Tujina

Krepitev vojaške prisotnosti

Islamabad, 14. 07. 2007 15.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Pakistanske oblasti so na severozahod države, ob mejo z Afganistanom, napotile na tisoče novih vojakov.

Pakistanske oblasti so na severozahod države, ob mejo z Afganistanom, napotile na tisoče novih vojakov, da bi tako islamske skrajneže v regiji odvrnile od svete vojne proti vladi predsednika Perveza Mušarafa zaradi napada na Rdečo mošejo v prestolnici Islamabad.

Na severozahod Pakistana so oblasti napotile na tisoče novih vojakov
Na severozahod Pakistana so oblasti napotile na tisoče novih vojakov FOTO: Reuters

Severozahodno obmejno območje Pakistana, imenovano tudi plemensko območje, velja za zatočišče za domače in tuje islamske skrajneže. Regija je vse od leta 2001, ko se je Pakistan pridružil ZDA v boju proti terorizmu, tudi prizorišče številnih vojaških operacij proti talibanskim skrajnežem in pripadnikom mednarodne teroristične mreže Al Kaida.

Med obleganjem Rdeče mošeje ubitih 15 žensk

Danes je državni sekretar na pakistanskem notranjem ministrstvu Kamal Šah priznal, da je bilo v osemdnevnem obleganju Rdeče mošeje v Islamabadu ubitih tudi 15 žensk in otrok, kar so pakistanske oblasti prej zanikale.

Pripadniki pakistanskih posebnih enot so v sredo namreč z območja Rdeče mošeje odstranili še zadnje islamske skrajneže in tako končali osemdnevno obleganje mošeje in spopade, v katerih je bilo ubitih več kot 100 ljudi.

Al Zavahiri je pozval k sveti vojni proti vladi v Islamabadu
Al Zavahiri je pozval k sveti vojni proti vladi v Islamabadu FOTO: Reuters

V končnih spopadih - 35 ur trajajočem napadu pripadnikov elitnih posebnih enot, ki se je začel v torek zgodaj zjutraj - je bilo ubitih več kot 50 skrajnežev in deset vojakov, 33 je bilo ranjenih. Med ubitimi je brat vodje Rdeče mošeje Maulana Abdula Aziza, Abdul Rašid Gazi, ki je bil po aretaciji Aziza najvišji klerik v mošeji in je predajo odločno zavračal.

Mušaraf je napad na Rdečo mošejo ukazal, ker so pogajanja z Gazijem o končanju osemdnevnega obleganja kompleksa propadla. Privrženci radikalnih klerikov v mošeji so v zadnjih mesecih skušali z ugrabitvami in grožnjami v prestolnici vzpostaviti podoben sistem, kot ga imajo talibani in ki temelji na strogih pravilih šeriatskega prava.

Zaradi krvave zadušitve upora v Rdeči mošeji skrajni islamski kleriki na severozahodu Pakistana pozivajo k sveti vojni proti vladi v Islamabadu. K njej je Pakistance med drugim pozval tudi drugi mož Al Kaide Ajman Al Zavahiri. Pakistanske oblasti so zato na območje, ob mejo z Afganistanom, napotile na tisoče novih vojakov, ki naj bi tovrstne načrte zatrli.

V samomorilskem napadu je umrlo 24 vojakov

V samomorilskem napadu v provinci Severni Vaziristan, ki leži na omenjenem območju, je danes umrlo 24 vojakov, 29 pa jih je bilo ranjenih, so sporočili predstavniki pakistanske vojske. Do napadov na vojaške konvoje in nadzorne točke je danes prišlo tudi na drugih območjih regije, a dodatnih smrtnih žrtev zaenkrat ni bilo.

V dneh od pričetka obleganja Rdeče mošeje je na severozahodu Pakistana tako v bombnih napadih in streljanju umrlo najmanj 43 ljudi.

Med pakistansko vlado in plemenskimi starešinami na območju od leta 2005 velja mirovni sporazum, skrajneži pa trdijo, da so vojaške dejavnosti pakistanske vojske v regiji v zadnjem času kršitev sporazuma.

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.