Tujina

Kljub počitnicam protesti

Pariz, 28. 10. 2010 12.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Franciji se stavke in protesti proti sporni pokojninski reformi nadaljujejo. Kljub dokončnemu sprejetju reforme, so se protestniki zbrali na ulicah, a njihovo število upada, tudi zaradi počitnic.

Dan po dokončnem sprejetju sporne pokojninske reforme predsednika Nicolasa Sarkozyja se v Franciji nadaljujejo stavke in protesti. Sedmi vsedržavni protesti od začetka septembra so sicer na ulice pritegnili manj ljudi, saj je sprejetje zakona sindikatom vzelo zagon.

Francoske železnice SNCF so sporočile, da je zaradi stavke odpovedana približno petina hitrih vlakov TGV in polovica regionalnih vlakov. Po ocenah njihove uprave danes stavka 16,8 odstotka njihovih uslužbencev, medtem ko sindikati trdijo, da je teh 26,5 odstotka. Javni promet v Parizu naj bi obratoval normalno. Več motenj je v letalskem prometu. Na pariškem letališču Orly so odpovedali polovico notranjih letov, na glavnem mednarodnem letališču Charles de Gaulle pa bo po pričakovanjih odpovedana okoli tretjina letov.

Protesti v Franciji
Protesti v Franciji FOTO: Reuters

Dostava goriva v državi se medtem po trditvah oblasti normalizira. Še vedno je brez goriva petina francoskih bencinskih črpalk, prav tako pa še vedno stavkajo delavci v polovici od 12 francoskih rafinerij.

Številne družine na počitnice

Protesti sicer danes na ulice francoskih mest niso pritegnili milijonov nezadovoljnih delavcev, saj so se številne družine odpravile na počitnice. Po ocenah oblasti se jih je do opoldneva udeležilo manj kot 200.000. Po vsej Franciji naj bi tako potekalo 270 protestnih shodov, največji v Parizu, ki se je začel ob 13. uri, pa bo po napovedih pritegnil več sto tisoč ljudi.

Javnomnenjska raziskava inštituta CSA, ki jo je danes objavil časnik Le Parisien, je pokazala, da boj sindikatov za pravico do upokojitve pri 60 letih sedaj podpira 65 odstotkov Francozov. Pred tednom dni je proteste podpiralo 71 odstotkov Francozov.

Da protesti izgubljajo na moči, priznavajo tudi sindikati. Kljub temu je vodja sindikata CGT Bernard Thibault poudaril, da še nikoli doslej dan po sprejemu kakega zakona niso potekale tako množične demonstracije. Novi vsedržavni protesti so napovedani tudi za 6. november, poročajo tuje tiskovne agencije.

Pokojninska reforma, ki starost za upokojitev zvišuje s sedanjih 60 na 62 let, bo po pričakovanjih zakon postala sredi novembra, potem ko jo bo preučilo ustavno sodišče, v veljavo pa naj bi stopila sredi prihodnjega leta. Sindikati kljub vsemu še vedno upajo, da jim bo uveljavitev zakona uspelo preprečiti.

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

simevlado
28. 10. 2010 15.46
lej ti to ka nas brisejo cakajo da bo kdo napisal komentar proti protestnikom hahahaha
simevlado
28. 10. 2010 15.46
podpora protestnikom ki se znajo za sebe postavt!!!
Frane Šajn
28. 10. 2010 15.44
FRANCOZI NE DAJTA SE!