Tujina

Konec hišnega pripora

Katmandu, 01. 04. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Vlada nepalskega kralja Gyanendre je odpravila hišni pripor nekdanjega nepalskega premiera in predsednika Nepalske kongresne stranke Girije Prasada Koirale.

Koirala ob sorodnikih (Foto: Reuters)
Koirala ob sorodnikih (Foto: Reuters) FOTO: Reuters
Koirala se s svojimi sodelavci sicer še ni sestal, prav tako ni dajal izjav za novinarje, bi pa naj svoje privržence nagovoril v soboto zjutraj na sedežu stranke.

Oblasti so obenem osvobodile še 257 političnih zapornikov, je sporočilo notranje ministrstvo v Katmanduju.

80-letnemu Koirali ter nekaterim drugim visokim političnim voditeljem so hišni pripor odredili takoj potem, ko je kralj Gyanendra 1. februarja letos razpustil vlado in sam prevzel izvršno oblast v državi, obenem pa razglasil tudi izredne razmere.

Nepalska kongresna stranka je največja stranka v Nepalu in je tudi na čelu protestov za obnovitev demokracije v tej himalajski kraljevini, ki so izbruhnili po 1. februarju. Koirala je sicer v ospredju opozicije proti Gyanendri od oktobra 2002, ko je kralj odstavil takrat izvoljenega premiera Shera Bahadurja Deubo. Koalicijski vladi, ki jo je imenoval kralj, se Koirala ni hotel pridružiti, ampak je zahteval ponovno vzpostavitev izvoljenega parlamenta, ki ga je takrat še premier Deuba razpustil maja 2002.

SORODNI ČLANKI