Tujina

Kosovo spet na tapeti

Priština/Beograd, 30. 07. 2007 07.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Predstavniki Evropske unije se že dogovarjajo o pripravah na nadaljnjo fazo pogajanj o prihodnosti Kosova.

Predstavniki EU o statusu Kosova
Predstavniki EU o statusu Kosova FOTO: Reuters

Predstavnik EU v novem krogu pogajanj o prihodnjem statusu Kosova, nemški diplomat Wolfgang Ischinger, in visoki predstavnik EU za skupno zunanjo in varnostno politiko Javier Solana, ki je Ischingerja na to mesto imenoval v nedeljo, sta se danes v Bruslju že sestala na pogovorih o pripravah na nadaljnjo fazo pogajanj o prihodnjem statusu pokrajine.

Solana je Ischingerja izbral za predstavnika EU v skupini trojke pogajalcev iz unije, ZDA in Rusije, ki bo vodila pogajanja med Beogradom in Prištino glede prihodnosti Kosova. ZDA bo v tričlanski ekipi zastopal diplomat Frank Wisner, medtem ko Rusija svojega predstavnika še ni imenovala.

V Beogradu in Prištini zadovoljni

Solana o prihodnjem statusu pokrajine
Solana o prihodnjem statusu pokrajine FOTO: Reuters

Tako v Beogradu kot v Prištini so izrazili zadovoljstvo nad imenovanjem Ischingerja. Z njim so zadovoljni tudi predstavniki kosovskih Srbov. Predstavnik Srbske liste za Kosovo Oliver Ivanovič je menil, da bo Ischinger v svojih stališčih bolj zmeren in previden, saj bo predstavljal tako Nemčijo kot EU.

Nemčija ima namreč po njegovem mnenju v uniji bolj uravnoteženo stališče glede vprašanja Kosova od Velike Britanije in Francije, ki naj bi bili po mnenju Ivanoviča močno na strani kosovskih Albancev. To naj bi kosovskim Srbom zagotovilo bolj ugoden izhodiščni položaj v pogajanjih.

Strokovnjak za Balkan

Ischinger velja za strokovnjaka za Balkan. Med drugim je leta 1995 sodeloval na pogajanjih, katerih rezultat je bil Daytonski sporazum, s katerim se je končala triletna vojna v BiH. Med vojno na Kosovu leta 1999 pa je Ischinger kot tedanji nemški državni sekretar prepričeval Rusijo, naj sprejme skupno stališče skupine sedmih najrazvitejših držav in Rusije (G-8) in privoli v oblikovanje pakta stabilnosti.

Nov krog pogajanj

Poslanci bodo po napovedih slišali poročilo kosovske pogajalske skupine po nedavnem obisku v ZDA, pričakovati pa je burno razpravo zaradi odločitve Varnostnega sveta ZN, da proces reševanja kosovskega vprašanja prenese na kontaktno skupino, ki naj bi pripravila nov krog pogajanj med Beogradom in Prištino.

Po Cekujevih besedah naj bi neodvisnost sprejeli 28. novembra - na dan albanske zastave
Po Cekujevih besedah naj bi neodvisnost sprejeli 28. novembra - na dan albanske zastave FOTO: Reuters

Kosovski premier Agim Ceku in predsednik parlamenta Kole Berisha sta nedavno napovedala, da bo skupščina hitro sprejela odločitev o neodvisnosti Kosova, po Cekujevih besedah pa bi se to lahko zgodilo 28. novembra - na dan albanske zastave. Do takrat bi se lahko končal tudi nov krog 120-dnevnih pogajanj z Beogradom.

O Kosovu tudi srbska skupščina

O kosovskem vprašanju je minuli teden razpravljala tudi srbska skupščina. Poslanci so z veliko večino potrdili vladni predlog resolucije o Kosovu, ki govori o nujnosti pravične rešitve vprašanja Kosova, zasnovane na mednarodnem pravu, in navaja, da je Srbija pripravljena začeti novo fazo pogajanj.

