Tujina

Korupcija na visoki ravni

Berlin, 13. 01. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Desetletja je avtomobilska družba VW plačevala svoje nekdanje sodelavce, tudi ko so postali poklicni politiki.

Predsednik uprave koncerna Volkswagen Bernd Pischetsrieder: Mediji so ga prisili, da bo objavil dosjeje
Predsednik uprave koncerna Volkswagen Bernd Pischetsrieder: Mediji so ga prisili, da bo objavil dosjeje FOTO: Reuters

Nemški avtomobilski koncern Volkswagen bo danes na pritisk javnosti predložil imena poslancev, ki jim nakazuje denar. Nemški mediji pišejo, da je plačevanje poslancev za VW praksa, stara že nekaj desetletij. Povečini gre za nekdanje uslužbence avtomobilskega koncerna, ki jim je ta pomagal, da so postali poslanci nemškega zveznega parlamenta, vendar so ob poslanskih plačah še naprej prejemali nakazila od Volkswagna.

Avtomobilska družba poslance plačuje ne glede na njihovo strankarsko poreklo, je potrdil poslanec nemške krščansko-demokratske unije (CDU) in nekdanji državni sekretar Volkmar Köhler. Povedal je, da so mu osebno znani politiki in poslanci SPD in CDU, ki so bili v zadnjih desetletjih deležni posebnih ugodnosti enega od vodilnih svetovnih proizvajalcev avtomobilov. Köhler je tudi priznal, da je bil teh ugodnosti kot nekdanji uslužbenec VW deležen tudi sam.

Javno skrivnost o plačevanju poslancev je razkril nemški dnevnik Bild, po katerem naj bi bilo trenutno na listi šest poslancev nemške socialdemokratske stranke (SPD). Njihova imena bo objavil generalni direktor koncerna VW Bernd Pischetsrieder.