Tujina

'Krvavi zakon'

Bagdad, 06. 01. 2007 12.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
15

Iraški premier Nuri al Malik je poudaril, da bodo tisti, ki so zlorabljali iraški narod, dobili zasluženo kazen.

Iraški premier poudarja, da je usmrtitev Sadama Huseina iraška notranja zadeva
Iraški premier poudarja, da je usmrtitev Sadama Huseina iraška notranja zadeva FOTO: Reuters

Iraški premier Nuri al Malik je zavrnil mednarodne kritike na račun hitre usmrtitve nekdanjega iraškega predsednika Sadama Huseina, rekoč, da je bila "usmrtitev diktatorja notranja zadeva, ki zadeva le iraški narod". Obenem je posvaril, da bo iraška vlada premislila o nadaljevanju odnosov z vsako državo, ki "obsoja usmrtitev in ne spoštuje volje Iračanov".

To je povedal nekaj dni potem, ko se je egiptovski predsednik Hosini Mubarak pridružil kritikam preostalih arabskih držav in usmrtitev označil za "barabrsko dejanje".

Posnetki Sadamove usmrtitve so sprožili val kritik
Posnetki Sadamove usmrtitve so sprožili val kritik FOTO: Reuters


V govoru ob 86. obletnici iraške vojske je al Maliki poudaril, da usmrtitev Huseina ni bila politično dejanje. "Odločitev za usmrtitev despota ni bila politična odločitev, kot namigujejo sovražniki iraškega naroda," je dejal iraški premier. "Kazen je bila izvršena po pravičnem sojenju, kakršnega si diktator ni zaslužil, saj so bili zločini, ki jih je zagrešil do naroda, države in njenih institucij, sramotni," je poudaril al Maliki.

Novi usmrtitvi v nedeljo?

Obenem je povedal, da iraške oblasti ne bodo pomišljale izvrševati odločitev sodišč nad drugimi predstavniki nekdanjega režima. Proti tistim, ki "so zlorabljali iraški narod in katerih roke so umazane s krvjo nedolžnih," bodo še naprej izvrševali zakon, je obljubil.

Barzan Ibrahim Hasan al Tikriti
Barzan Ibrahim Hasan al Tikriti FOTO: Reuters

Po usmrtitvi Huseina, ki so ga obesili minulo soboto, iraške oblasti v kratkem načrtujejo še usmrtitev dveh Huseinovih soobsojencev, vodje obveščevalne službe med pokolom šiitov v vasi Dudžail leta 1982, Barzana al Tikritija, in nekdanjega vodje iraškega revolucionarnega sodišča Avada Ahmeda al Bandarja. Oba Huseinova sodelavca naj bi po prvotnih načrtih usmrtili v četrtek, a so izvršitev kazni preložili. Po nekaterih poročilih naj bi bila obtoženca usmrčena v nedeljo.

