Tujina

Konec prelivanja krvi

Basra, 30. 03. 2008 15.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Vodja šiitskih milic Moktada al Sadr je od svojih privržencev po skoraj tednu dni krvavih bojev zahteval, naj položijo orožje.

Pripadniki Mehdijeve vojske
Pripadniki Mehdijeve vojske FOTO: Reuters
V Basri velja policijska ura, uporniki pa imajo do 8. aprila čas, da položijo orožje.

Šiitski klerik Moktada al Sadr je svojim privržencem, ki se predvsem na jugu Iraka borijo proti vladnim silam, ukazal, naj ustavijo boje. Kot je zapisal v izjavi za javnost, je treba ustaviti prelivanje krvi. "Kdor bo nosil orožje in napadal vladne institucije, ne bo več eden od nas," je še dodal.

V zameno naj bi jim vlada v Bagdadu zagotovila, da bo ustavila množične aretacije Al Sadrovih privržencev, je povedal pomočnik šiitskega klerika. Kljub temu njegovi privrženci nimajo namena predati orožja.

Iraška vojska je minuli teden v Basri in okolici začela obsežno operacijo proti pripadnikom Al Sadrove Mehdijeve vojske. Boji so se kmalu razširili na celoten jug Iraka, medtem ko je v Bagdadu več sto tisoč ljudi zahtevalo zamenjavo vlade. Spopadi so po nekaterih podatkih doslej zahtevali 300 žrtev.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

izbruh@gmail.com
31. 03. 2008 08.45
Sadr trenutno izgublja bitko, zato se dela miroljubnega in bo predal vladnim silam pet kalašnikov. Ko se bo reorganiziral, bo pa naprej napadal.
savo77@gmail.com
30. 03. 2008 21.13
AMERIČANI PA POL PRAVIJO,DA IMAJO V IRAKU VSE POD KONTROLO MEN SE ZDI PA,DA TEMU NI TAKO JIH JE ŽE 4000 PADEL ZA BUSHOVO DEMOKRACIJO KOLK JIH ŠE MORA PREDEN BOJO SE ZAVEDAL,DA NISO ZAŽELENI NA ARABSKEM POLOTOKU. VSEM SO ZNANI NJIHOVI INTERESI.
preprostež
30. 03. 2008 16.49
Prej se je pa ta al Sadr nekaj zmrdoval, češ da njegova milica že ne bo odložila orožja, dokler bo vojska ZDA v Iraku. Sedaj, po toliko prelite krvi po NJEGOVI KRIVDI, se je pa končno odločil, da bo varneje, da odloži orožje.