Tujina

'Kje so dokazi?'

Beograd, 07. 09. 2006 13.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Domnevni Đinđićevi morilci trdijo, da niso krivi. Tožilstvo pozivajo, naj postreže z dokazi.

Smrt Zorana Đinđića je še vedno ovita v skrivnost. Na fotografiji: nagrobni kamen umorjenega Đinđića.
Smrt Zorana Đinđića je še vedno ovita v skrivnost. Na fotografiji: nagrobni kamen umorjenega Đinđića. FOTO: Reuters

Na posebnem oddelku okrožnega sodišča v Beogradu so zaradi zamenjave sodnega senata vrnili na začetek sojenje morilcem srbskega premierja Zorana Đinđića. Tožilec je spet prebral obtožnico, v nadaljevanju pa so se lotili zaslišanja obtožencev, ki se bodo morali prav tako ponovno izreči o krivdi.

Marko Kljajević, dosedanji glavni sodnik v postopku proti Đinđićevim morilcem, ki so jim začeli soditi decembra 2003, je pred dnevi odstopil. Zato so imenovali novo predsedujočo tričlanskemu sodnemu senatu, sodnico Nato Mesarević.

Obtoženi zanikajo krivdo

O krivdi se je najprej izrekel prvoobtoženi Milorad Ulemek Legija, ki je povedal, da je obtožnico razumel, vendar meni da ni resnična, "kajti po vsem tistem, kar je bilo slišati v minulih treh letih v sodnem postopku, njene navedbe ne ustrezajo več dejanskemu stanju". Drugoobtoženi Zvezdan Jovanović, ki ga obtožnica bremeni, da je 12. marca 2003 ustrelil srbskega premiera Đinđića pred vhodom v vladno poslopje, je prav tako zanikal krivdo in povedal, da bo svoj zagovor podal šele takrat, ko bo tožilstvo prišlo na dan s kakšnimi dokazi, do tedaj pa se bo branil z molkom.

Zaščitena priča ni pobegnila

Prvotno je bilo za atentat na Đinđića obdolženih 13 pripadnikov nekdanje posebne policijske enote oziroma rdečih baretk ter najbolj zloglasne kriminalne združbe v Srbiji (tako imenovani Zemunski klan), od katerih jih je pet še vedno na begu, trem pa je tožilstvo podelilo status zaščitene priče. Ena med njimi, Ljubiša Buha Čume je bil v sredo v središču pozornosti zaradi vesti, da je z družino pobegnil v tujino.

Predstavniki tožilstva so kasneje zatrdili, da so vse priče oziroma zaščiteni sodelavci "pod nadzorom državnih organov Srbije" ter da so "na varnem in zaščiteni". Na tožilstvu so še pojasnili, da je Srbija podpisnica regionalnega sporazuma o varstvu prič - sodelavcev, kar ji omogoča "izmenjavo tovrstnih sodelavcev". Nihče iz tožilstva pa ni potrdil, da bi šlo v primeru Čume za izmenjavo ali pa samo za spremembo identitete, kajti ti podatki so skrivnost, so pojasnili.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.