Tujina

Krepitev Castrovih nasprotnikov

Havana, 21. 05. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Nasprotniki kubanskega predsednika so se zbrali na kongresu, Bush pa jim je obljubil svobodno Kubo.

''Država pripada vsem!'' so zapisali (Foto: Reuters)
''Država pripada vsem!'' so zapisali (Foto: Reuters) FOTO: Reuters
"Noben tiran se ne more večno upirati moči svobode, saj je upanje na svobodo v vsakem srcu," je v sporočilu, ki so ga na srečanju predvajali po zvočnikih, zapisal ameriški predsednik Bush, zbrana množica pa je ob poslušanju navdušeno vzklikala.

Kakih 200 kubanskih disidentov se je v Havani zbralo na dvodnevnem kongresu, ki ga pripravlja Skupščina za promocijo civilne družbe (APSC). Cilj omenjenega kongresa je združitve kubanske opozicije, njegov začetek pa je zaznamoval izgon več evropskih politikov iz države, ki so se želeli udeležiti kongresa.

Bush obljublja "svobodno Kubo"

Kubanski predsednik Fidel Castro je pred začetkom kongresa izrazil nasprotovanje kongresu, saj naj bi po njegovem prepričanju srečanje podpirale ZDA. Organizatorji srečanja so njegove navedbe zavrnili, čeprav je ameriški predsednik George Bush organizatorjem kongresa poslal pisno sporočilo, v katerem je obljubil, da "bo Kuba kmalu svobodna".

Izgon tujih funkcionarjev

Nasprotniki Castra na kongresu (Foto: Reuters)
Nasprotniki Castra na kongresu (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Kubanske oblasti so pred začetkom kongresa iz države izgnale češkega senatorja Karla Schwarzenberga in poslanca v nemškem parlamentu Arnolda Vaatza ter priprle šest Poljakov, med njimi tri novinarje. Do izgona oziroma priprtja omenjenih evropskih državljanov je prišlo, ker so načrtovali udeležbo na omenjenem srečanju. Češka, Nemčija in Poljska so dejanje obsodile, Evropska unija pa je zagrozila, da bo proti Kubi ponovno uvedla sankcije, ki jih je začasno zamrznila konec januarja.

Kubanske oblasti naj bi iz države izgnale tudi tri španske politike, zaradi česar je Madrid v Havano že poslal protestno noto.