Tujina

Koalicija za neodvisno Kosovo

Priština, 07. 01. 2008 21.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Kosovski voditelji so se dogovorili o veliki koaliciji, katere prednostna naloga bo oblikovanje neodvisne države.

39-letni Thaci naj bi postal premier
39-letni Thaci naj bi postal premier FOTO: Reuters

Demokratska stranka Kosova (PDK), ki jo vodi mandatar za sestavo nove kosovske vlade in zmagovalec parlamentarnih volitev Hashim Thaci, ter Demokratska zveza Kosova (LDK) kosovskega predsednika Fatmirja Sejdiuja, sta danes dosegli dogovor o oblikovanju koalicijske vlade, o kateri se bo v sredo izrekla kosovska skupščina. Kot je novinarjem pojasnil Thaci, bo prednostna naloga vlade in vseh prebivalcev oblikovanje Kosova kot neodvisne, demokratične države.

"Prednostna naloga te koalicije bo neodvisno Kosovo. Imamo časovni okvir in lahko vam povem, da se bo zgodilo zelo hitro," je dodal mandatar za sestavo nove kosovske vlade.

Zahodni diplomati so naklonjeni široki politični koaliciji, ki bi po njihovih ocenah prispevala k stabilnosti med Albanci, medtem ko se pripravljajo na pričakovano razglasitev neodvisnosti. To naj bi se zgodilo po srbskih predsedniških volitvah, katerih prvi krog bo 20. januarja, drugi krog pa 3. februarja.

Srbske stranke naj bi prevzele ministrstvo za socialo in oddelek, ki bi se ukvarjal z vračanjem srbskih beguncev, ki so zbežali iz pokrajine med spopadi med letoma 1998 in 1999.

39-letni Thaci naj bi postal premier, PDK, ki si je po parlamentarnih volitvah 17. novembra lani zagotovila 37 od skupno 120 poslanskih sedežev, pa naj bi prevzela sedem ministrstev, med drugim za finance, gospodarstvo, energijo in izobraževanje. LDK, ki jo Sejdiu vodi od smrti strankinega in kosovskega voditelja Ibrahima Rugove pred dvema letoma, pa naj bi vodila pet ministrstev, med njimi za pravosodje in zdravje.

Kosovska skupščina se je na ustanovnem zasedanju po parlamentarnih volitvah sestala v petek, vendar o svojem novem predsedniku in tudi vladi ni glasovala, saj dve največji stranki še nista dosegli koalicijskega dogovora. Ker se je to danes zgodilo, naj bi skupščina o svojem predsedniku in vladi odločala v sredo.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.