Tujina

Konec delitve Evrope

Bukarešta/Sofija, 31. 12. 2006 10.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Evropski komisar za širitev Rehn je poudaril, da je vstop Bolgarije in Romunije v EU konec delitve Evrope.

Evropski komisar za širitev Olli Rehn je ob obisku romunskega mesta Sibiu, ki bo v letu 2007 skupaj z Luksemburgom evropska prestolnica kulture, dejal, da vstop Romunije in Bolgarije v EU "pomeni konec delitve Evrope in začetek novega obdobja". "S tem je dokončno padel berlinski zid," je dejal komisar, ki je Sibiu obiskal skupaj z nemškim zunanjim ministrom Frankom-Walterjem Steinmeierjem, čigar država bo 1. januarja prevzela polletno predsedovanje EU.

Rehn in Steinmeier bosta nato skupaj odpotovala v Bukarešto, kjer se bosta zvečer udeležila slovesnosti ob vstopu Romunije v EU. V ponedeljek se bosta podobne slovesnosti udeležila še v Sofiji.

Vstop v EU

S 1. januarjem vstopa Romunija v EU
S 1. januarjem vstopa Romunija v EU FOTO: Reuters

Romunija in Bolgarija bosta v noči na 1. januar vstop v Evropsko unijo proslavili z ognjemeti in številnimi prireditvami na prostem, na katere so vabljeni tudi predstavniki evropskih institucij. Organizatorji obljubljajo še številna druga presenečenja, ki naj bi noč z 31. decembra 2006 na 1. januar 2007, ko se bo "evropska družina" razširila na 27 članic, naredila nepozabna.

Bolgarija bo zaprla jedrska reaktorja

Bolgarija bo do polnoči, torej tik pred vstopom v Evropsko unijo, zaprla dva reaktorja v jedrski elektrarni Kozloduj. EU je zaprtje 25 let starih reaktorjev ruske izdelave zahtevala iz varnostnih razlogov.

EU naj bi Sofiji za zaprtje vseh štirih reaktorjev plačala 550 milijonov evrov, v Bolgariji pa opozarjajo, da bodo kljub temu utrpeli precejšnjo izgubo, saj v reaktorjih, ki ju bodo zaprli danes, proizvedejo toliko električne energije, kolikor je Bolgarija letno izvozi. Zaradi tega država v prihodnje naj ne bi bila več izvoznica elektrike.

Spektakel za oči in ušesa

Osrednji trg v Sofiji bo na silvestrski večer, dan pred vstopom Bolgarije in Romunije v EU, odmeval v ritmih pop in rock koncerta, na katerem pričakujejo več deset tisoč ljudi. Organizatorji obljubljajo spektakel tako za oči kot za ušesa, v katerega bodo vkomponirali govore predsednika Evropske komisije Joseja Manuela Barrosa, predsednika države Georgija Parvanova in premiera Sergeja Staniševa.

Dodajanje Bolgarije na zemljevid EU
Dodajanje Bolgarije na zemljevid EU FOTO: Reuters

Nebo nad bolgarsko prestolnico bo ob tej priložnosti osvetljevala "svetlobna piramida", sestavljena iz petih svetlobnih snopov. Ti bodo izhajali iz reflektorjev na pravoslavni katedrali, sinagogi, armenski in katoliški cerkvi ter mošeji, s čimer želijo Bolgari simbolično prikazati strpnost med religijami.

Romunija bo vstop v EU obeležila na trgu v središču Bukarešte. Predsednik Evropskega parlamenta Josep Borrell, komisarja za širitev Olli Rehn in komunikacije Margot Wallstrom, nemški zunanji minister Frank-Walter Steinmeier in še nekateri drugi tuji politiki se bodo pridružili romunskemu premieru Calinu Tariceanuju pri odštevanju zadnjih minut do nove širitve EU.

Slovesnosti v Bolgariji bodo potekale tudi v znamenju solidarnosti s petimi bolgarskimi medicinskimi sestrami in palestinskim zdravnikom, ki so bili pred kratkim v Libiji obsojeni na smrt. Nastopajoči in občinstvo na koncertih 31. decembra in 1. januarja naj bi tako nosili tribarvni trak z napisom "Niste sami".

Romunskega predsednika Traiana Basescuja zaradi spora s predsednikom vlade Tariceanujem ne bo zraven, temveč bo vstop svoje države v EU praznoval na trgu pred univerzo, ki je priljubljeno zbirališče prebivalcev Bukarešte vse od padca komunizma leta 1989.

Posebne slovesnosti so predvidene tudi v mestu Sibiu v osrednjem delu Romunije, ki bo v letu 2007 poleg Luxembourga nosilo laskavi naslov Evropska prestolnica kulture. Ob tej priložnosti se bo v mestu zvrstilo več dogodkov, od koncertov do pirotehničnega šova.

Po obisku v Bukarešti bodo Borrell, Rehn in Steinmeier, čigar država z januarjem 2007 prevzema predsedovanje EU, odpotovali v Sofijo, kjer se bodo 1. januarja udeležili slovesnosti ob izobešenju zastave EU na glavnem trgu, nato pa naj bi prisluhnili še gala koncertu.

Središče EU se premika proti vzhodu

S širitvijo Evropske unije na Romunijo in Bolgarijo se ne bo spremenila le podoba povezave temveč tudi njeno geografsko središče. V zadnjih dveh letih je ta naslov pripadal mestu Kleinmaischeid na zahodu Nemčije, po novem pa se bo središče premaknilo nekoliko proti vzhodu, kje točno pa še ni znano.

Kleinmaischeid, ki šteje 1335 prebivalcev, je postal geografsko središče EU ob zadnji širitvi povezave maja 2004, ko je ta naslov odvzel belgijski vasici Viroinval. Ob tej priložnosti so v središču mesta postavili 3,5 metra visoko skulpturo v obliki šestila, ki stoji na kamnitem zemljevidu Evrope.

Za razliko od francoske vasice Monteuillon, ki s slovenskim prevzemom skupne evropske valute izgublja naslov geografskega središča območja evra, v Kleinmaischeidu niso preveč zaskrbljeni zaradi morebitnega upada turistov. "Že od vsega začetka smo se zavedali, da je naziv začasen," je povedal tamkajšnji župan Horst Rasbach.


KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Vegos
02. 01. 2007 01.25
Samo zaradi 2 držav mi ne bomo 'krepko nad povprečjem'. Sicer pa, victiriosus, a ni ravno to bil naš cilj? Da pridemo med NAJRAZVITEJŠE? Da smo NAD povprečjem? Da smo med NAJBOLJ USPEŠNIMI?
mkoc@email.si
02. 01. 2007 01.06
@victoriosus: Le omejeni idioti, ki razmišljajo enako ali podobno, kot razmišljaš ti, nimajo kaj iskati v EU - in s takimi izjavami le delate sami sebi sramoto... Še dobro, da vas že zdavnaj nihče več ne jemlje resno oz. se sodobni ljudje le smejijo tovrstni zabitosti in trdovratnem nedojemanju temeljne zamisli EU.
lauda@email.si
31. 12. 2006 17.10
Odlično, cim prej noter EX-YU republike, ker imam teh mej že čez glavo!
victoriosus
31. 12. 2006 11.17
Škoda. Zdaj ne samo, da ne bomo neto-prejemnica, ampak bomo hudo nad povprečjem EU, in bomo morali dati vse več denarja za te nerazvite balkance. Dejansko nas bo to drago stalo. Škoda, da sta ju sprejeli, sem mislil, da bo konec teh nespametnih širitev (že tako ali tako pol novink v EU nima kaj iskati).