Tujina

Kralj Abdulah in kancler Schröder pri Bushu

Washington, 31. 01. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Jordanski kralj Abdulah, ki se trenutno mudi v Washingtonu, je posvaril pred ameriškim napadom na Irak, ki bi po njegovem mnenju lahko povzročil "ogromno nestabilnost" na celotnem Bližnjem vzhodu, še posebej, če se bo na območju nadaljevalo nasilje.

Abdulah se bo danes srečal še z zunanjim ministrom Colinom Powellom, v petek pa še s predsednikom Georgeom Bushem.

Kot je za ameriško televizijo še menil Abdulah, je spor med Izraelci in Palestinci popolnoma ušel iz nadzora. Nedavni samomorilski atentat neke ženske pa je po njegovem mnenju "nevaren znak obupa" med Palestinci.

Nemci ne bodo vodili ISAF

Nemški kancler Gerhard Schröder je v ZDA zavrnil možnost, da bi Nemčija od Velike Britanije prevzela vodenje Mednarodnih sil za podporo varnosti v Afganistanu (ISAF). Nemška vojska zaradi pomanjkanja osebja in sredstev ne bi bila kos tako težki nalogi, je poudaril Schröder.

Tony Blair in Abdulah II.
Tony Blair in Abdulah II. FOTO: Reuters

Schröder je med obiskom v ZDA gostitelje prosil za razumevanje nemške odločitve glede sil ISAF, ob tem pa izrazil pripravljenost Nemčije pomagati pri reformi afganistanske policije in obnovi države, in sicer celo v večji meri, kot je bilo sprva predvideno.

Schröder se je ob začetku dvodnevnega obiska najprej srečal z ameriškimi podjetniki, nato pa se je ločeno sestal z vodjo demokratov v ameriškem senatu Tomom Daschleom in senatorjem Carlom Levinom. Nemški kancler naj bi se v Beli hiši sestal tudi z ameriškim predsednikom Georgeom Bushem.

Schröder se je v ZDA pogovarjal tudi o širitvi zveze Nato. Pri tem se je pokazala sprememba dosedanjega nemškega stališča do možnosti sprejetja baltskih držav v zavezništvo. Po navedbah nemških vladnih virov naj bi bil namreč napačen vtis, da želi Berlin zavlačevati sprejetje Litve, Latvije in Estonije v zavezništvo. Edini kriterij za sprejetje novih članic je, da se z njihovim vstopom poveča varnost v zavezništvu.

Schröder se bo jutri v New Yorku sestal z izraelskim zunanji ministrom Šimonom Peresom. Nemški kancler se bo v New Yorku udeležil Svetovnega gospodarskega foruma (WEF), ki se je začel danes in bo potekal do 4. februarja.