Tujina

Krizni načrt za evropsko ustavo

Pariz, 11. 05. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nemčija in Francija pripravljata načrte za ukrepanje v primeru, da katera od 25 članic Evropske unije ne bi sprejela evropske ustavne pogodbe.

EU
EU FOTO: POP TV

Po pisanju nemškega dnevnika Financial Times (FT), naj bi v skladu s temi načrti v veljavo stopil le del ustavne pogodbe. "V besedilo ustave moramo vključiti kriterije, ki nam bodo na določenih področjih kljub vsemu omogočali nadaljnji razvoj," je v ponedeljek dejal francoski zunanji minister Michel Barnier.

Ne gre za dvom v ustavo

Barnier se je po navedbah FT zavzel tudi za to, da bi ratifikacijo pogodbe vse države izpeljale istočasno, "v enem dnevu ali enem tednu", ne glede na to, ali bodo pogodbo potrjevale v parlamentu ali na referendumu.

O tem se je Barnier že posvetoval tudi z nemškim kolegom Joschko Fischerjem, še piše FT. "Vendar pri najinih načrtih ne izhajava iz predpostavke, da ustavna pogodba ne bo sprejeta," je zagotovil, poudaril pa je še, da bi morala biti pogajanja o besedilu pogodbe zaključena pred volitvami v Evropski parlament, ki bodo potekale med 10. in 13. junijem. "Še pred volitvami moramo pokazati, da se stvari odvijajo v pravo smer," je dejal.

Možnosti za sprejem dobre

Zunanji ministri se sicer že pripravljajo na ponovni zagon pogajanj o ustavni pogodbi, irsko predsedstvo EU pa razmišlja o tem, da bi konec tega meseca organiziralo izredni vrh povezave, namenjen samo temu vprašanju. Možnosti za sprejem pogodbe so dobre, nekoliko nelagodja je zbudila le napoved Londona, da bo Velika Britanija o sprejemu pogodbe odločala na referendumu. Če bo rezultat glasovanja negativen, obstaja možnost nadaljevanja pogajanj z državo ali pa uveljavitev le določenih poglavij iz pogodbe.