Tujina

Konec prepovedi Tamilskih tigrov

Kolombo, 05. 09. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na Šrilanki so kljub nasprotovanju predsednice države Chandrike Kumaratunge odpravili prepoved uporniškega gibanja Tamilski tigri, in sicer pred mirovnimi pogajanji, ki bodo 16. septembra na Tajskem.

Znak tamilskih upornikov
Znak tamilskih upornikov FOTO: Reuters

Obrambni minister Tilak Morapone je vladni kabinet seznanil, da je podpisal odlok o odpravi prepovedi gibanja, ki so jo sprejeli po samomorilskem napadu upornikov na svetišče Budin zob v mestu Kandy januarja 1998, ko je bilo ubitih več kot 25 ljudi. Šrilanška vlada je sprva napovedala, da bo odpravila prepoved gibanja najmanj deset dni pred začetkom pogovorov, kljub nasprotovanju predsednice Kumaratunge. Ta je zahtevala, naj prepoved ostane v veljavi, dokler na pogajanjih z uporniki ne bodo dosegli napredka. Prvi krog mirovnih pogajanj, ki bodo potekala pod pokroviteljstvom Norveške, bo posvečen pripravam na prihodnje pogovore, ki naj bi po pričakovanjih privedli do politične rešitve.

V dveh desetletjih 69.000 mrtvih

Gibanje Osvobodilni tigri iz tamilskega Eelama (LTTE) je leta 1983 na Šrilanki začelo vojno za lastno državo tamilske manjšine, v kateri je življenje izgubilo 69.000 ljudi. Zadnji krog mirovnih pogajanj med tamilskimi uporniki in šrilanško vlado je po 100 dnevih prekinitve ognja leta 1995 prekinila vlada predsednice Kumaratunge, ki je trdila, da se uporniki nočejo pogovarjati o bistvenih političnih vprašanjih. Decembra lani sta se sprti strani s posredovanjem Norveške znova dogovorili za prekinitev ognja in 22. februarja tudi podpisali sporazum. Večinsko prebivalstvo Šrilanke so sicer Singalci (83 odstotkov), druga največja skupina so dravidski Tamilci (9 odstotkov), ostalo pa predstavljajo potomci arabskih trgovcev in mornarjev Mavri (8 odstotkov). Po veroizpovedi so Singalci večinoma budisti (69 odstotkov), Tamilci hindujci (16 odstotkov), Mavri pa muslimani (8 odstotkov).