Tujina

Kraljica odprla novi sklic parlamenta

London, 17. 05. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Britanska kraljica Elizabeta II. je s tradicionalnim govorom odprla novi sklic britanskega parlamenta, ki so ga izbrali na volitvah 5. maja.

Kraljica Elizabeta II. pred govorom v parlamentu (Foto: Reuters)
Kraljica Elizabeta II. pred govorom v parlamentu (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Kraljica Elizabeta II. je zatem prebrala izjavo britanske vlade pod vodstvom Tonyja Blaira, v katerem vlada predstavlja najpomembnejše zakone, ki jih namerava pripraviti v prvem letu tretjega mandata. Spremembe se nanašajo predvsem na šolstvo, zdravstvo, imigracijsko politiko in boj proti terorizmu.

Britanska vlada ostaja zavezana pomoči Iraku in Afganistanu, še naprej pa bo podpirala bližnjevzhodni mirovni proces. Prizadevala pa si bo tudi za krepitev partnerstva med Evropo in ZDA, je prebrala Elizabeta II.

Britanski premier Tony Blair in Michael Howard, voditelj konzervativne stranke (Foto: Reuters)
Britanski premier Tony Blair in Michael Howard, voditelj konzervativne stranke (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Britanski vojaki v Iraku do konca

Iz britanskega zunanjega ministrstva so medtem že sporočili, da Velika Britanija ne bo umaknila svojih vojakov iz Iraka, dokler "delo tam ne bo končano". Velika Britanija bo še naprej zagotavljala enote, dokler bo iraška vlada hotela, da tam ostanejo, je v izjavi za javnost zapisal Foreign Office.

Blairov načrt za prevetritev sistemov

Blair si je na parlamentarnih volitvah 5. maja zagotovil zgodovinski, že tretji mandat zapored, vendar se je laburistom parlamentarna večina bistveno zmanjšala. Medtem ko so imeli v prejšnjem sklicu večino 161 glasov, imajo laburisti sedaj le še 67 glasov večine.

Blair je za prihodnjih 18 mesecev napovedal sprejetje približno 45 zakonov, s katerimi namerava prevetriti položaj v britanskem šolstvu, bolnišnicah, imigracijskih službah in socialnem varstvu. Program vsebuje tudi načrt za uvedbo prve obvezne osebne izkaznice v Veliki Britaniji po drugi svetovni vojni, kar je naletelo na neodobravanje v britanski javnosti.

Kot razkriva načrt, ki ga je prebrala Elizabeta II., namerava Blairova vlada pospešiti posodobitev javne upravem povečati podporo delavskim družinam s povečanjem ugodnosti za matere v času porodniške in za nego otrok.

SORODNI ČLANKI