Tujina

Kongres blizu sprejetja resolucije

Washington/Bagdad/London, 26. 09. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ameriški predsednik George Bush je izjavil, da so demokratski in republikanski kongresniki že zelo blizu dogovora o resoluciji o Iraku, čeprav se je zaradi resolucije v sredo zapletel v oster spor z demokrati.

"Napredujemo, blizu dogovora smo in kmalu bomo govorili v en glas" proti iraškemu voditelju Sadamu Huseinu, je po srečanju z demokratskimi in republikanskimi poslanci, ki podpirajo njegovo politiko, v Beli hiši izjavil Bush. Pri tem je dodal, da tako demokrati kot republikanci zavračajo življenje v "prihodnosti strahu". Dejal je še, da o tem vprašanju poteka odločna, omikana in natančna razprava in "približujemo se močni resoluciji".

Bush: Irak sodeluje tudi z Al Kaido

Condoleezza Rice
Condoleezza Rice FOTO: Reuters

Bush pa je po srečanju s predstavniki demokratov in republikancev izjavil, da ima iraški režim "dolge in trajne" odnose s terorističnimi organizacijami, teroristi Al Kaide pa naj bi bili zagotovo v Iraku. Že pred tem je to potrdila tudi njegova svetovalka za nacionalno varnost Condoleezza Rice, ki je Irak obtožila, da je nudil zatočišče pripadnikom teroristične mreže Al Kaida. Po njenih besedah je Irak pomagal tudi pri šolanju nekaterih teroristov na področju kemičnega orožja, informacije pa naj bi dobila od osumljenih teroristov.

Tiskovni predstavnik ameriškega State Departmenta Richard Boucher pa je včeraj pojasnil, da ameriška diplomacija nadaljuje s prepričevanjem članic Varnostnega sveta ZN, da inšpektorji ZN za nadzor nad iraškim orožjem ob vrnitvi v Irak potrebujejo nova pooblastila in navodila za delo. Kot je dejal, ZDA menijo, da bi morali inšpektorji ZN dobiti tudi novo, popolno podporo VS ZN.

Sadam opozarja na dvoličnost

Iraški predsednik Sadam Husein je poudaril, naj ZDA tako kot od Iraka tudi od Izraela zahtevajo spoštovanje resolucij Varnostnega sveta ZN. Po njegovih besedah nihče ne nasprotuje Izraelu, ki krši mednarodno pravo in resolucije ZN, medtem ko so ZDA močno zaskrbljene zaradi iraškega nespoštovanja resolucij. Kot je znano namreč ZDA grozijo Iraku z vojaškim napadom, ker ne spoštujejo resolucij Varnostnega sveta ZN, zlasti tistih, ki Iraku prepovedujejo proizvodnjo in kopičenje kemičnega, biološkega in jedrskega orožja.

Straw: Irak krši človekove pravice

Po besedah britanskega zunanjega ministra je Irak največji posamični kršitelj človekovih pravic na svetu
Po besedah britanskega zunanjega ministra je Irak največji posamični kršitelj človekovih pravic na svetu FOTO: Reuters

Iraški režim smrtno kazen, posiljevanje in mučenje izrablja kot politično orožje, je ob predstavitvi vladnega poročila o kršenju človekovih pravic po svetu zatrdil britanski zunanji minister Jack Straw, zato je režim Sadama Huseina verjetno najhujši kršitelj človekovih pravic na svetu. Med kršitelji človekovih pravic poročilo sicer omenja tudi Kitajsko in Zimbabve, medtem ko se je v Afganistanu položaj po padcu talibanskega režima izboljšal.

Parlamentarna skupščina Sveta Evrope (PS SE) pa je posvarila pred enostranskimi ameriškimi akcijami v Iraku, saj bi te lahko resno ogrozile mir. Morebitni poseg v Iraku pa bi utegnil še povečati razkorak med zahodnim in muslimanskim svetom. Proti vojaškemu posredovanju v Iraku se je ponovno izrekel tudi ruski predsednik Vladimir Putin ter se zavzel za rešitev krize s "politično-diplomatskimi sredstvi na osnovi že sprejetih resolucij Varnostnega sveta ZN".

Letala napadla letališče v Basri

Mirovniške skupine tudi v Bagdadu nadaljujejo s svojimi aktivnostmi
Mirovniške skupine tudi v Bagdadu nadaljujejo s svojimi aktivnostmi FOTO: Reuters

Ameriška in britanska vojaška letala so v noči na četrtek bombardirala južnoiraško mesto Basra, so danes poročali iraški mediji. V napadih je bil, po poročanju iraške televizije, uničen radarski sistem civilnega letališča v Basri, medtem ko so iz Pentagona in z britanskega obrambnega ministrstva sporočili, da naj bi med napadi v noči na četrtek zadeli le vojaške cilje.

Letališče v Basri leži okoli 550 kilometrov južno od Bagdada na območju prepovedi preletov, ki so ga vzpostavili Američani z namenom, da pred iraškimi napadi zaščitijo tam živeče kurdsko in večinsko šiitsko prebivalstvo. Iraško letališče v Basri so po zalivski vojni leta 1991 za notranji zračni promet ponovno odprli leta 2000. Iraška državna letalska družba uporablja med Bagdadom in Basro dve letali, s katerima letijo predvsem vladni uslužbenci in poslovneži.