Tujina

Komisija ZN za genocid v Darfurju

New York, 07. 10. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Kofi Annan je ustanovil petčlansko komisijo, ki bo preučila, ali je poboje v sudanski pokrajini Darfur moč opredeliti kot genocid.

Generalni sekretar Združenih narodov Kofi Annan
Generalni sekretar Združenih narodov Kofi Annan FOTO: Reuters

Komisija bo "raziskala poročila o kršitvah mednarodnega humanitarnega prava in človekovih pravic. Med drugim bo ugotovila, ali so v Darfurju bila storjena dejanja genocida," je sporočil Annanov tiskovni predstavnik Fred .

Komisijo bo vodil italijanski sodnik Antonio Cassese, ki je bil tudi prvi predsednik haaškega Mednarodnega sodišča za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije. Njeni člani pa so še Mohamed Fajek iz Egipta, Diego Garcia Sayan iz Peruja, Hani Džilani iz Pakistana ter Therese Striggner-Scott iz Gane. Vsi so strokovnjaki s področja prava in človekovih pravic.

Ustanovitev komisije je od Annana v resoluciji 1564 zahteval Varnostni svet ZN. ZDA so poboje v Darfurju že označile za genocid.

Državljanska vojna v Darfurju traja 20 mesecev. Po ocenah ZN je bilo v njej ubitih med 30.000 in 50.000 ljudi, večinoma pa so bili žrtve provladnih arabskih milic džandžavid, ki ustrahujejo lokalno prebivalstvo, ki je večinoma temnopolto. 1,4 milijona ljudi je moralo zapustiti domove, od tega jih je 200.000 odšlo v sosednji Čad.