Tujina

Krvava najdba

Bagdad, 29. 08. 2006 12.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V eksploziji naftovoda na jugu Iraka je umrlo najmanj 74 oseb. V bližini neke šole pa je policija našla 11 trupel.

Po prvih podatkih je v eksploziji umrlo najmanj 35 oseb
Po prvih podatkih je v eksploziji umrlo najmanj 35 oseb FOTO: Reuters

Po zadnjih podatkih je v eksploziji naftovoda v industrijski coni v mestu Divanija na jugu Iraka umrlo 74 delavcev, 94 oseb pa je bilo ranjenih.

Iraško obrambno ministrstvo je sporočilo, da naftovod že od leta 2003 ni v uporabi, vendar pa je v njem še vedno nekaj goriva, zaradi česar prebivalci vanj pogosto vrtajo luknje in skušajo priti do bencina, ki ga v Iraku trenutno primanjkuje.

Po mnenju predstavnika ministrstva so tudi za današnji požar krivi poskusi lokalnega prebivalstva, da se dokoplje do ostankov nafte v sicer opuščenem naftovodu. Nasprotno pa je mestni svetnik v Divaniji, Ganim Dahaš, pred tem izrazil mnenje, da je za eksplozijo na naftovodu, po katerem je včasih z naftnih polj na jugu države v prestolnico potovalo črno zlato, kriva sabotaža.

Trupla pri šoli

Identiteta žrtev je za zdaj neznana
Identiteta žrtev je za zdaj neznana FOTO: Reuters


Policisti so na jugozahodu Bagdad pri neki šoli našli enajst trupel. Prve preiskave so pokazale, da so neznanci žrtve najprej mučili, nato pa jih ustrelili. Njihova identiteta za zdaj ostaja neznanka, domnevajo pa, da gre za žrtve sektaškega nasilja med šiiti in suniti.

Iraška vojska sklenila prekinitev ognja s šiitsko milico

Iraške oblasti so v kraju Divanija južno od Bagdada dosegle dogovor o prekinitvi ognja s šiitsko milico, potem ko je bilo tam v hudih spopadih ubitih več deset ljudi, so sporočili predstavniki lokalnih oblasti. Iraški vojaki se bodo zdaj umaknili s stanovanjskih območij, šiitska Mahdijeva vojska pa se bo umaknila z območij v mestu, ki so jih zasedli, so še pojasnili omenjeni predstavniki oblasti.

Moktada Al Sadr
Moktada Al Sadr FOTO: Reuters

Spopadi v Divaniji, 180 kilometrov južno od Bagdada, so izbruhnili v ponedeljek, potem ko je šiitska milica Mahdijeva vojska, ki jo vodi Moktada al Sadr, zasedla več sosesk mesta in s tam pregnala predstavnike oblasti. Spopadi so trajali več kot 12 ur, pri tem pa je bilo po navedbah iraškega obrambnega ministrstva ubitih 20 iraških vojakov in 40 borcev Mahdijeve vojske. Ubitih je bilo tudi najmanj osem civilistov, še 61 pa jih je bilo ranjenih.

Medtem je ameriška vojska danes sporočila, da sta bila v Iraku ubita še dva ameriška vojaka. S tem se je število ta teden ubitih ameriških vojakov povečalo že na deset.

SORODNI ČLANKI

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mrbeanmladen@yahoo.co.uk
29. 08. 2006 12.38
Saj vemo, da iz naftovoda kradejo nafto, kadijo pa tud vsi! O sektah vam bom pa prišparal za drugič... :C