Tujina

Kriza v Sudanu se stopnjuje

Kartum, 28. 07. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Humanitarna kriza v sudanski pokrajini Darfur se nadaljuje. Pred nasiljem arabskih milic se namreč v sosednji Čad stekajo novi valovi beguncev.

Rusija proti sudanskim sankcijam

Rusiji se ne zdi nujno potrebno, da bi VS ZN uvedel sankcije proti sudanski vladi, temveč bi bilo vladi potrebno dati na voljo še nekaj časa za ureditev razmer. Moskva je naklonjena temu, da bi sudanski vladi dali na voljo kratek čas, a dovolj, da bi lahko izpolnila svoje obveznosti glede normalizacije razmer v Darfurju. Afriška unija pa je objavila grozljive podrobnosti o tem, na kakšen način so arabske milice v začetku julija v Darfurju kljub sklenjenemu premirju ubijale civiliste. Milice naj bi civiliste zavezale in jih žive zažgale.

Po besedah namestnika ruskega zunanjega ministra Fedotova je Rusija za to, da VS ZN preuči vprašanje uvedbe sankcij proti Sudanu, vendar bi bilo pred sprejetjem konkretnih ukrepov potrebno najprej ugotoviti, kako napreduje uresničevanje dogovora, ki ga je generalni sekretar ZN Kofi Annan 3. julija sklenil s sudanskimi oblastmi. Kot je še dodal Fedotov, ta dogovor sudanski vladi omogoča določen čas za izpolnitev obveznosti.

Preoblikovan osnutek resolucije

V preoblikovanem osnutku resolucije o Sudanu, ki so ga v torek predložile VS ZN, ZDA zahtevajo sankcije proti arabskim milicam v pokrajini Darfur, vladi v Kartumu pa grozijo s podobnimi ukrepi, če se bo humanitarna kriza v pokrajini nadaljevala. Washington pričakuje, da bo VS ZN o osnutku glasoval že v četrtek ali petek.

Prvotni ameriški osnutek resolucije je predvideval, da mora sudanska vlada v določenem roku razorožiti milice in jih predati sodstvu. Ta zahteva naj bi šla po mnenju nekaterih članic VS ZN predaleč, zato so ZDA preoblikovale osnutek resolucije. V preoblikovanem osnutku resolucije piše, naj 30 dni po njenem sprejetju Annan VS ZN poroča, ali vlada v Kartumu uresničuje zahteve, v katere je privolil sudanski predsednik Omar al Bašir ob obisku Annana v Sudanu 3. julija.

Al Bašir je takrat pristal na razorožitev arabskih milic, prost dostop za mednarodne človekoljubne organizacije, preiskave in kaznovanje kršenja človekovih pravic ter namestitev več tisoč policistov v pokrajini, prav tako pa je dovolil prihod opazovalcev Afriške unije, ki bi nadzirali spoštovanje premirja v Darfurju. V skladu z osnutkom resolucije naj bi Annan vsak mesec poročal o doseženem napredku.