Tujina

Konservativci začeli protiofenzivo

Budimpešta, 10. 04. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na Madžarskem se po prvem krogu parlamentarnih volitev, po katerem opozicijska madžarska socialistična stranka vodi pred doslej vladajočo konservativno Zvezo mladih demokratov, nadaljuje volilna kampanja za drugi krog volitev.

Madžarska socialistična stranka (MSZP) je s svojo partnerico, opozicijsko liberalno Zvezo svobodnih demokratov (SZDSZ), predstavila svojo strategijo, s katero naj bi dosegla uspeh tudi v drugem krogu. Medtem pa so doslej vladajoči konservativci začeli protiofenzivo.

Viktor Orban
Viktor Orban FOTO: Reuters

Dosedanji madžarski premier Viktor Orban je pred kakimi 100.000 privrženci opozoril, da bi Madžarska v primeru zmage socialistov in njihovih zaveznikov v drugem krogu volitev izgubila vse, kar je pridobila v času njegovega vladanja. Opozoril je še, da bi bile v tem primeru ogrožene tudi temeljne človekove vrednote: družina, človeško dostojanstvo in domovina. Kot je še dejal, je desnica sicer v prvem krogu dobila veliko glasov, vendar ne dovolj, zato je pozval volilce, naj se bolj množično udeležijo drugega kroga volitev. Orban je še priznal, da bo njegovi stranki FIDESZ težko spremeniti rezultate prvega kroga, vendar po besedah dosedanjega madžarskega premiera "naloga ni nemogoča". "To lahko dosežemo s prepričanjem in sodelovanjem," je dejal.

MSZP in SZDSZ sta predstavili tudi načrt kampanje pred drugim krogom volitev. Socialisti so sicer v prvem krogu dobili 42 odstotkov glasov in tako za las vodijo pred stranko FIDESZ, ki je zbrala 41 odstotkov glasov. Tudi tretjeuvrščena SZDSZ si je s 5,5 odstotka glasov zagotovila vstop v parlament. Orbanovi konservativci pa nimajo morebitnih zaveznikov, saj skrajno desničarski Madžarski stranki resnice in življenja (MIEP) ni uspelo preseči petodstotnega praga za vstop v parlament. MIEP je sicer zatrdil, da so ugotovili skoraj sto nepravilnosti med prvim krogom glasovanja, zaradi česar bodo zahtevali vnovično preštetje glasov.

Od skupno 386 sedežev v madžarskem parlamentu so jih med prvim krogom volitev razdelili 185, in sicer jih bodo 93 dobili socialisti, 87 FIDESZ in štiri SZDSZ. V drugem krogu si bodo stranke razdelile preostale sedeže.