Tujina

Koštunica: Usoda Kosova v rokah VS ZN

Frankfurt/Dunaj/Bruselj, 27. 11. 2007 11.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Beograd in Priština na ključnem zadnjem krogu neposrednih pogajanj še vedno vztrajata pri svojih stališčih.

Po koncu skupnega sestanka obeh delegacij s posredniško trojko iz ZDA, Rusije in EU se pogovori sicer nadaljujejo na ločenih srečanjih trojke s posameznima delegacijama, vendar pa vse manj kaže, da bi pred 10. decembrom lahko prišlo do kompromisa. Rusija se je medtem že zavzela, da bi pogajanja nadaljevali tudi po tem datumu.

Srbski predsednik Tadić je Kosovu ponudil vse, razen neodvisnosti
Srbski predsednik Tadić je Kosovu ponudil vse, razen neodvisnosti FOTO: Reuters

Srbski predsednik Boris Tadić je Kosovu ponudil vse, razen neodvisnosti. Kosovo bi tako imelo tudi pristojnosti, ki so sicer rezervirane za suverene države, je dejal Tadić.

Kosovo bi lahko vodilo lastno zunanjo politiko, obrambo, nadzor meja in varstvo nad srbsko kulturno dediščino, lahko bi samostojno zaprosilo za članstvo v Združenih narodih, Organizaciji za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) in Svetu Evrope. Beograd in Priština pa bi sklenila sporazum o pravicah etničnih manjšin, kar bi nadzirala mednarodna skupnost, je še predlagal Tadić in ocenil "da bi tako lahko dosegli kompromisno rešitev".

Še odločnejši je bil član pogajalske ekipe Prištine in zmagovalec nedavnih parlamentarnih volitev na Kosovu Hashim Thaci. "O tem se lahko s Srbijo pogajamo še sto let. A kompromisa pri vprašanju statusa ne bo," je dejal. Stališča Beograda in Prištine so namreč "diametralno nasprotna", Kosovo pa bo spoštovalo "voljo kosovskega naroda". Napovedal je, da se bo Priština po 10. decembru v sodelovanju z ZDA, EU in zvezo Nato odločila o nadaljnjih korakih. Poudaril je tudi, da bo "Kosovo neodvisna država, ki bo zagotavljala mir in stabilnost" in dodal, "da na območju ne bo vojne in ubijanja".

Toda Priština je Tadićev predlog že zavrnila. Kot je dejal tiskovni predstavnik delegacije iz Prištine Skender Hyseni, Beograd "še vedno ponuja recept zamrznjenih konfliktov in polovičnih rešitev, ki ne vodijo nikamor". "Prepričan sem, da se ne bo zgodilo nič spektakularnega. Beograd namreč še vedno ne želi obravnavati Kosova kot de facto neodvisne države," je še dejal Hyseni.

Zaradi nezbližanja stališč se je Rusija medtem že zavzela za podaljšanje roka za dogovor tudi po 10. decembru, ki je bil postavljen kot datum, ko naj bi pogajalska trojka predstavila končno svoje poročilo. Vendar so kosovski Albanci to prav tako že zavrnili. "Kosovo ni pripravljeno na nadaljevanje kakršnihkoli pogovorov po 10. decembru," je na ruski predlog dejal Hyseni. "Dotlej pa bomo vendarle odprti in konstruktivni," je še zagotovil.

Koštunica: Odloča naj VS ZN

Srbski premier Vojislav Koštunica je medtem zatrdil, da lahko odločitev o prihodnosti Kosova sprejme le Varnostni svet ZN. "Tako kot so se (pogovori) začeli, tako se morajo končati: v VS ZN," je novinarjem povedal Koštunica. "Za Srbijo je sprejemljiva le odločitev znotraj VS ZN," enostranska razglasitev neodvisnosti ali nevtralen status pa bi bila "povsem nesprejemljiva". "Ta proces se ne bo končal danes ali 3. decembra (ko naj bi trojka obiskala Beograd in Prištino) ali 10. decembra: končal se bo v VS ZN," je poudaril Koštunica.

"Kosovo mora poslušati EU"

Minister za zunanje zadeve Dimitrij Rupel je v pogovoru za današnjo izdajo nemškega časnika Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) izrazil pričakovanje, da bodo kosovski voditelji "poslušali EU". Enostranska razglasitev neodvisnosti Kosova po besedah ministra ne pride v poštev. "Ravnali bomo usklajeno, kar koli se bo že zgodilo," je zatrdil Rupel.