Potem ko so propadla prizadevanja za sprejetje resolucije o Kosovu v okviru VS ZN, je ta to vprašanje predal nazaj kontaktni skupini za Kosovo. Ta se je nato minulo sredo odločila, da pripravo vnovičnih pogajanj med srbsko in kosovsko stranjo poveri ožji ekipi, sestavljeni iz predstavnikov ZDA, Rusije in EU. Predstavnik Evropske unije v novem krogu pogajanj o prihodnjem statusu Kosova bo nemški diplomat Wolfgang Ischinger. ZDA bo v tričlanski ekipi zastopal diplomat Frank Wisner, medtem ko Rusija svojega predstavnika še ni izbrala.

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Prvo Bore
31. 07. 2007 11.19
Še nekaj iz Hrvaške, kaj oni mislijo kad je Tuđman davao domovnice svi su vikali ti si "veliki Hrvat" ti si naš spas al kriminalac Tuđman je krepo, a šiptari koje je dovozio sa janjeva i kosova su ostali i poslije njega. A ubrzo će doći na vlast sistemom brojki jer se kote "kao" štakori. Albanska narko-mafija je jedna a možda i najjača na svijetu, a pošto mi imamo korumpirane policajce i državni vrh nikakve se konkretne operacije ne provode. SMRT ŠIPTARIMA, SLOBODA POŠTENOM!!!
Prvo Bore
31. 07. 2007 11.13
Kosovska "heroinska carica" Albanska mafija v češkem gospodarstvu Albanska mafija, v podzemlju znana kot "heroinska carica", služi milijone, po podatkih Intrepola za leto 2002 njen dobiček znaša okoli 70 milijonov dolarjev. Analitiki so ocenili, da je tradicionalno pranje denarja s preprodajo mamil, heroina in trgovino z belim blagom skozi igralnice, erotične klube, zlatarne, slaščičarne in restavracije postalo premalo donosno, zato se iščejo možnosti za investicije v novonastalih vzhodnih evropskih državah. Tako naj bi prali denar v legalnih čeških poslih. Šef češke nacionalne centrale za boj proti mamilom ocenjuje, da ima albanska mafija s Kosova monopol nad tržiščem heroina in da prek svojih zvez prodira v nižje strukture državne uprave. Nemška obveščevalna služba BND je Češko označila kot strateški center kosovsko-albanske mafije za skladiščenje in nadaljnjo distribucijo mamil. Češka obveščevalna služba BIS pa je v svojem letnem poročilu ugotovila, da kosovska mafija pere denar prek privatiziranih podjetji. Kosovsko mafijo na Češkem zanimajo menice, delnice in manj pregledne bančne transakcije. Tako so nemški cariniki pri članu kosovske mafije na meji s Češko našli in zasegli menice ene najmočnejših čeških finančnih družb PPF, ki je bila zainteresirana tudi za vstop na zavarovalniški trg držav bivše Jugoslavije. Na Češkem naj bi preiskovalci našli dokaze, da se je s kosovskim mafijskim denarjem financirala vojna na Kosovu. Zato analitik Centra za evropsko politiko v Bruslju svari pred neodvisnostjo Kosova. Umik tujih vojakov in policistov naj bi vplival na še večji razmah organiziranega kriminala in okrepil moč albansko-kosovske mafije. Že sedaj naj bi po podatkih Interpola skozi Srbijo na zahod letno pretihotapili okoli 3000 kilogramov heroina. Po t. i. balkanski ruti naj bi v zahodno Evropo prišlo 80 odstotkov vsega heroina. Kljub temu v Sloveniji organi, pristojni za odkrivanje in pregon kaznivih dejanj pranja denarja, vpliva albansko-kosovske mafije na gospodarstvo in politiko ne beležijo, čeprav največ odkritih in prijetih storilcev kaznivih dejanj v zvezi s preprodajo večjih količin mamil izhaja prav s Kosova.
Prvo Bore
31. 07. 2007 09.36
