctic sea so pa našli na isti zemljepisni širini severne Mavritanske meje, tam kjer ima Fronte Polisario koridor in dostop na morje. Od leta 2005 je tam spet vroče, kot je bilo leta 1986. Arctic Sea je imela skoraj 10 dni časa za razložiti skriti tovor na obali. Rusi se borijo z vsemi močmi, da bi osvobodilii iz Tajske ječe trgovca Bouta (Merchant of Death) in nič čudnega ne bi bilo, če se tokrat zavzamejo za nekoga podobnega iz njihovih vrst. Pomoč, ki jo nudi Medvjedev je vsaj sumljiva. Za Švedske posebne enote imaš verjetno prav. Kdo drugi bi lahko organiziral takšen desant pred nosom njihove obalne straže?
togol
15. 08. 2009 12.27
V Norveskem casopisu TradeWinds so zapisali , da je Svedska policija imela zadnji stik z ladjo dne 31.julija.09 medtem ko je ladja preckala Biskajski zaliv. Castnik policije , ki je bil v stiku z ladjo ne more potrditi s kom je govoril preko satelitske povezave a iz pogovora ni zaznal nicesar kar bi lahko potrdilo ugrabitev ladje. Britanska MCA (Maritime and Coastguard Agency) je imela zadnji stik z ladjo 28.julija in pravtako ni zaznala nic sumljivega. Direktor podjetja s sedezem na Finskem Viktor Matvayev , da vseskozi sedi ob telefonu in upa na kaksne resne novice o ladji. Pravi tudi , da ga oblasti o nicemer ne zelijo obvescati. Matvejev ni zelel dajati izjav za nemsko DPA in spekulirati ali je bila ladja ugrabljena. Predstavnik ruskega pomorskega sindikata Sergej Portenko je v izjavi za Moskovski Komsomolec dejal , da oblasti ze nekaj casa vedo kje ladja je in dodal da bi lahko prevazala orozje v Afriko. TradeWinds ne zelijo komentirati in spekulirati da je ladjar (ladja) udelezen(a) v kriminalnem dejanju. Meni se pocasi svita kaj se dogaja , a bom pocakal s komentarjem se dan ali dva. Lep konec tedna in ce letujete kje na vzhodnih obalah Atlantika pazite , da vas ne "povozi" " ladja "Artic Star". LP ToGol
togol
15. 08. 2009 06.28
Zgodbi sledim ze od prvega objavljanja v tujih medijih. Poklicno sem udelezen v pomorstvu. Ce komentiram zadevo resno , bi napisal da tu nekaj "smrdi" . Po veljavni konvenciji namrec se mora ladja javljati maticnemu podjetju ali najemnikom vsakih v 24 urnih presledkih. Torej pomeni , da nekdo (ki mora vedeti) ve kje se ladja nahaja in kam pluje. Pravtako so ladje z nosilnostjo nad 150BRT obvezne imeti opremo znano kot AIS (Automatic Identification System) kateri sporoca automaticno ladjam v okolici osnovne podatke ladje , ki jih druge ladje v prometu zaznajo na zaslonih radarjev ali na svojih AIS sprejemnikih.Ko je ladja plula skozi Doversko ozino se je morala javiti Britanski Obalni strazi. Vsako ne javljanje in sumljiv prehod ima za posledico inspekcijo "ghost" ladje ki jo izvedejo enote usposobljene za taksne zadeve. Ce bi ladja bila ugrabljena , bi zagotovo nekdo na ladji pritisnil na ocem skrito stikalo SSAS ali Ship Security Alert System (na ladji morajo biti najmanj dve taksni stikali) in bi tako drzava zastave katero vije ladja in registrirani lastniki dobili kratko a nedvoumno avtomaticno sporocilo , da je ladja ugrabljena ali kako drugace napadena. Doslej nobena administracija ni potrdila nicesar od zgoraj navedenega. Ladja ne more kar tako izginiti . Tudi ce bi se potopila bi izplaval EPIRB in oddajal satelitski signal na priblizni poziciji nesrece. Navedel sem le nekaj moznosti , scenarijev.Seveda je resnica lahko precej drugacna. Ce sem malce ironicen bi napisal : nekdo se igra otrosko igrico "Tatove in policaje" . Mogoce pa je vseskupaj "classified" vaja za boj proti piratsvu. Kdo lahko ve da so se na ladjo vrkcali zamaskirani moski ? Le posadka ladje in zamaskirani moski . Zamaskirani moski ? Kaj pa ce so oni pripadniki posebne enote Svedske policije in skrivajo identiteto? Veliko ugibanj je moznih . Zelim vam lep konec tedna in veliko branja napetih porocil o izginuli ladji , ki so jo nazadnje videli ob Zelenortskih otokih. LP
NoriKonj
15. 08. 2009 03.45
Ladja je bila 14 dni na remontu v Kaliningradu preden je šla po les. Na vseh svetovnih spletih špekulirajo, da je prevažala kaj več nevarnega kot le droge in/ali orožje. Se kdo spomni iz 80. let zasega ladje Oceanske Plovidbe iz Kotorja v maroku, ko je maroški kralj hotel napoveda vojno Titu? Takrat je Jugoslovanska ladja poskušala prešvercat v maroko, za Fronte Polisario, štiri kontejnerje ruskega orožja, ki ga je naložila med postankom v Havani na progi Houston - port Said. Arctic Sea je v 14 dneh že zdavnaj razložila tovor na obali Zahodne Sahare ali Mavritanije in zdaj se bodo kapitan in posadka delali butaste, da so jih vesoljci ugrabili. Rusi še vedno pihajo na vse možne komunistične ognje po svetu.
Nad.oblaki
15. 08. 2009 01.31
Jezek TT- Tepko Tepkast.
Jezek_TT_005
15. 08. 2009 01.21
Asgard, dej komentiraj članek ne pa naših postov, hvala !
jezek_24kur
15. 08. 2009 00.19
Naredili so par fur mimo posla.
Jezek_TT_005
14. 08. 2009 21.41
Ruski mornarji so se ga nažrl z vodko in so šli mal kruzat ...
Nad.oblaki
14. 08. 2009 21.39
Konkurenca med pirati je neusmiljena...zdej se že med sabo rukajo....hehe ;)
luxx@mail386.com
14. 08. 2009 21.36
najbrš jo kšni vohuni ugrabljajo
CezDrnInStrn
14. 08. 2009 21.36
Ne.... Elvis in Michael sta na njej !
alterego
14. 08. 2009 20.39
kaj pa če so jo zajeli sami mornarji ker niso več mesecev dobili plač?