Tujina

Kurdska PKK prekinila boje

Ankara, 30. 09. 2006 17.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Kurdska delavska stranka (PKK) je v boju proti turški vladi razglasila enostransko prekinitev ognja.

Kurdska delavska stranka (PKK) je razglasila enostransko prekinitev ognja v boju proti turški vladi za kurdsko avtonomijo na jugovzhodu Turčije in se tako odzvala na četrtkov poziv zaprtega vodje kurdskih upornikov Abdullaha Oecalana, je na svoji spletni strani zapisala prokurdska tiskovna agencija Firat.

Iz PKK so še sporočili, da bo prekinitev ognja začela veljati v nedeljo "v upanju na začetek demokratičnega procesa za rešitev kurdskega problema".

Kurdski bojevniki bodo uporabili ogenj le v primeru napada s strani turške vojske. Turčija se medtem ni odpovedala vojaški akciji v boju proti kurdskim upornikom in ni spoštovala predhodnih prekinitev ognja s strani Kurdov, saj naj se ne bi pogajala s teroristi. Turški premier Recep Tayyip Erdogan je tako v četrtek izjavil, da prekinitev ognja lahko obstaja le med dvema državama, teroristična organizacija, kar je po mnenju Turčije PKK, pa mora preprosto položiti orožje in se predati.

Vodja kurdskih upornikov Abdullah Oecalan je v zaporu že od leta 1999
Vodja kurdskih upornikov Abdullah Oecalan je v zaporu že od leta 1999 FOTO: Reuters

Oecalan ima kljub temu, da je že od leta 1999 v zaporu, še vedno pomemben vpliv na PKK, ki je letos močno okrepil nasilje. Možnosti prekinitve ognja so v minulih tednih omenjali tudi drugi voditelji skupine. Turška vlada, ki PKK uvršča med teroristične organizacije, pa tovrstnim mirovnih napovedim ponavadi ne zaupa.

PKK, ki jo je leta 1978 ustanovil Oecalan, je za orožje na večinoma kurdskem jugovzhodu Turčije prijela leta 1984. Od takrat je zaradi konflikta umrlo 37.000 ljudi. Erdogan bo o turškem boju proti kurdskim separatistom v ponedeljek razpravljal tudi z ameriškim predsednikom Georgeom Bushem v Washingtonu.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.