Tujina

'Kosovci potrebujejo mir'

New York/Priština, 14. 03. 2007 07.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Generalni sekretar ZN Ban Ki Mun je pozval, naj se proces določanja statusa Kosova konča v ustreznem času.

Generalni sekretar ZN Ban Ki Mun je v svojem zadnjem poročilu Varnostnemu svetu ZN o delu začasne uprave ZN na Kosovu (UNMIK) pozval, naj se proces določanja statusa konča v ustreznem času, saj se predstavniki kosovskih Srbov in Albancev ne morejo dogovoriti med seboj.

Ban Ki Mun v poročilu pravi, da prebivalci Kosova po osmih letih začasne uprave ZN potrebujejo več jasnosti glede svoje prihodnosti
Ban Ki Mun v poročilu pravi, da prebivalci Kosova po osmih letih začasne uprave ZN potrebujejo več jasnosti glede svoje prihodnosti FOTO: Reuters

Ban v svojem poročilu pravi, da prebivalci Kosova po osmih letih začasne uprave ZN potrebujejo več jasnosti glede svoje prihodnosti, zato je potrebno najti trajno rešitev za stabilno Kosovo, v katerem bodo vse skupnosti živele skupaj v miru. Ban je vse skupine na Kosovu še pozval, naj svoje politične cilje dosegajo na miren način in pokažejo odgovornost ter se vzdržijo nasilja.

Banovo poročilo pokriva obdobje od novembra lani do 19. februarja letos, posebni odposlanec ZN za vprašanje statusa Kosova Martti Ahtisaari pa je konec tedna napovedal, da bo do konca meseca VS ZN predal svoj načrt glede prihodnosti Kosova.

Ahtisaari je sicer razglasil konec pogajanj na Dunaju, ker obe strani vztrajata pri svojih stališčih. Srbi so proti neodvisnosti, ki jo Albanci zahtevajo. Za zdaj naj bi kazalo, da bo prišlo do neke vrste neodvisnosti Kosova pod mednarodnim nadzorom.

Kosovski parlament podprl Ahtisaarijev predlog

Kosovski parlament je na seji soglasno podprl predlog o prihodnjem statusu Kosova, ki ga je pripravil Ahtisaari. Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu je na seji povedal, da je nastopil čas za neodvisnost uradno še vedno srbske pokrajine in da je Ahtisaarijev predlog dobra osnova tudi za pripravo kosovske ustave.

Posamezni prištinski analitiki menijo, da bo kosovsko vprašanje rešeno do konca maja
Posamezni prištinski analitiki menijo, da bo kosovsko vprašanje rešeno do konca maja FOTO: Reuters

Skupščina v Prištini je na seji soglasno podprla tudi poročilo prištinske pogajalske skupine o zadnjih pogovorih s srbskimi pogajalci na Dunaju, vključno s sestankom na vrhu 10. marca, ki ga je Ahtisaari sklenil z ugotovitvijo, da so bile izčrpane vse možnosti za kompromis in da zato nadaljnja pogajanja niso potrebna, saj ne bi prinesla ničesar novega.

Ahtisaarijev predlog sta na seji skupščine v Prištini podprla tudi kosovski premier Agim Ceku in vodja najmočnejše opozicijske stranke v parlamentu (PDK) Hashim Thaqi. Poslancem sta zatrdila, da predlog prinaša Kosovu neodvisnost. Ceku je že v torek na redni novinarski konferenci v Prištini odločno zatrdil, da bo Kosovo zanesljivo neodvisno.

Kot je pojasnil, je do takšnega sklepa mogoče priti na podlagi vsega, kar se je dogajalo na zadnjem dunajskem srečanju, kot tudi na podlagi tistih delov Ahtisaarijevega predloga, ki opredeljujejo kosovsko ustavo, zakone in nove simbole.

Posamezni prištinski analitiki menijo, da bo kosovsko vprašanje rešeno do konca maja, v kolikor ne bo prišlo do večjih razhajanj v mednarodni skupnosti. Shkelzen Maliqi ne izključuje "nekoliko milejšo" resolucijo Varnostnega sveta ZN, v kateri - kot pojasnjuje - ne bi bila izrecno omenjena neodvisnost Kosova, vendar bi bila sama po sebi umevna.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.