Tujina

Konec tretje Jugoslavije

Beograd, 14. 03. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Srbija in Črna gora sta podpisali dogovor o novi skupni državi, ki obema daje več avtonomije kot dosedanja jugoslovanska federacija. Nova država ne bo več Jugoslavija, ampak se bo imenovala Srbija in Črna gora. Osrednja vlada pa bo pristojna zgolj za obrambo in zunanjo politiko.

Namesto ZRJ država Srbija in Črna gora

Politični sporazum o oblikovanju nove skupne države so ob prisotnosti visokega predstavnika za skupno zunanjo in varnostno politiko EU Javierjem Solano v beograjski palači federacije podpisali predsednik ZRJ Vojislav Koštunica, podpredsednik jugoslovanske vlade Miroljub Labus, srbski premier Zoran Đinđić, predsednik Črne gore Milo Đukanović in črnogorski premier Filip Vujanović.

Đukanović in Koštunica o skupni prihodnosti (Foto: Reuters)
Đukanović in Koštunica o skupni prihodnosti (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Sporazum, ki ga morajo zdaj potrditi vsi trije parlamenti - zvezni, črnogorski in srbski, bo, kot je pojasnil Solana, veljal najmanj tri leta. Po treh letih pa bosta imeli državi članici pravico začeti ustavni postopek za spremembo državnega statusa oziroma za izstop iz skupne države, določa danes podpisani sporazum.

Koštunica: Nova država ne bo ohlapna federacija

Jugoslovanski predsednik Koštunica je povedal, da prihodnja država ne bo ne ohlapna federacija in ne konfederacija, ampak da bo šlo za novo, izvirno rešitev. Država Srbija in Črna gora bo imela predsednika, ministrski svet, parlament ter skupno obrambno in zunanjo politiko. Sporazum pa predvideva ločene finančne in carinske politike ter ločeni tržišči.

Mile Djukanović in Javier Solana
Mile Djukanović in Javier Solana FOTO: Reuters

"Z menjavo funkcij v najpomembnejših mednarodnih organizacijah smo zagotovili popolno zastopstvo črnogorskih strateških interesov, povsod kjer sodelujeta Srbija kot Črna gora. Sporazumom ne ogroža osnovnih pravic vsake države, ki jih imata tudi Srbija in Črna gora, da lahko po določenem času ponovno preverita voljo svojih državljanov o prihodnosti države", je po podpisu za beograjski radio B-92 povedal Koštunica.

Podpredsednik jugoslovanske vlade Miroljub Labus pa je za isto radijsko postajo dejal: "Zdaj je vse odvisno samo od nas samih; če republiki ne bosta uskladili odnosov, ne bosta nikoli članici EU. Ta je tako prevzela obveznosti, da obema omogoči kar se da dober razvoj, po mojem mnenju odgovornost nosi predvsem Javier Solana. Obenem gre tudi za zagotovilo, da vsaka republika odgovarja za svoj dolg in da bosta lahko brez težav vsaka zase neodvisno in nemoteno ena od druge razvijali svoje reforme.

Đinđić: Skupno vključevanje v EU

Premier Republike Srbije Zoran Đinđić je dejal, da sporazum odseva stanje v federaciji, hkrati pa predvideva harmonizacijo odnosov med republikama, ki naj bi trajala približno leto dni. Poleg notranje harmonizacije naj bi bilo po njegovem vključevanje v EU takoj naslednja prednostna naloga.

Že včeraj pa je srbski premier Zoran Đinđić oznanil, da je črnogorski predsednik Milo Đukanović zaenkrat pristal na zamrznitev odcepitvenih načrtov.

S sporazumom zadovoljen tudi Đukanović

Chris Patten
Chris Patten FOTO: Reuters

Predsednik Črne gore Milo Đukanović je prav tako izrazil zadovoljstvo, ker je po dolgotrajnem postopku končno dosežen politični sporazum o načelih prihodnjih odnosov med Srbijo in Črno goro. "Pričakujem, da se bo politična javnost Srbije in Črne gore pozitivno odzvala na izid pogovorov ter da bosta skupščina Srbije in Črne gore potrdili rezultate dosedanjega dela pogajalcev." Đukanović je poleg tega ocenil, da je lahko črnogorska politična javnost zadovoljna z doseženim političnim sporazumom.

"Najbolj pomembno je, da so ohranjeni vsi rezultati gospodarskih reform, ki jih je Črna gora uresničila v minulih letih, in da so ohranjeni pomembni vzvodi gospodarskega sistema za nadaljnji dinamičen proces harmonizacije tega sistema z evropskim gospodarskim sistemom." Črnogorski predsednik je poudaril, da je zagotovljena tudi "radikalna racionalizacija ustanov skupne države in polna enakopravnost Črne gore v njej".

Solana: Srbija in Črna gora ima vso podporo EU

Javier Solana po podpisu sporazuma (Foto: Reuters)
Javier Solana po podpisu sporazuma (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Javier Solana je v svojem nagovoru novinarjem izpostavil, da je današnji dan izredno pomemben za EU pa tudi zanj osebno. "Danes smo napravili pomemben korak v smeri stabilnosti regije in Evrope." Solana se je zahvalil vsem, ki so prispevali k sklenitvi sporazuma in zagotovil, da bodo imeli vso podporo EU v nadaljnjem postopku.

"Nobenega dvoma ni, da bomo od danes začeli skupaj graditi evropske ustanove in da bomo skupaj ter na pozitiven način uresničevali danes podpisani sporazum.

Sporazum bo potrjen na vrhu v Barceloni

Sklenitev sporazuma o prihodnji skupni državi Srbije in Črne gore je danes pozdravila tudi Evropska komisija. "To je dobra vest za Evropo in Zahodni Balkan, ki je na poti v Evropo. Gre za velik korak naprej pri zagotavljanju stabilnosti celotne regije," je danes v Bruslju izjavil evropski komisar za zunanje odnose Chris Patten in tudi izrazil pripravljenost unije pomagati stranema pri uresničevanju dogovora.

Vojislav Koštunica in Milo Đukanović bosta zaradi dogovora jutri povabljena na začetek vrha EU v Barcelono. To naj bi predlagal Solana, ki si želi, da bi bil sporazum med Beogradom in Podgorico potrjen prav na vrhu v Barceloni.