Tujina

Krvavo jutro v Kabulu

Kabul, 15. 08. 2009 09.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Pred poveljstvom Nata v Kabulu se je v avtomobilu razstrelil samomorilski napadalec. Pri tem je bilo ubitih sedem ljudi, 91 je ranjenih.

Do napada prihaja vsega pet dni pred predsedniškimi in regionalnimi volitvami v Afganistanu, ki bodo 20. avgusta.

V Afganistanu je trenutno tudi 81 pripadnikov slovenske vojske, a so vsi na varnem, so sporočili z ministrstva za obrambo.

Kot je povedal tiskovni predstavnik afganistanskega obrambnega ministrstva, general Mohamed Zahir Azimi, se je samomorilski napadalec razstrelil pred glavnimi vrati vhoda v poveljstvo sil Isaf v Kabulu, ki je sicer močno zastraženo. V poslopju je tudi vrhovni poveljnik sil v Afganistanu, ameriški general Stanley McChrystal.

Zadnji napad so talibani v Kabulu izvedli lani.
Zadnji napad so talibani v Kabulu izvedli lani. FOTO: Reuters

Sprva je Azimi navedel, da so bili ubiti trije ljudje, kasneje pa številko popravil na sedem. 91 ljudi je ranjenih. Med ubitimi naj bi bili zgolj afganistanski civilisti, med ranjenimi pa je tudi pet Isafovih vojakov. Med njimi naj bi bili štirje makedonski vojaki, ki naj bi utrpeli lažje poškodbe. Makedonija ima sicer v Afganistanu trenutno 164 vojakov.

V bližini kraja napada je tudi več veleposlaništev, približno 200 metrov stran pa predsedniška palača. To je bil sicer prvi napad v afganistanski prestolnici v več mesecih. Zadnji napad so talibani v Kabulu izvedli lani.

Talibani so že prevzeli odgovornost za napad. Kot so dodali, je bila tarča napada tudi ameriško veleposlaništvo, ki je sicer nekaj sto metrov stran od poveljstva Isafa. Talibani so sicer zagrozili z okrepitvijo napadov pred predsedniškimi volitvami, za katere Afganistance pozivajo, naj jih bojkotirajo.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Abacus
15. 08. 2009 23.55
bogi makedonci
pinko
15. 08. 2009 11.46
naši so itak v heratu