Tujina

Kitajsko bo reševal ruski plin

Peking, 21. 03. 2006 13.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
0

Rusija in Kitajska sta podpisali sporazum o gradnji dveh plinovodov do Kitajske v prihodnjih petih letih.

Putin in Hu Jintao sta podpisala 29 sporazumov
Putin in Hu Jintao sta podpisala 29 sporazumov FOTO: Reuters

Rusija in Kitajska sta ob obisku ruskega predsednika Vladimirja Putina v Pekingu okrepili sodelovanje v energetskem sektorju.

Ruski energetski gigant Gazprom je ob tem s Kitajsko narodno naftno družbo (CNPC) podpisal sporazum o gradnji dveh plinovodov do Kitajske v prihodnjih petih letih.

Kot je povedal vodja Gazproma Aleksej Miler, bi lahko Moskva preko novih plinovodov Pekingu letno dobavila med 60 do 80 milijard kubičnih metrov plina. Dodal je, da pogajanja o finančnih podrobnostih projekta še potekajo. Plin bodo črpali iz nahajališč tako na zahodu kot vzhodu Sibirije.

Pogovori o nafti še tečejo

Niso pa še sklenili dogovora o naftovodu, ki bi Kitajski dobavljal sibirsko nafto. Rusija bo namreč do leta 2008 zgradila naftovod od Sibirije do obale Tihega oceana, preko katerega bo nafto dobavljala Japonski in Južni Koreji, razmišlja pa tudi o podaljšku do Kitajske.

Peking, ki mu ob hitri gospodarski rasti primanjkuje naravnih virov, želi, da bi Rusija čimprej zgradila poseben rokav plinovoda do Daqinga na severovzhodu Kitajske, saj se boji, da bo imela Japonska prednost.

Pekingu ob hitri gospodarski rasti primanjkuje naravnih virov, zato računa na rusko nafto in plin
Pekingu ob hitri gospodarski rasti primanjkuje naravnih virov, zato računa na rusko nafto in plin FOTO: Reuters

28 gospodarskih dogovorov

Državi sta skupaj podpisali 29 sporazumov, med katerimi je le eden politične narave. Tudi ostali sklenjeni sporazumi med Kitajsko in Rusijo zadevajo dobavo plina in električne energije Kitajske, kot tudi ustanovitev mešanih naftnih družb.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.