"Popolnoma razumem srbski položaj," je v pogovoru dejal Rupel
"Popolnoma razumem srbski položaj," je v pogovoru dejal Rupel FOTO: Dare Čekeliš

Čas za rešitev vprašanja je prišel. Slovenije, ki bo 1. januarja 2008 prevzela predsedovanje EU, po Ruplovih besedah ne bi motilo, "če bi šel ta kelih mimo nas", vendar rešitve ne gre odlagati za daljši čas, saj grozi regiji destabilizacija.

"Popolnoma razumem srbski položaj," je v pogovoru dejal Rupel. "Ne želimo, da bi bila sedanja vlada zamenjana. Morala bi nadaljevati z delom, saj to evropski perspektivi daje upanje," je dodal. Leta 1999 je Srbija pod Miloševičem "povzročila ločitev med Srbijo in Kosovom". "Če prav razumem, želi zdaj Srbija ponovno združitev s Kosovom. To pa je možno le v kontekstu EU. Zdaj potrebujemo vmesno rešitev, ki bo držala tako dolgo, dokler Kosova in Srbija ne bosta v EU," je pojasnil Rupel.

Rešitve ne gre odlagati za daljši čas, saj regiji grozi destabilizacija, meni Rupel
Rešitve ne gre odlagati za daljši čas, saj regiji grozi destabilizacija, meni Rupel FOTO: Reuters

Po mnenju ministra vprašanje statusa Kosova "ni tako zelo ameriška ali ruska, temveč evropska zadeva". "Ne smemo dopustiti, da sprejme odločitev nekdo zunaj Evrope," je dodal. Z ZDA bo EU svoje ravnanje zelo verjetno usklajevala, v kolikšni meri bo to mogoče z Rusijo, Rupel ni vedel. "Enostranska razglasitev bi spodbudila odzive, ki bi bili v nasprotju s kosovskimi interesi," je še dejal.

Po njegovih besedah bi bilo Srbiji dobro svetovati, naj čas izkoristi za izboljšanje načrta odposlanca ZN Marttija Ahtisaarija, za pridobitev večjega jamstva za varnost enklave in kulturnih dobrin. "Že v jugoslovanskih časih je imelo Kosovo kot provinca okoli 80 odstotkov pravic republike. Zdaj se pogajamo za preostalih 20 odstotkov, in načrt Ahtisaarija je tukaj zelo blizu rešitve," je dejal Rupel.

Minister drugih rešitev, kot so nemško-nemški model, v pogovoru ni izključil, je pa opozoril, da je načrt Ahtisaarija težko nadomestljiv, ker "je tako natančno izdelan in vsebuje kopico dobrih idej".

Rupel je tudi poudaril, da se ne gre osredotočati samo na Kosovo, temveč je potrebno imeti pred očmi poveze s Srbijo, Makedonijo in BiH. Srbija je ključ za stabilizacijo Balkana, prav zato si Slovenija po Ruplovih besedah tako zavzema za približevanje Beograda EU. Ena država, četudi predseduje EU, pa lahko brez pomoči drugih doseže le malo, še piše FAZ.

Lajčak: Disfunkcionalnost BiH ni posledica Kosova

Vprašanje statusa Kosova nima in tudi v prihodnje ne bo imelo "dramatičnega vpliva" na razmere v Bosni in Hercegovini, je povedal visoki predstavnik mednarodne skupnosti v BiH Miroslav Lajčak danes v Bruslju pred zunanjepolitičnim odborom Evropskega parlamenta. "BiH ima svoje probleme, pri čemer ni niti enega samega vprašanja, glede katerega je odvisna od rešitve statusa Kosova," je pojasnil, a dodal, da Kosovo vsekakor politično vpliva na BiH.

Nihče ne bi smel Kosova navajati kot izgovor za razmere v BiH, je poudaril Lajčak.
Nihče ne bi smel Kosova navajati kot izgovor za razmere v BiH, je poudaril Lajčak. FOTO: Reuters

"Ne bi bilo resno reči", da vprašanje Kosova "nima političnega vpliva na BiH, vendar ne želim ugibati o nikakršni teoriji zarote," je dejal Lajčak. Nihče ne bi smel Kosova navajati kot izgovor za razmere v BiH, je poudaril. Disfunkcionalnost BiH ni posledica Kosova, temveč ustavnega vprašanja, je pojasnil v odgovoru na vprašanje slovenskega poslanca Alojza Peterleta.

