Tujina

Kolera vzela na stotine življenj

Harare, 02. 12. 2008 18.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Zimbabveju se spopadajo z najhujšo epidemijo kolere v zgodovini. Ozdravljiva bolezen je zahtevala skoraj 500 žrtev.

Po podatkih WHO je kolera v Zimbabveju zahtevala 473 žrtev, neka človekoljubna organizacija pa ocenjuje, da je številka dvakrat višja.
Po podatkih WHO je kolera v Zimbabveju zahtevala 473 žrtev, neka človekoljubna organizacija pa ocenjuje, da je številka dvakrat višja. FOTO: Reuters

Najhujša epidemija kolere, kar so jih kadar koli zabeležili v Zimbabveju, je doslej zahtevala skoraj 473 življenj, so sporočili iz Svetovne zdravstvene organizacije (WHO). Dodali so opozorilo: kriza se hitro poglablja. "Izbruhi kolere se v Zimbabveju pojavljajo vsako leto, vendar pa pretekle epidemije niso bile tako obsežne. Zadnji velik izbruh je bil leta 1992, zabeležili smo 3000 primerov," piše v poročilu WHO.

O izbruhu bolezni poročajo iz skoraj vseh delov države. Doslej se je po podatkih WHO okužilo skoraj 12 tisoč ljudi, smrtnost pa je izjemno visoka. Najhuje je, da je kolera ozdravljiva bolezen, pa tudi preprečevanje njenega širjenja je dokaj preprosto.

Neka zimbabvejska človekoljubna organizacija ocenjuje, da je žrtev še več, okoli tisoč. Eden glavnih vzrokov za hitro širjenje bolezni je slaba oskrba z vodo. Vodovodni sistem v prestolnici Harare ne deluje, v drugih mestih po državi je stanje podobno. Ljudje zato pijejo iz okuženih vodnjakov in potokov. Na stotine prebivalcev Zimbabveja pa se vsak dan odpravi čez mejo v Južnoafriško republiko, saj je domači zdravstveni sistem v razsulu.

Ljudje so prisiljeni piti iz okuženih vodnjakov in potokov, zato se kolera nezadržno širi.
Ljudje so prisiljeni piti iz okuženih vodnjakov in potokov, zato se kolera nezadržno širi. FOTO: Reuters

Vse to so posledice politične in gospodarske krize v nekoč eni najbolj cvetočih afriških držav, še opozarjajo. Zimbabve ima najvišjo inflacijo na svetu. Uradno znaša 231 milijonov odstotkov, neuradno pa je še višja. Cene se vsakih 24 ur podvojijo, police trgovin so prazne, hrane primanjkuje.

84-letni predsednik Robert Mugabe, ki nikakor noče oblasti izpustiti izpustiti iz rok, za nastale razmere krivi zahodne sankcije. Uvedli so jih, potem ko je razlastil bele veleposestnike, zemljo pa razdelil temnopoltim prebivalcem. Njegovi kritiki pa ga obtožujejo, da je sam pripeljal državo na rob propada.

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
03. 12. 2008 19.20
ne pozabit--mungabe je bil titov učenec
bnam 2707
03. 12. 2008 16.16
Na eni strani razkošje in pohlep,na drugi taka beda!Le kam gre ta svet?
b77
03. 12. 2008 09.04
In prav je tako !
ironmaiden@siol.net
02. 12. 2008 23.46
Mislim da je Mugabe razjezil napačne ljudi potem ko je vzel zemljo BELIM veleposestnikom. Nekomu to ni bilo všeč in zadal si je nalogo da zimbabve uniči do konca. kronik naravna selekcija? Si kadarkoli v življenju jedel kakšna zdravila? Če si jih kaj ne verjameš v naravno selekcijo. Naslednjič ko boš bolan ne pojdi k zdravniku da vidimo če naravna selekcija deluje.
Kolodont
02. 12. 2008 22.42
Za to kar se po svetu dogaja je kriva družba. Zakaj naprimer ne grejo američani \"osvobodit\" afriških držav? Zakaj so šli v Irak... Ker so pohlepni in mislijo le na lastno rit... s tem pa dajejo potuho drugim diktatorjem, da s \"svojim\" narodom počnejo, kot svinja z mehom. Formacevtske družbe so pa še najbolj krive, ker samo umetno dvigujejo cene zdravil !!! ČE imajo inflacijo, ... pa naj preidejo na naturalno izmenjavo; 1 koza za 10 kokoši...
Puys
02. 12. 2008 21.36
Beda. Naravna selekcija?