Tujina

Krivde ni priznal

Bagdad, 15. 05. 2006 12.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
0

Na sodišču v Bagdadu se je nadaljeval proces proti strmoglavljenemu iraškemu diktatorju Sadamu Huseinu.

S Koranom v roki se Sadam Husein ni izrekel o svoji krivdi, ki mu jo očita obtožnica
S Koranom v roki se Sadam Husein ni izrekel o svoji krivdi, ki mu jo očita obtožnica FOTO: Reuters

Na posebnem sodišču v Bagdadu se je nadaljeval proces proti strmoglavljenemu iraškemu diktatorju Sadamu Huseinu, ki je skupaj s še sedmimi soobtoženci obtožen poboja 148 šiitov v vasi Dudžail.

Predsednik sodišča Rauf Abdel Rahman je Huseina uradno obtožil, v obtožnici pa mu očita mučenje žensk in otrok, umor in nezakonito aretacijo 399 ljudi pri nasilnem zatiranju šiitov v 80. letih prejšnjega stoletja. Potem ko so mu prebrali obtožnico, se Husein ni hotel izreči o svoji krivdi.

"Na to ne morem zgolj odgovoriti z da ali ne. To ste prebrali zaradi javnosti in na to se ne morem izreči na kratko," je v odgovoru na prebrano obtožnico in sodnikovo vprašanje, ali se počuti krivega ali ne, dejal nekdanji iraški predsednik, medtem ko je v roki držal izvod Korana.

"Stojite pred Sadamom Huseinom, predsednikom Iraka. Sem predsednik Iraka na podlagi volje Iračanov in sem ta trenutek še vedno predsednik," je poudaril Husein. Po teh Huseinovih besedah naj bi sodnik Rahman zabeležil, da obtoženi ni izrekel za krivega.

Državo pretresa novo nasilje


V različnih incidentih je bilo v Iraku ubitih najmanj devet ljudi, med njimi štirje učitelji v mestu Baladruz, 100 kilometrov južno od iraške prestolnice, ko so nanje začeli streljati oboroženi neznanci.

V etnično mešani Samari je bil v eksploziji ob cesti podstavljene bombe ubit iraški vojak, štirje vojaki so bili ranjeni. V eksploziji bombe pred policijsko postajo v mestu Mahavil, 80 kilometrov južno od Bagdada, je umrl Iračan, eden je bil ranjen. Na območju mesta Baidži na severu Iraka pa so v dveh bombnih eksplozijah umrli trije ljudje.

Uporniki so južno od Bagdada sestrelili ameriški helikopter
Uporniki so južno od Bagdada sestrelili ameriški helikopter FOTO: Reuters

Ameriška vojska je sporočila, da so uporniki v nedeljo med preletom v t.i. trikotniku smrti južno od Bagdada sestrelili ameriški helikopter, pri čemer sta umrla dva ameriška vojaka. Število smrtnih žrtev med ameriškimi vojaki se je tako od začetka vojne v Iraku marca 2003 povzpelo na 2438.

Skupina iraških otrok je v mestu Amara na jugu Iraka s kamenjem in steklenicami napadla britanske vojske, ki so obiskali tamkajšnjo policijsko postajo. Po navedbah očividcev naj bi bil pri tem ranjen en britanski vojak. Britanska vojska proti otrokom ni posredovala, temveč je kraj dogodka hitro zapustila.

Iraški uporniki pa so v Amari izstrelili več kot 30 topniških granat na britansko vojaško oporišče in pri tem ranil štiri vojake. Vsi napadi na britanske vojake so se zgodili na jugu Iraka, ki je običajno mirnejše od osrednjega in severnega dela države, kjer so nameščene ameriške sile.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.