Tujina

Končali prvi del pogajanj

Nikozija, 19. 02. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Voditelji grškega in turškega dela Cipra so končali prvi del mirovnih pogajanj, ki jih je zaznamovala eksplozija pred domom nekega udeleženca.

Nič ne more preprečiti pogajanj, zatrjujejo vodilni možje na Cipru (Foto: Reuters)
Nič ne more preprečiti pogajanj, zatrjujejo vodilni možje na Cipru (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Predstavnik ZN-a Brian Kelly, ki vodi omenjena pogajanja, je dejal, da so se uvodni pogovori končali, zdaj pa naj bi obe strani sami preučili možne rešitve.

Le nekaj ur pred predvidenim nadaljevanjem pogajanj o otoka je pred hišo premiera ciprskih Turkov Mehmeta Alija Talata eksplodirala manjša bomba. Talat je incident označil kot jalov poskus ustrahovanja. "Tu ni poti nazaj. Pri procesu pogajanj obstajajo ljudje, ki jih moti zbliževanje obeh skupnosti, toda takšna dejanja nas ne bodo prisilila, da odstopimo od te poti," je dejal Talat. Že pred eksplozijo, ki je sicer povzročila le gmotno škodo, so se na Cipru bali, da bi lahko skrajneži uporabili nasilje in tako poskušali prekiniti pogajanja.

Sicer pa je na pogajanjih o združitvi od leta 1974 razdeljenega Cipra poleg ciprskih Grkov in Turkov sodeloval tudi posebni odposlanec generalnega sekretarja Združenih narodov Kofija Annana za Ciper, Alvaro de Soto.

Bo De Sotovo posredovanje med dolga leta sprtima stranema uspešno? (Foto. Reuters)
Bo De Sotovo posredovanje med dolga leta sprtima stranema uspešno? (Foto. Reuters) FOTO: Reuters

Evropski komisar za širitev Günter Verheugen je tudi že prispel na Ciper, kjer naj bi se na neuradnem srečanju pogovarjal s predstavniki ciprskih Grkov in Turkov.

Generalni sekretar ZN želi, da bi pogajanja o ciprskem vprašanju sklenili najkasneje do 25. marca in nato 21. aprila sklicali referendum o omenjenem načrtu tako na grškem kot turškem delu otoka, kar bi omogočilo, da bi 1. maja v EU vstopil Ciper kot celota.

Današnji napad sta obsodila tudi ciprski predsednik Papadopolus in evropski komisar za širitev Verheugen. Papadopolus je dejal, da so vsa dejanja nasilja vredna obsodbe, ne glede na razloge, zaradi katerih so storjena. Verheugen je po srečanju s Papadopolusom dejal, da nihče ne more ustaviti procesa pogajanj in predvsem ga ne more nihče ustaviti z nasiljem. "To je obžalovanja vredno. Vemo natančno, od kod prihaja. To so skrajni krogi v skupnosti ciprskih Turkov, ki želijo večini v skupnosti preprečiti, da najdejo rešitev. Tako dejanje je potrebno ostro obsoditi," je dejal Verheugen.

Annanov načrt za ponovno združitev otoka predvideva oblikovanje šibke zvezne države z dvema močnima federalnima enotama, vendar pa so se pogajanja zalomila aprila 2003, ker Denktaš nikakor ni pristal na vrnitev 200.000 beguncev na severni del otoka, ki je že od leta 1974 pod okupacijo turške vojske. Turška vojska je zasedla precej večji del otoka, kot bi pripadal ciprskim Turkom glede na njihovo število.

SORODNI ČLANKI