Tujina

Kjotski protokol končno veljaven

Bruselj, 16. 02. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Kjotski protokol o zmanjševanju emisij toplogrednih plinov je stopil v veljavo in postal del mednarodnega prava.

Industrializirane države, med njimi tudi Slovenija, bodo morale omejiti oziroma zmanjšati emisije toplogrednih plinov, ki so glavni vzrok za podnebne spremembe. Gre za pomemben dogodek na področju varovanja okolja, saj pomeni začetek organiziranega in usklajenega delovanja za ublažitev oziroma preprečitev neugodnih podnebnih sprememb.

Ključna za veljavnost protokola je bila potrditev v ruski dumi (Foto: Reuters)
Ključna za veljavnost protokola je bila potrditev v ruski dumi (Foto: Reuters) FOTO: 24ur.com
Načrt Slovenije za alokacijo kvot emisij toplogrednih plinov v obdobju 2005-2007 omogoča trgovanje s temi emisijami in zajema 98 težkoindustrijskih podjetij, katerih skupna kvota emisij znaša 26,3 milijona ton ogljikovega dioksida.

Kjotski protokol predstavlja majhen, a izredno pomemben prvi korak na poti k reševanju problematike podnebnih sprememb, ki so ena največjih groženj človeštvu v sedanjem času. Zaradi soglasja o tej grožnji so države leta 1992 na svetovnem vrhu v Rio de Janeiru sprejele okvirno konvencijo ZN o spremembi podnebja, 11. decembra 1997 pa protokol k tej konvenciji imenovan Kjotski protokol. Ta v obdobju med letoma 2008 in 2012 predvideva zmanjšanje izpustov toplogrednih plinov za najmanj pet odstotkov v primerjavi z letom 1990.

Čakali smo dolgih sedem let

Avstralija, ki je poleg ZDA glavna industrijska država, ki ni pristopila k temu dogovoru, je ponovila svoje stališče, da je Kjotski protokol "skorajda nekoristen". Rusija, ki je sporazum ratificirala, je po drugi strani označila sporazum za "pozitivnega, čeprav ne rešuje vsega". Japonska ga je opisala kot "zgodovinski korak naprej v mednarodnih prizadevanjih za preprečevanje segrevanja ozračja", Svetovna banka pa je opozorila, da do leta 2012, ko se Kjotski protokol v sedanji obliki izteče, ni več daleč.

Dobrih sedem let po sprejetju bo protokol končno postal veljaven. Potem, ko ga je ratificirala vrsta industrializiranih držav in držav v razvoju in ko so ZDA od njega odstopile, je bil pogoj za njegovo veljavnost samo še ratifikacija Rusije. Po večletnih prizadevanjih Evropske unije in nekaterih drugih držav je Rusija novembra lani protokol tudi ratificirala.

Sam protokol problema podnebnih sprememb sicer ne bo rešil. S tem razumevanjem je bil tudi izdelan in sprejet, obdobje 2008-2012 pa je v njem določeno kot prvo ciljno obdobje, ki mu bodo sledila nova. Slovenija, ki je protokol podpisala oktobra 1998 in ga julija 2002 tudi ratificirala, se je obvezala, da bo v prvem ciljnem obdobju za osem odstotkov zmanjšala emisije toplogrednih plinov glede na izhodiščno leto 1986, ko so bile emisije toplogrednih plinov najvišje. Leta 1986 so bile emisije toplogrednih plinov v Sloveniji 20,60 milijona ton ekvivalenta CO2, osemodstotno zmanjšanje pa pomeni, da Slovenija v obdobju 2008-2012 v povprečju ne bo smela preseči 18,95 milijona ton emisij ekvivalenta CO2 na leto. Celotni ocenjeni stroški izvajanja Kjotskega protokola v Sloveniji znašajo v bolj ugodnem primeru okoli 5,5 milijarde tolarjev letno, v manj ugodnem primeru pa okoli 10 milijard tolarjev letno.

Ruski predsednik Putin podpisuje Kjotski protokol (Foto: Reuters)
Ruski predsednik Putin podpisuje Kjotski protokol (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Tudi ZDA naj bi postale članice

V Kjotskem protokolu je tudi zapisano, da se morajo v letu 2005 začeti pogovori o obveznostih držav v naslednjih ciljnih obdobjih. Pričakovati je, da bodo ti pogovori dolgotrajni in težavni, saj bo za učinkovit boj proti podnebnih spremembam treba povečati obstoječe obveznosti zmanjšanja emisij toplogrednih plinov industrializiranih držav, pogodbenic protokola, postopoma vključiti v skupino držav s tovrstnimi obveznostmi predvsem večje države v razvoju, čimprej pritegniti v to skupino tudi ZDA, ki so same odgovorne za okoli četrtino vseh svetovnih emisij ogljikovega dioksida.

Protestniki v podporo Kjotskemu sporazumu (Foto: Reuters)
Protestniki v podporo Kjotskemu sporazumu (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Protokol predvideva kot dopolnilo k domačim ukrepom tri t.i. kjotske mehanizme in sicer: trgovanje z emisijami, skupna izvajanja in mehanizem čistega razvoja. Ukrepi, s pomočjo katerih bomo izpolnili obveznosti iz protokola, so predvsem povečevanje energetske učinkovitosti, vzpodbujanje uporabe obnovljivih virov energije, prehod na goriva z manjšo vsebnostjo ogljika, okolju prijaznejše ravnanje z odpadki, racionalnejša raba umetnih gnojil ipd.

EU je s 1. januarjem letos začela trgovati z emisijami toplogrednih plinov, natančneje z emisijami ogljikovega dioksida. Države članice so morale Evropski komisiji predložiti nacionalne načrte za alokacijo kvot emisij toplogrednih plinov.

SORODNI ČLANKI