Tujina

Nasilje v Iraku ne pojenja

Bagdad/Bruselj/Ankara, 09. 10. 2007 08.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
0

V Bagdadu sta pod streli umrli dve osebi. EU se je odločila, da urjenje iraških policistov podaljša za leto in pol.

V Bagdadu sta bili ubiti dve ženski. Iraška policija je sporočila, da je do incidenta prišlo, ko sta dva zasebna varnostnika spremljala konvoj štirih vozil. Kaj je sprožilo streljanje, ki je terjalo dve smrtni žrtvi, ni znano.

Dvojni napad

Za delo v pravosodju in poiciji vzpodbujajo tudi ženske
Za delo v pravosodju in poiciji vzpodbujajo tudi ženske FOTO: Reuters

V iraškem mestu Bejdži severno od Bagdada sta davi eksplodirala dva avtomobila bombi, pri čemer je bilo po podatkih policije ubitih najmanj 22 ljudi, 30 pa je ranjenih.

Tarči napadov sta bila vodja policije in lokalni vodja, ki se borita proti mednarodni teroristični mreži Al Kaida.

Turčija gre v Irak

Turčija je začela priprave na čezmejno vojaško posredovanje v severnem delu Iraka, kamor so se zatekli turški Kurdi. Na sestanku med premierom Recepom Tayyipom Erdoganom, njegovimi ministri in visokimi varnostnimi predstavniki v Ankari, so sklenili, da je potrebno storiti vse potrebno v boju proti dejavnostim terorističnih skupin, zlati Kurdske delavske stranke (PKK).

"Pristojne institucije so prejele ustrezna navodila in napotke, da storijo vse potrebno na pravnem, gospodarskem in političnem področju za končanje navzočnosti terorističnih organizacij v sosednji državi v prihodnjem obdobju. V primeru, da bo to potrebno, gre lahko tudi za čezmejno operacijo," so zapisali v izjavi.

Vojaško posredovanje v Iraku naj bi vključevalo tudi letalske sile. Kurdski uporniki so v minulih dveh dneh ubili 15 turških vojakov,turške oblasti pa jezi, ker si vse več upornikov zatočišče poišče v sosednjem Iraku. Turška vojska je sicer že obkolila ozemlje v bližini iraške meje in s tem preprečila prebeg večjemu številu upornikov.

ZDA pa so Ankaro  posvarile pred enostranskim posredovanjem Turčije v sosednjem Iraku in pozvale k skupnemu reševanju problema.

EU uri iraške policiste

Evropska unija se je odločila za 18 mesecev podaljšati urjenje iraških policistov in pravosodnih uslužbencev, je sporočil vodja misije Stephen White. Pojasnil je še, da je po njegovem mnenju EU z misijo EUJUST LEX prispevala k premostitvi medverskih nasprotij v pravosodju. Uspelo pa jim je tudi vzpodbuditi več žensk za delo v pravosodju in policiji, je v Bruslju še dejal White.

Kot je še povedal, se v sodelovanju z iraško vlado namenoma zavzemajo za mešane skupine šiitskih in sunitskih udeležencev ter tudi mešane skupine po spolu. White, ki omenjeno misijo vodi od njenega začetka leta 2005, je ob tem sicer priznal, da je zelo malo žensk v iraškem pravosodju, ki je zaznamovan s korupcijo in primeri načrtovanih ubojev sodnikov.

Po besedah Whita je sicer 1273 višjih sodnikov, tožilcev, policistov in paznikov opravilo izobraževanje, ki je potekalo v Evropi s področij sodne medicine, vodenja preiskav umorov, standardov v zaporih in človekovih pravic. V prihodnjih mesecih pa bodo White in sodelavci pozornost namenili boljši zastopanosti žensk ter iraških verskih in etničnih skupin pri izobraževanju.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.