Imam razloge, da verjamem, da se Republika srbska vidi kot del BiH, je povedal Lajčak. BiH je "ena država z dvema entitetama in pika", je poudaril. Entiteti ne smeta postavljati pod vprašaj države in država ne sme postavljati pod vprašaj entitet, je pojasnil. Problem v BiH je, da je vse razdeljeno po etnični črti, medtem ko je "evropska ideja zelo priljubljena, a meglena".

KOMENTARJI (39)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bikec_1@email.si
29. 11. 2007 12.33
ona27 Raje bi tebe šel lovit, prijateljev imam dovolj! HAHAHA
ona27
29. 11. 2007 09.20
bikec_1 POJDI LOVIT PRIJATELJE PO SLOVENIJI! HAHAHAHA
bikec_1@email.si
28. 11. 2007 22.10
Ljubica ti se raje nauči pravilno slovensko stavke tvorit! Bom kar šel moje prijatelje pozdravit! hahahaha
ona27
28. 11. 2007 15.09
bikec_1 res si butec,pa se albansko govoris, mogoce bi se pa lahko pridruzil svojim prijeteljem v Kranju, na Jesenicah, v Novi Gorici in celo v Kranjski Gori...malo o tem razmisli..se ne sramujejo svojega jezikam, mislim, da bos dobrodosel... 24ur...hahaha..ampak res, slovenci povsod vtaknemo svoj nos. Najperj pocistimo pred svojim pragom..
24ur@windowslive.com
28. 11. 2007 14.14
misicast nisi seznanjen z dejstvi. Spet grem po tvoji plati če ti moje ne razumeš. Kakšne veze to ima če so ali niso zgodovisnki narod? Zakaj se toliko obremenjujete s takimi stvarmi če nebote nikoli dosegli svojega cilja? Vsaka vaša beseda ( poturčeni srbi, izdajalci itd.) povezuje bošnjake še bolj in bolj. Bošnjake ne zanima kaj vi pravite kakor vas tudi ne zanima kaj bošnjaki pravijo je tako? Če pa že govoriš tako pol se pa vrnimo vsi na naše prednike, ki so ogenj prižigali z kamni in lovili z loki. Mi smo potem vsi skupaj njih izdali in bog ve kakšno vero so imeli! Hočeš to? Vračaš se nazaj na tiste cajte ko ste vi "srbi" vladali in nič prej in ne kasnej. Za vas se je takrat zgodovina začela an? pozdravček za to :)))))))) Muslimani oz. bošnjaki so že presegli prag nad 50 % v BiH pa si sam razlož kaj pomeni ta podatek. Leteca mimogrede đamija in izbrisani sta popolnoma druge teme in nimajo nič skupnega! Zaka bi se pa mednarodno priznana država Slovenija razdelila na vzhod pa zahod? To me takrat vpraši ker drugače so neumesna vprašanja. Točno tako kriss kaj bojo želeli prebivalci Kosova to tudi bo. In to je neodvisnost! Samo sprašujem se kaj bo z Vojvodino, ki je bila prisiljena da se vključi s Srbijo? Očitno bodo želeli tudi oni kakšno avtonomijo. Veste kaj je nekoč povedal srbski zgodovinar: Kako so se stvari začele ostal bo le še beograjski pašaluk in to se bo zgleda res zgodilo!!
bikec_1@email.si
28. 11. 2007 10.00
misicast20 , mire , svaba in ALGEBRA BILMAN Bravo imate moj podpis, da ste kreteni, ki mislite da imate prav in se tuki pametne delate!Jaz vam in vsem podobnim predlagam da se globoko zjočete nad izgubo KOSOVA in kar naprej pljuvajte in žalite albance, ter vse tiste ki se z vašim mnenjem ne strinjajo, kajti to je itak edino kar vam za vaš ranjen ponos ostane. KOSOVO REPUBLIK!!! KOSOVO REPUBLIK
islampizde
28. 11. 2007 03.26
24ur a so tebe samo pr kmetih učil? sej maš dostop do interneta, pa si včasih preberi kaj še v drugih jezikih, boš kmalu ugotovil kako so si mediji različni, Italijani pravijo, da izbrisanim ne damo papirjev, ker hočejo v Sloveniji izgraditi prvo đamijo??, .. pa itak ne bos verjel bedarije, Slovenski mediji so pa popolnoma okriljeni, se takoj vidi na katero stran vlečejo.. resnica je pri ljudeh. Me zanima katere papirje bi ti vzel, če bi se Slovenija razcepila na Vzhod in Zahod? nimaš pojma.. bi kr obdržu slovenske.. pol bi te mel pa za izbrisanega...