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Vegos
08. 01. 2007 11.21
Janez, ali si samo nejasno napisal ali pa ti ni jasno kaj je Irak in kaj je Iran.
orlovognezdo1
07. 01. 2007 19.08
že,že sadama,kaj pa osama bin ladna,ki ga niso sposobni ujeti oziroma se ga ne upajo.Kjer so okoli osame samo govorice.A toliko ognja okoli huseina.Kar je mrtvo je mrtvo naj ga saj pustijo na miru. Dosti je tudi drugega gorja.Naj se pogleda tudi na naših domačih tleh.
janezgorenc@email.si
07. 01. 2007 18.46
Ker nisem nikjer uspel najti kakršnegakoli vira, ki bi potrjeval mojo trditev iz prejšnjih prispevkov, da Irak že 1975 ni dobil nobenega posojila, to trditev preklicujem. Lp, Janez
s_slovenec@hotmail.com
07. 01. 2007 18.37
Predstavljajte si, da naredi Husein z vami tisto, kar je naredil vsem mrtvim Iračanom in Irancem. Kako bi ga želeli kaznovati? Na tem svetu je vedno tako, da sodijo tisti, ki niso imeli prav nobene veze oz. izkušnje s takšnimi ali drugačnimi zločini in se gredo moraliste.
janezgorenc@email.si
07. 01. 2007 18.33
Vidite, Vegos, ne spomnim se, kje sem prebral. Zato sem vprašal, če lahko kdo potrdi. Na Američane pa ni vrgel vsega arzenala, ker je najbrž vedel, kaj bi sledilo. V vojni z Iranom so ga res podpirali Američani in mu celo dajali satelitske posnetke, da je lahko bolj natančno metal svoje strupe. Da pa je šel zahod v vojno z njim, ker je postal preveč neodvisen, pa je velika neumnost. Zakaj pa potem ni šel v vojno z Venezuelo? Ne, v vojno z njim so šli, ker je postal prenevaren. Ker je začel sanjati o uničenju Izraela - kar počno itak vsi arabski samodržci - in o prevladi nad arabskim svetom. Preveč nevarno. Za njegov jedrski program pa so itak poskrbeli kar Izraelci sami. Torej še enkrat vprašam - ali lahko kdo potrdi, da je bil Irak leta 75 že tako zadolžen, da ni več mogel dobiti nobenega posojila? Žal se res ne spomnim vira. Lp, Janez
robinud@volja.net
07. 01. 2007 13.07
Ja, ful so imeli strupov. Namreč točno nič.
Vegos
07. 01. 2007 10.17
Janezgorenc. Slovenska pisava Huseinove stranke je BAAS. In to da si 'nekje prebral', daj prosim povej kje? Da vidimo če je bil vir relevanten? Kar se tiče pa Huseinove oborožitve...hja, če je RES IMEL toliko vsega sranja, kako da ga ni vrgel na Amerikance ko so vkorakali v Irak? Daj no...kdo pa misliš da je Sadama oborožil in poslal v vojno z Iranom, ravno v času ko je le-ta šel Zahodu zelo na jetra, ker se je pričel zelo hitro razvijati in postajati neodvisen od njega?
janezgorenc@email.si
07. 01. 2007 08.09
No, najprej je treba povedati, da niti Husein niti njegova Baath partija - pomeni Preporod! - niso bili prva postkolonialna oblast v Iraku in da prej ni bilo tako krute strahovlade in ni bilo takih masakrov nad lastnim prebivalstvom. In tudi to sem nekje prebral, da je bil Irak že sredi sedemdesetih tako zadolžena država, da ji ni nihče hotel več dati kreditov - lahko to kdo potrdi? Sledila je vojna z Iranom, ki je državo povsem spravila na kolena. Sadam pa je napadel Kuvajt predvsem zato, ker je rabil denar, ki ga je imel Kuvajt veliko. Najprej je odnesel njihove zlate rezerve, denimo. Koalicija pa je Irak napadla, ker so videli, koliko strupov in agensov si je nakopičil in so ocenili, da je prenevaren. Lp, Janez
nintendo64@email.si
07. 01. 2007 07.39
Vsekakor je treba priznati Huseinu, da je državo uspešno držal skupaj, pa čeprav z nasiljem. Vprašanje, če je sploh bila druga možnost. Pa to ne pomeni, da Huseina ne obsojam. Malo verjetno je, da se bodo suniti, šiiti in kurdi v Iraku kdaj razumeli. Mislim, da če ne bi bilo sankcij zoper Irak, bi to bila danes precej razvita in kar je najpomembneje - posvetna država na tem koncu.
Vegos
07. 01. 2007 00.26
Afganistan je še vedno dokaj homogena država, ki jo ni tako težko držati v enem kosu, kot Irak. Mislim da je v Iraku nevarnost razpada države zelo realna, ne glede na tesno prijateljstvo Turčije in ZDA. Svoje interese v Iraku imajo pa itak tudi Sirija, Iran, Rusija...
victoriosus
07. 01. 2007 00.20
Moje skromno mnenje je, da bodo morali Kurdi pristati na razširjeno avtonomijo znotraj držav, kjer so. Turčija je tesna ameriška ritoliznica, in ZDA ji veliko dolgujejo (zato tudi podpora za njen vstop v EU). Točno zato, ker Turki ne bodo pristali na to, da odstopijo del ozemlja Kurdom, ne bo Kurdistana, dokler se Amerika in Turčija ne skregata. To bo: nikoli, ker je preveč ameriških interesov v regiji. Sunniti in Šiiti se bodo tepli za oblast še naslednjih 1000 let, ker meje se ne bodo spremenile. Glede Iraka: mislim, da bo takšna satelitska državica kot Afganistan. Irak je dejansko en velik velik ogromen gospodarski trg, ki ni (več) izkoriščen. Deviški. Super priložnost, da ga Amerika pravilno "oskrbi". No, tale Malik je samo še en Karzai...
buhdej@volja.net
06. 01. 2007 18.54
Ja stricNuri kdaj boš potegnil na gavge strica Bushija, ki je tvojemu narodu povzročil mnogo več gorja, kot stric Husein z vso svojo žlahto vred!!!????
janezgorenc@email.si
06. 01. 2007 18.33
Pa kdo vidi kako rešitev za Irak? MIslim resno. Velikokrat berem v Newsweeku kakega komentatorja - največkrat je to Fareed Zakaria - ki daje Bushu nasvete, vendar jih ali ne izpeljejo ali pa ne delujejo. Sam menim, da o kaki celovitosti Iraka ne bo moglo biti govora. Prej kot slej se bodo Kurdi osamosvojili - kar bo pripeljalo do konflikta - upam, da ne vojne - s Turki, šiiti bodo pristali pod vplivnim območjem Irana, suniti pa se bodo povezovali z bogsigavedi kom. Razpadali so imperiji, razpadla je Jugoslavija, razpadla bo Srbija in najbrž Bosna - pa naj razpade še Irak. Lp, Janez
victoriosus
06. 01. 2007 18.21
Barbari so. Kdo si mislijo, da so? NJIHOVA notranja zadeva? Če so ga prijeli, demonizirali in osramotili AMeričani? Irak je POPOLNOMA odvisen od tujine! Kdaj bo ta lolek dojel, da je on samo ameriška lutka, ravno tako, kot Hamid Karzai v Afganistanu... tesen Bushev prijatelj? Mislim.... budalo.
theykilledKenny
06. 01. 2007 17.36
U kakšna grožnja Iraka :O mi pa v jok in na drevo.