Tujina

Koliko je 'težak' Fidel Castro?

Mexico/New York/Havana, 17. 03. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Kuba se je ostro odzvala na pisanje revije Forbes o vrednosti premoženja Fidela Castra. Protest je objavila ambasada v Mehiki.

Kubanska ambasada v mehiški prestolnici je ostro protestirala, potem ko je revija Forbes objavila članek o premoženju Fidela Castra. V sporočilu za javnost Kubanci niso imenovali revije, članek pa so označili kot 'odvraten primer kampanje laži', ki jih producira 'ameriška revija z usihajočo verodostojnostjo'.

Fidel Castro (Foto: Reuters)
Fidel Castro (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

"Gre za neobzirne klevete in nečasten primer širjenja laži v ZDA, z enim samim ciljem – opravičevati kriminalno ekonomsko blokado Kube," je zapisala kubanska ambasada. Niso pa sporočili, zakaj so sporočilo za javnost objavili v mehiški ambasadi, ne pa v Havani.

V članku o premoženju voditeljev in predsednikov držav, je revija Forbes ocenila premoženje komunističnega voditelja na 550 milijonov dolarjev (ok. 410 mil. evrov), vendar dodala, da gre pri teh ocenah bolj za 'umetnost kot znanost'. "V preteklosti smo se pri ocenjenevanju Castrovega bogastva opirali na podatek o kubanskem bruto družbenem proizvodu. Letos smo uporabili bolj tradicionalne metode, primerjave državnega premoženja, ki ga nadzira Castro in podjetij, ki so v javni lasti," so zapisali v Forbesu.

Kuba je ena redkih držav, ki so ohranile komunistični sistem
Kuba je ena redkih držav, ki so ohranile komunistični sistem FOTO: Reuters

Revija piše, da je Castro svoje premoženje pridobil z mrežo državnih podjetij, vključno s kongresnim centrom, trgovinami in farmacevtskimi podjetji.

Že omenjena kubanska ambasada je to zanikala in zapisala, da je 'prihodek od kubanskih državnih podjetij namenjen izključno v korist ljudstva, ki mu ta podjetja pripadajo'.

Medtem ko ambasada ni razpravljala o trditvi revije, da Castro potuje izključno v konvoju Mercedesov, je zapisala, da je Kuba edina izmed latinskoameriških držav, ki se bori proti neenakosti.

SORODNI ČLANKI