kriss714@amis.net
28. 11. 2007 00.55
Sem samo povedal okoli ovinka. Albanci in Srbi. Naprej pa, kakor kdo. Da ne bo kdo utrujal, da koga favoriziram. Si zdaj razumel?
misicast20@email.si
28. 11. 2007 00.47
kriss714 Kosovarji ne obstajajo in nikol niso...to so kvečjemu kosovski Albanci ,ki imajo svojo državo Albanijo....ni si prosim izmišljat nekih novih nacij
kriss714@amis.net
28. 11. 2007 00.28
Usoda Kosova je v rokah Kosovarjev. Ne si delat iluzij.
misicast20@email.si
28. 11. 2007 00.09
24ur izbrisani so samo kot primer neke vrste neopredeljenih ljudi, ne povezujem s tem primerom ničesar konkretnega, razen tega dejstva, da vi niste nikoli bili zgodovinski narod....obstaja teorija o bogomilih, ki naj bi bili predniki Bosncev, vendar so oni govorili srpsko in bili pravoslavci....no če mi nimamo dokazov, potem bi tebe prosil, da navedeš par dejstev kako je islam prišel v BIH? sicer pa kdo pravi, da ste muslimani v BIH najštevilčnejši? Kristjanov je veliko več, saj so kristjani Hrvati in Srbi - torej 2 konstitutivna naroda v BIH, tako da v BIH ne more biti večinsko prebivalstvo muslimansko! Sicer pa naj ti povem, da berem samo slovenske časopise, pa ne samo časopise, tud kašno knjigo sem prebral.....ti pa zgleda kakor vidim pa tvojih "dejstvih" bereš preveč časopisov, ki seveda v današnjem času spreminjajo zgodovino
slivov knedl
28. 11. 2007 00.07
mogvaj:Predvidevam,da si Srpske narodnosti,samo ne vem a si original,a replika - poturčen iz Bosne.Falsificiranih Srbov je tu največ,zato Slovenija,žal,ni več to,kar je bila.No,tudi Šiptarjev,ki pa so,zaenkrat uradno,še vedno državljani Srbije. Originalov pa je po svetu raztepenih dobra 2 miliona - vsak četrti.Milion v zadnjih 15 tih letih,predvsem mlajših."Kad jih Majka Srbija tako dobro hrani" A sem prav napisal?
mogvaj
27. 11. 2007 23.35
24ur: obstaja pregovor Prodao veru za večeru, tako kot bi se vi in ste se za pest dolarjev...Vsem bi nastavli sm da bi kam prišli. Pa raje priznaj da se jih bojiš zato jih pa tako podpiraš da dobijo svojo državo, da dokler si ti živ ne bi videl kako kupujejo zemljo okoli tebe. Pa še vprašanje zate: Če je Srbija tako nacionalistična, zakaj v njej živi toliko raznolikega naroda in zakaj je slo tako etnično čista? Kdo je potem nacionalist?
24ur@windowslive.com
27. 11. 2007 23.28
Vidiš sploh neveš kaj pomeni bosanec kaj pa bošnjak. Ko boš to razločil se mi jav! Res je da malo smo zašli z teme. se opravičujem :)
slivov knedl
27. 11. 2007 23.27
"Kosovo bi lahko vodilo lastno ZUNANJO POLITIKO, OBRAMBO - beri;SVOJE OBOROŽENE SILE, NADZOR MEJA in varstvo nad srbsko kulturno dediščino, lahko bi samostojno zaprosilo za članstvo v Združenih narodih, Organizaciji za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) in Svetu Evrope. Beograd in Priština pa bi sklenila sporazum o pravicah etničnih manjšin, KAR BI NADZIRALA MEDNARODNA SKUPNOST, je še predlagal Tadić in ocenil "da bi tako lahko dosegli kompromisno rešitev. To je identično planu Marttija Ahtisaarija - NADZOROVANA NEODVISNOST,AKO NE ŠE VEČ. S takimi pristojnostmi Kosovo de facto ni več del Srbije.
24ur@windowslive.com
27. 11. 2007 23.26
