Tujina

Konec Abu Graiba

Bagdad, 09. 03. 2006 18.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Ameriška vojska namerava v treh mesecih zapreti zloglasen iraški zapor Abu Graib.

Zloglasni bagdadski zapor Abi Graib bodo zaprli
Zloglasni bagdadski zapor Abi Graib bodo zaprli FOTO: Reuters

Bagdadski zapor Abu Graib, prizorišče številnih mučenj zapornikov, bodo zaprli, je povedal predstavnik ameriške vojske. To naj bi se zgodilo v treh mesecih, okoli 4500 jetnikov pa naj bi premestili v zapore drugod po državi. 

Stavbo Abu graiba bodo predali v upravljanje iraški vladi.

Večina naj bi kazen odslužila v zaporu Camp Cropper na bagdadskem letališču, kjer pa gradbena dela še niso končana. Trenutno je v močno utrjeni jetnišnici zaprtih 127 najpomembnješih zapornikov, med njimi Sadam Husein.  

Zapor Abu Graib je zaradi mučenj postal zloglasen že v času režima Sadama Huseina, ko pa so na dan prišle fotografije ameriških vojakov, ki so se izživljali nad iraškimi zaporniki, so zadeve dobile nove razsežnosti.

Naloga za iraške sile

V Iraku se še vedno stopnjuje napetost med sunitskimi in šiitskimi skupinami, oblasti se bojijo izbruha državljanske vojne.

Ameriški obrambni minister Donald Rumsfeld pa je dejal, da bodo v tem primeru morale posredovati iraške sile in ne Američani.

Nasilje je izbruhnilo, potem ko so neznanci 22. februarja uničili eno najpomembnejših šiitskih svetišč, Zlato mošejo v Samari. Od takrat je bilo v nbapadih ubitih že več sto ljudi.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.