Tujina

Kmalu mir?

Davos, 25. 01. 2007 19.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Palestinski predsednik Mahmud Abas je v Davosu izjavil, da se mir na Bližnjem vzhodu približuje.

V središču drugega dne svetovnega gospodarskega foruma (WEF) v Davosu so bile razprave o razmerah v Iraku in palestinsko-izraelski konflikt. Tako je podpredsednik Iraka Adel Abdel Mehdi zasedbo Iraka s strani ameriško-britanskih sil označil za neumno odločitev. Palestinski predsednik Mahmud Abas in izraelska zunanja ministrica Cipi Livni pa sta izrazila različna stališča glede hitrosti mirovnih prizadevanj na Bližnjem vzhodu.

Nasilju bi se lahko izognili

Mehdi je še izrazil optimizem glede možnosti za vrnitev miru v Irak z okrepitvijo iraških sil v Bagdadu
Mehdi je še izrazil optimizem glede možnosti za vrnitev miru v Irak z okrepitvijo iraških sil v Bagdadu FOTO: Reuters


"Iračani in Irak so pod zasedbo, kar je neumna odločitev," je v eni od razprav dejal podpredsednik Iraka, šiit Mehdi. Priznal pa je tudi, da sta tako Bagdad kot Washington storila veliko napak, ki so prispevale k okrepitvi nasilja in ki bi se jim lahko izognili. Podobno oceno je v drugi razpravi podal tudi nekdanji reformistični predsednik Irana Mohamad Hatami, ki je menil, da je zasedba okrepila terorizem in ekstremizem v Iraku.

Mehdi je med napakami iraških oblasti izpostavil razdelitev ministrskih položajev med pripadniki različnih veroizpovedi, kar je po njegovi oceni pospešilo razdelitev države med suniti, šiiti in Kurdi. Zavzel se je še za partnerstvo Iraka s sosedami, tudi s Sirijo in Iranom, saj so eden od dejavnikov nasilja v Iraku po njegovi oceni tudi razmere v regiji, v kateri bi morale biti vse države partnerke. Mehdi je še izrazil optimizem glede možnosti za vrnitev miru v Irak z okrepitvijo iraških sil v Bagdadu.

Abas in Livni različnega mnenja

Palestinski predsednik Abas in izraelska zunanja ministrica Livni pa sta na razpravi o prizadevanjih za mir na Bližnjem vzhodu izrazila različna stališča glede hitrosti teh prizadevanj. Abas je namreč izrazil prepričanje, da bi bilo načrt o vzpostavitvi dveh držav, Palestine in Izraela, mogoče uresničiti hitro, Livnijeva pa se je nasprotno zavzela za pristop "po korakih".

Cipi Livni in Mahmud Abas se bosta sestala v petek
Cipi Livni in Mahmud Abas se bosta sestala v petek FOTO: Reuters


Po mnenju Abasa je mir med Izraelom in Palestinci "koncept, katerega čas je prišel". "Mir je potreben in se približuje," je izjavil Abas. Po njegovem mnenju bi mirovni dogovor med Izraelom in Palestinci pomagal okrepiti zmerne sile v regiji in boj proti vsakovrstnemu ekstremizmu. "Strinjali se boste z mano, da Bližnji vzhod trenutno nujno potrebuje mir," je poudaril.

"Palestinsko-izraelsko konflikt je eden najresnejših konfliktov, ki potrebujejo rešitev. Prepričan sem, da kljub vsem težavam obstaja ozračje, ki bo pripeljalo do mirovnega procesa. Takšnega, ki bo lahko privedlo do vzpostavitve palestinske države." "Imamo časovni načrt. Ta vključuje arabsko pobudo kot tudi vizijo ameriškega predsednika Georgea Busha glede rešitve z dvema državama. Sedaj moramo začrtati začetek in konec tega mirovnega procesa. Načrt je tu," je še povedal Abas.

Spregovoril pa je tudi o brezupu palestinske regije, ki so jo na kolena spravile sankcije in zaprtje meja s strani Izraela, zaradi katerega 70 odstotkov prebivalstva živi pod pragom revščine. "Pripravljeni smo vpreči sile dobre volje in začeti resna pogajanja z našimi izraelskimi sosedi," je še obljubil Abas. Palestinci so po njegovih besedah pripravljeni vzpostaviti "oazo sožitja in odpuščanja, ki ne bi bila več vir nemirov in nasilja".

Tudi Livnijeva je dejala, da palestinska država "ni iluzija. Tu je, dosegljiva je". To je "pravična in prava rešitev" za vse Palestince in begunsko vprašanje. A po mnenju Livnijeve gre za proces "korak po koraku", do katerega ne more priti brez razorožitve terorističnih organizacij na palestinskih ozemljih. Še vedno pa se je potrebno pogajati tudi o mejah, je dodala. Livnijeva je mednarodno skupnost pozvala, naj podpre zmerne sile na Bližnjem vzhodu, Abasu pa je dejala, da "kompromis s skrajneži ne bo prinesel ničesar".

EU podpira Abasova prizadevanja

Petdnevnega foruma v švicarskem Davosu se udeležuje 2400 vodilnih gospodarstvenikov, akademikov, politikov ter predstavnikov nevladnih organizacij in verskih voditeljev iz 90 držav. Prvi dan je zaznamoval govor Merklove, ki je v sredo potrdila cilje trenutnega predsedovanja Nemčije EU in G-8. Ob tem je mednarodno skupnost pozvala, naj tesneje sodeluje, da bi se lahko soočili z novimi izzivi, ki jih prinašajo podnebne spremembe in oskrba z energijo.


Abas, ki naj bi se po nekaterih napovedih v petek v Davosu tudi sestal z Livnijevo, se je pred razpravo na WEF srečal z nemško kanclerko in predsedujočo EU Angelo Merkel, ki mu je obljubila močnejša prizadevanja unije v bližnjevzhodnem mirovnem procesu. Merklova je tako dejala, da bi Evropa na Bližnjem vzhodu lahko imela zelo konstruktivno vlogo. Po njenih besedah je Abas v pogovoru pozdravil, da bo bližnjevzhodna četverica obnovila prizadevanja za nadaljevanje mirovnega procesa.

Merklova je še dejala, da EU podpira prizadevanja Abasa za oblikovanje palestinske vlade narodne enotnosti. Vztrajala pa je, da morajo palestinske skupine prenehati raketno obstreljevanje Izraela. Nemška kanclerka je še napovedala, da bodo njenim pogovorom z Abasom v začetku februarja sledili pogovori v Egiptu in Savdski Arabiji.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.