Tujina

Komandosi osvobodili novinarja

Kabul, 09. 09. 2009 10.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Natove enote so ob zori napadle ugrabitelje, ki so štiri dni zadrževali novinarja New York Timesa, in osvobodile talca. Njegov kolega ni preživel. S katere strani so priletele usodne krogle, ni znano.

Novinar Stephen Farrell je že dvakrat srečno ušel ugrabiteljem.
Novinar Stephen Farrell je že dvakrat srečno ušel ugrabiteljem. FOTO: Reuters

Reporterja uglednega časnika New York Times Stephena Farrella in njegovega prevajalca, afganistanskega novinarja Sultana Munadija je skupina oboroženih mož zajela v soboto na severu Afganistana. Pripravljala sta prispevek o Natovem napadu, v katerem je umrlo več deset civilistov.

Danes zgodaj zjutraj pa so Farrella, 46-letnega novinarja britansko-irskega rodu, rešili. V akcijo so šli posebej izurjeni Natovi specialci. "Rešen sem. Svoboden sem!“ je dejal v kratkem telefonskem pozivu svoji urednici. Njegov afganistanski kolega te sreče ni imel. V obstreljevanju med Natovimi vojaki in talibani je bil smrtno ranjen. Med žrtvami so še pripadnik britanskih sil in več ugrabiteljev, poročajo pa tudi o ubitih civilistih. Nekemu afganistanskemu novinarju so namreč okoliški prebivalci povedali, da so krogle pokosile več njihovih sovaščanov, med njimi tudi ženske in otroke.

"Vsi smo bili v neki sobi. Talibani so nenadoma stekli ven, bilo je očitno, da se je začel napad. Bala sva se, da naju bodo ubili,“ je Farrell pripovedoval, kaj se je zgodilo. Z Munadijem sta stekla ven. "Krogle so letele vsepovsod. Slišala sva angleško in afganistansko govorico.“ Najprej ju je ščitil zid, ko se je končal, pa je Munadi stekel naprej in vpil: "Novinar! Novinar!“ To ga ni rešilo, zadelo ga je več strelov. "Sam sem se vrgel v jarek,“ je povedal Farrell in dodal, da ne ve, katera stran je streljala.

Tako New York Times kot drugi mediji o ugrabitvi niso poročali, saj bi lahko s tem ogrozili življenje talcev.

Farrell, ki se je New York Timesu pridružil pred dvema letoma, je enkrat že bil talec skrajnežev. Leta 2004 so ga ugrabili v iraški Faludži. Pred 11 tedni pa se je iz talibanskega ujetništva srečno rešil še en Timesov novinar David Rohde. S sodelavcem sta sredi noči preplezala zid in sedem mesecev po ugrabitvi zbežala na varno. Tudi Rohde je v Afganistanu delal z Munadijem. Opisal ga je kot izjemnega novinarja, prijatelja in človeka. "Predstavljal je najboljše v Afganistanu. Bilo mi je v čast delati z njim,“ je dejal.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Abacus
10. 09. 2009 01.11
talibani imajo ujetnike kar v domačih kočah pri svojih ženah in otrocih ,sramota da družine spravljajo v nevarnost ,kot da bi natovci prišli v boj s svojimi ženami otroci
erikon
09. 09. 2009 12.56
Novinarja so ubili Natovci ,imeli so ga za talibana.
sprajt
09. 09. 2009 11.13
za enga novinarja ki je že bil talec in še vedno sili v območje talibanov, v tej umetno narejeni vojni proti ''terroristom'' morejo umret vojaki in civilisti?? Zanimivo, verjetno je sin kakšnega bankirja ali pa politika...
slo_veter
09. 09. 2009 10.58
Mi je všeč . ko zajamejo britanca, ki dela za amerigose.. razcefukajo pol afganistana ... če bi kakšnega druzga zajel.. žal ni mogoče narediti nič .. res filmsko :)