Tujina

Krvave ulice Tripolija

Tripoli, 20. 05. 2007 13.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

V spopadih libanonskih varnostnih sil z islamisti na severu države je umrlo 48 ljudi, med njimi več civilistov.

Spopadi v Libanonu
Spopadi v Libanonu FOTO: Reuters
Skupina Fatah al Islam naj bi bila povezana s sirskih gibanjem Vstaja Fataha, ki se je v 80. letih prejšnjega stoletja odcepilo od palestinskega gibanja Fatah in ima sedež v Siriji. Po podatkih libanonskih oblasti naj i bila skupina blizu teroristični mreži Al Kaida Osame bin Ladna in naj bi delala za sirsko obveščevalno službo.

V mestu Tripoli in v palestinskem begunskem taborišču Nahr al Bared na severu Libanona so izbruhnili spopadi med libanonskimi varnostnimi silami in islamistično skupino Fatah al Islam, povezano s teroristično mrežo Al Kaida. Pri tem je bilo ubitih 23 vojakov, 15 islamistov in 10 civilistov.

15 skrajnežev je bilo ubitih v Tripoliju, kjer je vojska ponovna prevzela nadzor, še štirje pa so umrli v palestinskem taborišču, kjer domuje okoli 40.000 beguncev. Medicinsko osebje je sporočilo, da je bilo tam ubitih tudi 10 civilistov, med njimi dva otroka, še 50 pa jih je bilo ranjenih.

Najhujši spopadi v Tripoliju v zadnjih dveh desetletjih so izbruhnili, potem ko je libanonska policija v okviru preiskave nekega bančnega ropa v pretežno sunitskem mestu Amjum jugovzhodno od Tripolija preiskala apartma skupine Fatah al Islam. Njeni pripadniki so se aretaciji uprli.

Spopadi v Libanonu
Spopadi v Libanonu FOTO: Reuters

Spopadi so se kmalu razširili tudi na palestinsko taborišče, kjer so pripadniki omenjene skupine zasedli pozicije libanonske vojske ob vhodu v taborišče, obstreljevali tamkajšnje ceste in napadli vojaško enoto.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.