Tujina

Konec državljanske vojne v Sudanu?

Nairobi, 27. 05. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Predstavniki sudanske vlade in glavne uporniške skupine z juga Sudana so podpisali dogovor, s katerim bi se lahko končala državljanska vojna.

Z dogovorom so rešili še zadnja odprta vprašanja in odprli pot miru po 21 letih državljanske vojne na jugu države. Predstavniki vlade in Sudanske ljudske osvobodilne armade (SPLA) so dogovor, s katerim so odprli pot končanju najdaljšega konflikta na afriški celini, ki je zahteval najmanj dva milijona življenj, podpisali v kenijskem mestu Naivasha.

Sudanci si želijo miru
Sudanci si želijo miru FOTO: Reuters

"To je zmaga, ne samo za Sudan, temveč za vso afriško celino," je po podpisu dejal kenijski predsednik Mwai Kibeki. Kenijski zunanji minister Kalonzo Muyoko pa je podpis označil kot pomemben steber na poti h končnemu miru.

Pogovori, ki so vodili do današnjega podpisa treh protokolov o delitvi oblasti in upravljanju treh spornih območij na jugu Sudana, so v Keniji trajali skoraj dve leti. Strani - vlada v Kartumu, v kateri so predvsem predstavniki arabskega porekla, belci in večinoma muslimani, ter uporniki z juga, ki so si prizadevali za neodvisnost, so pa večinoma črni Afričani, animisti ali kristjani - morata zdaj samo še dokončno določiti vse postopke.

Tiskovni predstavnik Bele hiše Richard Boucher je v odzivu že dejal, da bo podpis dogovora sprožil proces, ki bo pod določenimi pogoji vodil do vzpostavitve normalnih odnosov med državama. Kot pogoj pa je navedel dokončno oblikovanje mirovnega sporazuma, ki bo vodil do miru na jugu Sudana in v zahodni provinci Darfur, kjer je v zadnjih 15 mesecih v spopadih z uporniki umrlo že milijon ljudi.

Združeni narodi so konflikt v Darfurju označili kot najhujšo človekoljubno krizo, vendar uporniki iz te province niso sodelovali v pogovorih v Keniji.

Unicef pozdravlja odločitev v Sudanu

Sklad Združenih narodov za pomoč otrokom (Unicef) je pozdravil dogovor o ključnih protokolih za prekinitev spopadov, ki so ga podpisali predstavniki sudanske vlade in glavne uporniške skupine z juga Sudana - Sudanske ljudske osvobodilne vojske (SPLA). Kot je ocenil Unicef, bi dogovor lahko v državo prinesel mir, ki je nujno potreben za preživetje in razvoj 15 milijonov sudanskih otrok, so sporočili iz Unicef Slovenija.

Carol Bellamy
Carol Bellamy FOTO: Reuters

Izvršna direktorica Unicef Carol Bellamy je izrazila upanje, da bosta obe strani čimprej zaključili mirovni proces in odprli pot miru, ki ga Sudan tako nujno potrebuje.

Unicef je pripravljen vlagati v institucije in socialne službe ter pomagati pri izgradnji stabilnosti države in mirovnem procesu. Bellamyjeva je ob tem izrazila upanje, da bodo v bližnji prihodnosti sudanski naravni viri uporabljeni za potrebe otrok in ne za vojno.

Voditelj Sudanske ljudske osvobodilne armade John Garang se je po podpisu dogovora zadovoljno rokoval (Foto: Reuters)
Voditelj Sudanske ljudske osvobodilne armade John Garang se je po podpisu dogovora zadovoljno rokoval (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Unicef je še opozoril, da humanitarna situacija v Sudanu nujno zahteva mir. Najresnejše so razmere v zahodni regiji Darfur, kjer so konflikti povzročili razselitev milijona prebivalcev in več tisoč mrtvih. Kljub podpisu dogovora o prenehanju bojev 8. aprila je mogoče z najnujnejšo pomočjo doseči le polovico razseljenega prebivalstva, so še sporočili z Unicef Slovenija.

Unicef se s humanitarno akcijo odziva na konflikt in naravne nesreče po vsem Sudanu. Od leta 1989 dostavlja nujno pomoč tako prebivalcem, ki živijo na ozemlju pod nadzorom vladnih sil, kot na ozemlju, ki ga nadzira SPLA.

SORODNI ČLANKI