Tujina

Konec volitev v Zimbabveju

Harare, 11. 03. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
0

V Zimbabveju so ob 19. uri po lokalnem času dokončno zaprli volišča, čeprav so ljudje še vedno čakali na oddajo glasov. Policija je volilce, kljub odločitvo pravosodnega ministra, da bodo čakajoči lahko oddali glas tudi po 19. uri, nasilno razgnala.

Gibanje za demokratične spremembe (MDC) je ponovno vložilo zahtevo za podaljšanje volitev, vendar jim sodišče tokrat ni ugodilo.

Vrhovno sodišče je namreč v prestolnici Harare zaradi dolgih vrst pred volišči in počasnega poteka glasovanja že včeraj odredilo podaljšanje dvodnevnih predsedniških volitev za 24 ur v prestolnici Harare in v predmestju Chitungwiza. Volišča pa so se danes sicer odprla s peturno zamudo, volitve pa so potekale tudi v mestnem predelu Mbare, kjer je zjutraj prišlo do nemirov, potem ko oblasti niso dovolile glasovanja.

V Zimbabveju volivci že tretji dan volijo novega predsednika, na voliščih, ki so se odprla s pet urno zamudo, pa še vlada zmeda. Opozicijski kandidat je privržence pozval, naj tudi v primeru njegove smrti, nadaljujejo borbo proti predsedniku Mugabeju.

Dolge vrste pred volišči v Zimbabveju
Dolge vrste pred volišči v Zimbabveju FOTO: Reuters

Gibanje za demokratične spremembe (MDC) je zagrozilo, da bo na sodišču dvignilo tožbo zoper Mugabeja, ker ni spoštoval sodne odločitve, da se volitve podaljšajo za en cel dan; volišča so namreč odprli s pet urno zamudo. Poleg tega pa je vlada predsednika Mugabeja zanemarila odločitev vrhovnega sodišča, da mora odpreti tudi volišča zunaj prestolnice Harare.

Tsvangirai se boji za življenje

Opozicijski predsedniški kandidat Morgan Tsvangirai je o strahu za svoje življenje spregovoril kmalu po aretaciji visokega predstavnika opozicije. Zimbabvejska policija je namreč aretirala generalnega sekretarja opozicijskega Gibanja za demokratične spremembe (MDC) Walshmana Mcnuba in njegovega namestnika. Po podatkih MDC policija za aretacijo ni imela nobene podlage, obstaja pa tudi nevarnost, da policija aretira tudi predsednika stranke Morgana Tsvangiraija.

Morgan Tsvangirai
Morgan Tsvangirai FOTO: Reuters

V današnjem govoru je Tsvangirai svoje privržence želel opozoriti, da naj ostanejo mirni, kljub temu da vladajoča stranka predsednika Mugabeja goljufa pri volitvah. "Predsednik Mugabe in njegovi tovariši se bojijo volje ljudstva in zvedeli smo, da so pripravljeni narediti vse, da se obdržijo na oblasti," je še poudaril opozicijski predsedniški kandidat Tsvangirai. "Morda me bodo poskušali aretirati ali celo ubiti, vendar ne bodo nikoli uničili duha ljudi, ki želijo moč nazaj v svoje roke."

Volitve v Zimbabveju je poleg kontroverznosti zaznamovalo tudi politično nasilje, saj neodvisni opazovalci poročajo, da je bilo v treh dneh, odkar potekajo volitve, ubitih 33 ljudi, predvsem privržencev opozicije.

Priprli štiri ameriške diplomate

Tiskovni predstavnik ameriškega veleposlaništva v Harareju je izjavil, da je zimbabvejska policija danes priprla štiri ameriške diplomate. Ustavili naj bi jih na cestni zapori v Chinhoyi, severozahodno od glavnega mesta Harareja. Ameriška vlada je sicer že dalj časa na čelu mednarodnih protestov proti Mugabejevemu režimu ter je celo zagrozila, da bo okrepila sankcije proti vladajoči eliti v primeru, če volitve ne bodo potekale v skladu s pravili.

Mugabe pristal na podaljšanje volitev

Sinoči, po dveh dneh volitev, je pred zaprtimi volišči ostalo več tisoč volivcev, ki še niso oddali svojega glasu. Za podaljšanje glasovanja se je zavzelo opozicijsko Gibanje za demokratične spremembe. Po njihovem je namreč vlada namerno upočasnila način glasovanja, da bi s tem povečali možnosti za dosedanjega predsednika Roberta Mugabeja.

Zimbabvejski pravosodni minister Patrick Chinamasa je povedal, da se je vlada uklonila odločitvi sodišča, čeprav je proti njej protestirala. Vendar pa poteka volitev po vsej državi ni mogoče več podaljšati, je še dejal minister. Tsvangirai, ki v Harareju pričakuje največ glasov, naj bi s tem skušal vplivati na izide glasovanja.