Tujina

Kljub napadu predstavili načrt

Tel Aviv, 30. 04. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
0

V palestinskem samomorilskem napadu pred nekim lokalom v Tel Avivu so umrle štiri osebe, okoli 50 je ranjenih. Ameriški veleposlanik v Izraelu Daniel Kurtzer pa je objavil časovni načrt za Bližnji vzhod, ki so ga pozdravile ZDA, Velika Britanija, Evropska unija in Rusija, medtem ko skrajno islamsko gibanje Hamas nad načrtom ni preveč navdušeno.

Posledice samomorilskega napada (Foto: Reuters)
Posledice samomorilskega napada (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Odgovornost za prvi samomorilski napad po sprejetju nove palestinske vlade sta prevzela radikalno islamsko gibanje Hamas in oboroženo krilo Fataha, Brigade mučenikov Al Akse.

Samomorilski napadalec britanski državljan?

Samomorilski napadalec, ki je sprožil razstrelivo, ko mu je varnostnik preprečil vstop v dobro obiskano kavarno na mestni promenadi v Tel Avivu, pri tem pa ubil še tri osebe, kakih 50 pa ranil, naj bi bil po navedbah izraelskih medijev britanski državljan. Izraelska zasebna televizija Channel 2 je tudi poročala, da izraelska policija išče še enega britanskega državljana, ki naj bi se prav tako poskušal razstreliti.

Napadalec je uporabil doma izdelano bombo z žeblji, zaradi česar je število ranjenih oseb tako veliko. Izraelska vlada je takoj po napadu od nove palestinske vlade zahtevala učinkovite ukrepe za ustavitev nasilja.

Abas prisegel pred Arafatom

Tiskovni predstavnik Brigad mučenikov Al Akse je sporočil, da je napad sporočilo novemu premieru, da "nihče ne more razorožiti gibanj odpora brez politične rešitve".

Na slovesnosti v Ramali so pred palestinskim predsednikom Jaserjem Arafatom slovesno prisegli palestinski premier Mahmumd Abas in člani njegove vlade. Palestinski parlament je s tem odpravil zadnjo oviro za objavo bližnjevzhodnega časovnega načrta, ki so ga pripravile ZDA, Rusija, EU in ZN, med drugim pa predvideva vzpostavitev palestinske države do leta 2005.

Časovni načrt

Mahmumd Abas in Jaser Arafat
Mahmumd Abas in Jaser Arafat FOTO: Reuters

Po podatkih, ki so doslej znani javnosti, časovni načrt predvideva oblikovanje palestinske države do leta 2005. Do takrat naj bi reformirana palestinska uprava zatrla teroristične akcije, izraelske oblasti pa izboljšale pogoje za življenje Palestincev. Pred palestinske oblasti se postavlja naloga čimprejšnje prekinitve nasilja in uveljavljanje demokratičnih reform palestinskih institucij, medtem ko se od Izraela pričakuje, da bo omilil režim omejevanja palestinskega prebivalstva in prekinil izgradnjo judovskih naselbin na Zahodnem bregu in območju Gaze.

Izraelske oblasti morajo tudi umakniti svoje sile iz krajev, ki jih zasedajo zaradi serije samomorilskih bombnih napadov. Palestinska stran bo morala nedvoumno potrdi izraelsko pravico do miru in varnosti, podobno pa se pričakuje tudi od Tel Aviva.

Hamas zavrača časovni načrt za Bližnji vzhod

Predstavnik skrajnega islamskega gibanja Hamas Ismail Hanija pa je dejal, da njegovo gibanje zavrača bližnjevzhodni časovni načrt, ker naj bi obstajala nevarnost, da se bo izraelsko-palestinski konflikt z njim sprevrgel v notranje-palestinskega. Po besedah omenjenega predstavnika Hamas zavrača načrt tudi zato, ker naj bi Izraelcem zagotavljal več varnosti. Hkrati so napovedali tudi nove samomorilske napade.

Novi palestinski premier je sicer že včeraj napovedal okrepljene varnostne ukrepe in odločnejše ravnanje proti palestinskim skrajnežem, povedal pa je tudi, da se bo vlada osredotočila predvsem na vprašanja varnosti.

Izraelske sile ubile Palestinca

Izraelski vojaki so v noči na sredo v bližini Rafe na jugu območja Gaze ubile Palestinca, so sporočili palestinski varnostni viri. Palestinec, čigar identitete in starosti niso razkrili, je bil ustreljen. Izraelska vojska je nato od palestinske strani zahtevala, naj pride po truplo, so dodali isti viri.

SORODNI ČLANKI