Lani je bilo na Češkem ukradenih 20.000 avtomobilov, policija pa jih je uspela vrniti samo 15 odstotkov. Do pred tremi leti je večina ukradenih luksuznih vozil končala v črni luknji na Balkanu, še predvsem na Kosovu. Ko je albanska mafija iz Kosova svoj posel z avtomobili razširila tudi na Češko, sedaj vse več ukradenih vozil ostaja v domovini, je zatrdil predstavnik Združenja tujih zavarovalnic na Češkem Pavel Nahodil.
Prvo Bore
30. 07. 2007 23.12
victoriosus lepo da si se prestavil, da si neuk.
victoriosus
30. 07. 2007 15.11
V reeeedu, prvi borec, Boga ni.... in vsi ostali smo klerikalski fanatiki..... ja....kaj bomo čas zgubljal s takimi retardiranimi ateki, ki mislijo da vse vejo, ker so se napiflali učbenik Samoupravljanje s Temelji Marksizma. Kakšna sramota, da takšni neuki ljudje še sploh obstajajo.
Prvo Bore
30. 07. 2007 12.59
victoriosus BOGA NI, so samo klerikalski fanatiki, ki mislijo kaj so .
victoriosus
30. 07. 2007 12.54
1. komentar ima eno veliko pomanjkljivost, saj upošteva samo status quo, kar je hudo netočno. Zapleta se pri pokrajini, ki je srbska s prebivalstvom, ki je albanskega izvora. Zemlja je pa še vedno srbska, pa če jih je 100 procentov albancev. Mislim, da ni preveč na mestu da govorimo kdo je bolj ali manj napreden, ker dobro vemo, da nista prav zelo. Razni nacionalisti se veselo oglašajo, češ "je že". Veste, tudi če je že, enega dejstva se ne da spremeniti: zemlja je srbska. Lahko jo ukradejo, ampak je še vedno njihova. Aja, Prvi Borec, zato ker tvoja zaostala kvazi pamet ne zna doumeti dlje od konca lopate ti bomo vsi verjeli, da Boga ni? To da modrost prihaja z leti.... pri tebi bolj ne.
Prvo Bore
30. 07. 2007 12.43
budda pa kje ti živiš ? A na Vršiču !! Dobr !! Pridi v Domžale, ko brat Hrvat pravi : Kaj jih je teh sladoledarjev ?
budda
30. 07. 2007 12.41
tudi slovenija bo imela čez par let probleme s šiptarji boste vidl...
pomi@auspuh.com
30. 07. 2007 12.27
Tudi jaz se strinjam z zokom in Prvo Borcem. Jasno je kdo kontrolira Evropski trg z narkotiki. In to podpiranje neodvisnosti se bo Evropi vrnilo kot bumerang.
Prvo Bore
30. 07. 2007 12.21
Kako rečejo na albanski TV, ko je konec programa ??? Lahko noč gospod predsednik !!!!!!!!!!!!!!!!
Jožajoža
30. 07. 2007 12.13
albanci, držite se jugoslavije.zgodilo se bo isto kot v SLO, kjer narod strada.
Ka_te_briga
30. 07. 2007 11.55
Se strinjam z zokom in Prvo Borcem.....;-)))
Prvo Bore
30. 07. 2007 10.52
Boga NI, zato nič ne bo.
Nakije
30. 07. 2007 10.50
DAJMO KOSOVO NEODVISNA BOS AKO BOG DA.LP
damjanmatijas@hotmail.com
30. 07. 2007 10.10
ti njim prst oni roko na to so se pripravljal ze 50 let nazaj
Prvo Bore
30. 07. 2007 09.38
zok ni kaj dober si napisal, ampak vse to ima še malo pomankljivosti. Kosovo je že od nekdaj leglo narkotikov, kjer eno življenje ni pomembno. Ko je prišla JNA reševati probleme v Prištino, so očetje metali svoje sinove in hčerke pod gosenice tankov, da bi jih zaustavil in vse to v imenu Velike Albanije. Niso metali sebe, ker nimajo jajc. Vse, kar se dogaja je medijsko črna luknja v Sloveniji. Lansko leto, ko so ubili v Zagrebu visokega mafijca Šiptarja, sploh ni pisalo o tem. Sledi nadaljevanje
kromos
30. 07. 2007 09.20
