Tujina

Krvavi napad v Rusiji

Moskva, 13. 10. 2005 10.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
0

Odgovornost za napad, v katerem je umrlo najmanj 45 ljudi, so prevzeli čečenski uporniki in lokalni islamisti.

Vojak ob truplu
Vojak ob truplu FOTO: Reuters
Za samostojnost Čečenije se uporniki borijo že od leta 1990.

V mestu Nalčik na jugu Rusije so čečenski uporniki in islamski skrajneži napadli glavno policijsko postajo ter več vladnih zgradb. V srditih spopadih z varnostnimi silami je umrlo najmanj 45 ljudi, več kot 80 je ranjenih. Po poročanju ruskih oblasti so uporniki zajeli tudi nekaj talcev.

Več kot 150, po nekaterih podatkih pa celo 300 upornikov je davi sočasno napadlo več strateških točk v mestu Nalčik, glavnem mestu muslimanske regije Kabardinsko-balkarska. Uporniki so napadli tri policijske postaje, poslopje ruskih varnostnih sil, stavbo republiške vlade, sedež zapora in regionalno letališče. Na pohodu po mestu so se približali tudi neki šoli, ki so jo oblasti nemudoma evakuirale. Ruski specialci so obkolili Nalčik, ko so poskušali vkorakati v središče mesta, pa je na ulicah izbruhnil pekel.

Pomoč za ranjeno v napadu
Pomoč za ranjeno v napadu FOTO: Reuters
Vladimir Putin je ukazal sprejetje ukrepov za popolno blokado mesta, da ne bi mogel pobegniti niti en napadalec. Ubiti bodo vsi, ki jih bomo zalotili z orožjem, in tisti, ki se bodo upirali z orožjem. Namestnik ruskega notranjega ministra Aleksander Čekalin

Po številnih eksplozijah in večurnih spopadih, v katerih je umrlo tudi najmanj 12 meščanov in prav toliko policistov, so po zagotovilih ruskih oblasti specialci prevzeli nadzor v mestu. Prestolnico s približno 280 tisoč prebivalci, kamor je kmalu po vesteh o nasilju pripotoval tudi posebni odposlanec Kremlja, so povsem zapečatili, območja manjših spopadov izolirali in s helikopterji začeli iskati upornike. Ruski predsednik Vladimir Putin je varnostnim silam naročil, naj vsakega skrajneža, ki se bo upiral, nemudoma ubijejo.

Odgovornost za napad prevzeli čečenski uporniki

Po napadu se je nad Nalčikom vil gost črn dim
Po napadu se je nad Nalčikom vil gost črn dim FOTO: Reuters
Napad so obsodili generalni sekretar Sveta Evrope (SE) Terry Davis, predsednik parlamentarne skupščine SE Rene van der Linden ter notranji in pravosodni ministri držav članic EU in Rusije. Obsodbi napadov pa se je pridružila tudi Velika Britanija.

Odgovornost za napad so na svoji spletni strani prevzeli čečenski uporniki, člani 'Kavkaške fronte'. Skrajneži so poskušali zavzeti tudi letališče, vendar so jih zaustavili. Ko so se teroristi približali tudi šoli, so vse otroke evakuirali. Notranje ministrstvo te južne republike na Kavkazu, sosede Čečenije, pa je še dodalo, da so odbili tudi napad na poslopja ruske varnostne službe FSB in notranjega ministrstva. "Povsod se bojujejo. Napadalci poskušajo z ukradenimi avtomobili zbežati iz mesta," je povedal predstavnik vojske. Razmere v mestu so medtem že pod nadzorom, območja manjših spopadov pa so z okrepljenimi varnostnimi silami izolirali, je povedal uradni predstavnik regije.