Poglej misicast20 pol pa grem po tvoji plati ker ti moje očitno ne razumeš. Zaka vas sploh boli k.... kaj si bošnjaki mislijo? Zaka se toliko obremenjujete z folku, ki ima drugo vero od vas in je najštevilčnejši v BiH? Zakaj jim vsiljujete svojo zgodovino če imajo bošnjaci svojo? Poglej ti men zdj govoriš o tem da govorijo srbski jezik, za priimke itd. Zdj pa ti men povej odkod okoli leta 1000 pismo iz pisave bosančica? To vam se pa ne ujema v vašo zgodovino ane? Tega pisma vam pa ni bilo mogoče zažgati v vojnih pohodih tako kot ste to delali z muzeji po celi BiH. Dejstvo je da nimate konkretnega dokaza da so muslimani v BiH ubistvu srbi. To so same zgodovinske zgodbice s strani srbov. NITI ENEGA KONKRETNEGA DOKAZA NIMATE!! Pa se lahka komot na glavo obrneš! Ahahahah poglej ka govoriš. Izbrisani so bili bošnjaci? Nikjer povezave OMG. Veš ka ti povem. Dej malo več ber slovenske časopise kot srbske ti bo vsaj malo jasno kaj se dogaja tukaj!! IZBRISANI SO VEČINOMA SRBI mladenič pa očitno se js menim tuki z otroki ki klamfajo neki u tri krasne! Srbi niso hoteli vzeti slovenskega državljastva misleč da bo še kar ostala juga ki jih bo zaščitila. Vidiš želiš nekaj pametovati ampak nimaš pojma!
misicast20@email.si
27. 11. 2007 23.19
24ur Prebivalci BIH so državljani Bosne in Hercegovine, kar še zdaleč ne pomeni da so tudi Bosanci oz. kot vi pravite "Bošnjaki" drgač se pa kle govori o Kosovu ne o BIH
24ur@windowslive.com
27. 11. 2007 23.11
Tole kar si povedal: Vglavnem srbija itak že krepi vojsko na meji, še malo ruske podpore pa bodo tisti albanski "vojaki" dobili po tazadnji pa se bojo pobrali na njihovo Shiqperio. A misliš da se bo Rusija vpletala v vojno z Ameriko zaradi Srbije? hahhaha ti si pa res naiven! No uglavnem bomo videli za par dni kako in kaj bo. Bomo videli gdo bo imel prau!
misicast20@email.si
27. 11. 2007 22.51
Kar se tiče teh razprav, da so Šiptarji muslimani....Večina Šiptarjev je danes muslimanov, vendar pa so bili zgodovinsko gledano še nedolgo nazaj ateisti in niso pripadali nobeni religiji! Kot muslimani se je večina Šiptarjev opredelila iz političnih razlogov, saj so pri tem računali na podporo bogatih muslimanskih držav! Dokaz za to ( to ni teza ampak zgodovinsko dejstvo ) je, da je nekaj Šiptarjev tudi pravoslavcev in katolikov ( tako so se opredelili računajoč na njihovo podporo ), večina pa je muslimanov! Kar se pa tiče muslimanov iz Bosne, jih morate oz. moramo razumeti, da se opredeljujejo kot "Bošnjaki" ( to je novoizmišljena nacija ) , ker oni so pravzaprav kot pri nas v SLO "izbrisani" oz. kot neopredeljeni in imajo potrebo po nacionalnem samoprepoznavanju, saj ne pripadajo nikomur, zato pa izmišljajo nove nacije in nove jezike...žal, pa ne vedo oz. nočejo vedeti ali pa imajo popolnoma oprane možgane, da so oni oz. njihovi predniki "poturčeni" Srbi, ki so izdali svoj narod in vero, ker so imeli premalo poguma da bi se uprli Turkom in so zato izdali svoj narod in spremenili svojo vero zaradi boljših življenskih pogojev v 15. stoletju pod turško okupacijo! Dokazov za to zgodovinsko dejstvo je veliko, med drugim je ta , da govorijo srpski jezik, da imajo priimke, ki se končujejo na -IĆ ! Jaz osebno nisem nikoli videl kakšen turški al pa iraški al pa iranski al pa savdsko-arabski priimek, ki se končuje na -IĆ.
Prvo Bore
27. 11. 2007 22.05
misicast20 , mire , svaba in ALGEBRA BILMAN Bravo imate moj podpis