Albancev je bilo po drugi svetovni vojni okoli 45.000. Ta trenutek jih je okoli 2 mio oz. točno 90 . Po moje ne gre za slučajnost ampak za načrtovano demografsko ekspanzijo, ki se po moje ne bo končala samo tam. Mislim, da bodo enaki problemi (so že bili) v Makedoniji in Črni Gori, Grčiji. Če simboliziram, gre za več kot 2 milijona, ki bodo slej kot prej problem celotne evrope (še Bushu ukradejo uro...). Ne vem kako bo Evropa dopušča ustanovitev skoraj etično čiste muslimanske države, ki bo najbližja EU prestolnicam. Pri spremljanju teh zadev sem tudi naletel na podatek, da naj bi se v vrstah OVK borili tako kot v Bosni muđahedini, ki imajo po vsaki vojni svoje zahteve do države v kateri se borijo. S priznanjem Kosova, se bi legalizirala večletno nasilje tako ene kot druge strani. Ne pozabit, da se je od konca 70 let dogajal bolj ali manj večji eksodus prebivalcev srbske narodnosti, ki so pod pritiski albancev prodajali nepremičnine in se selili v Srbijo - Vojvodino in Bosno. Mislim, da je takrat na Kosovu v celoti odpovedal pravni sistem, policija je bila zoper organiziran kriminal nemočna, vojska pa itak ni znala drugega kot s tanki čez šiptarje in mislila kako je problem rešen. Mislim, da je edina rešietv (teoretična) dodelitev konfederalnega statusa Kosovu glede na Srbijo.
mikis@mail386.com
30. 07. 2007 09.08
Srbi so večni mazohisti. Najbolj so srečni takrat ko trpijo. Ma, kaj jim je treba tega Kosova, ki jim visi na vratu, kot težek mlinski kamen. Bodo ves svoj denar raje vlagali za krotenje Albancev namesto v razvoj.
ialidic@gmail.com
30. 07. 2007 08.34
VS ZN je zavoljo tega zelo perečega problema, v čigav prid razsoditi v katerih rokah bo ta nesrečna pokrajina, raje preložila breme na druga ramena, nemočna evropska unija pa predlagala drugega pogajalca in kot noj zakopala glavo v pesek. Tudi Rusija bi morala razumeti, da se želi večinski narod (Albancev je bojda 93 odstotkov) odcepiti, kot se je dogajalo v času njenega razkroja. Kakšen superioren odnos pa imajo Srbi do Albancev, ali po njihovo "šiptarjev", je pa tako jasno že sto let. Kot da se je že pozabilo, kaj se je dogajalo po tem, ko je Srbija izgubila zadnji vojni s Hrvati in Bošnjaki, pa se je njihova "mogočna armija", ne glede na kazensko bombardiranje Beograda spravila na Albance, kot maščevanje za svoje poraze in tudi tam potegnila krajši konec. Razumem srbski narod, ki ni nič kriv, ne razumem pa srbskega "rukovodstva", ki ščuva ljudi k razpihovanju sovraštva in seveda jo je pri tem neznansko strah, da se bo po neizogibni odcepitvi Kosova, ali po njihovem "Metohije" sesula piramida, ker bo za Kosovem nedvomno padel tudi Sandžak, Vojvodina in obe enklavi v Bosni. Potem pa se bo res izpolnilo zaskrbljeno negodovanje nekaterih pesimistov 90-tih, da bo ostala srbija na ravni "pašaluka" (beri Beograd in okolica). Srbija se je razumljivo oklenila Rusije, kot "tradicionalnega prijatelja", a trmasto nasprotovanje Rusov ne bo pripeljalo nikamor. Albancem se mudi in njihovo več kot 20 letno stremljenje po neodvisnosti pokrajine (od stavke rudarjev v Starem Trgu 1986) se bo, navkljub bedastim argumentom nasprotnikov neodvisnosti Kosova prav gotovo pozitivno rešilo v prid Albancev. Tu je samo vprašanje časa. Srbija bi se morala namesto s problematike "koljevke Srbije - Kosova" raje ukvarjati s čim hitrejšim in uspešnejšim približevanjem Evropski uniji, da jim ne bo ušla še tista inteligenca in mladi straokovnjaki, ki so jim še ostali.