Tujina

Kerry vznemiril Belo hišo

Washington, 01. 11. 2006 14.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
2

Študentom v Kaliforniji je John Kerry dejal, naj bodo pridni in se učijo, če ne lahko pristanejo v Iraku.

Kerry pravi, da je bila tarča njegovega komentarja zgrešena Busheva politika in ne ameriški vojaki
Kerry pravi, da je bila tarča njegovega komentarja zgrešena Busheva politika in ne ameriški vojaki FOTO: Reuters

Demokratski senator iz Massachusettsa John Kerry pa je pred študenti v Kaliforniji dejal, da se je treba učiti, saj v nasprotnem primeru "obtičiš v Iraku", s čimer je pred bližajočimi se kongresnimi volitvami vznemiril Belo hišo, pa tudi ves republikanski tabor, ki meni, da gre za žalitev za ameriške vojake. Bela hiša je od kandidata demokratov na ameriških predsedniških volitvah leta 2004 v torek zahtevala, naj se opraviči vsem vojakom, kar je Kerry na novinarski konferenci zavrnil.

"Če prizadevno študiraš in delaš domače naloge in si prizadevaš, da boš pameten, ti bo šlo dobro. Če nisi pameten in si intelektualno len, potem obtičiš v Iraku," je v predavanju študentom dejal Kerry. Njegovi predstavniki so kasneje razlagali, da je mislil reči "potem zaradi tebe obtičimo v Iraku" in tako namignil na svojega nasprotnika na zadnjih predsedniških volitvah, sedanjega ameriškega predsednika Georgea Busha ki se ni odlikoval kot priden študent.

Republikanci so nad Kerryjevo izjavo ogorčeni in mu očitajo, da se norčuje iz ameriških vojakov, da niso dovolj šolani in so zato v Iraku. Slab teden dni pred kongresnimi volitvami, ki bodo 7. novembra, so tako demokrati dobili nov dokaz, da tekma z republikanskimi političnimi strategi ni končana ne glede na vse ankete, ki demokratom napovedujejo dober rezultat.

'Kritiziral sem Busha, ne vojakov'

Tiskovni predstavnik Bele hiše je dejal, da so Kerryjeve besede popolna žalitev in da senator dolguje opravičilo tudi družinam tistim, ki so padli v Iraku. Vietnamski veteran, republikanski senator John McCain, pa je Keryyjevo izjavo označil kot žalitev za vse vojake, ki si zaslužijo spoštovanje in hvaležnost.

Kerry je v torek v Seattleu na hitro sklical novinarsko konferenco in jezno zatrdil, "da če kdo misli, da bo vojaški veteran kritiziral več kot 140.000 junakov, ki služijo v Iraku in ne predsednika, zaradi katerega smo tam obtičali, potem je nor".

Kerry zatrjuje, da s svojimi izjavami nikakor ni hotel užaliti ameriških vojakov. Nasprotno, z izjavo je kritiziral politiko predsednika Georga Busha
Kerry zatrjuje, da s svojimi izjavami nikakor ni hotel užaliti ameriških vojakov. Nasprotno, z izjavo je kritiziral politiko predsednika Georga Busha FOTO: Reuters

Kritikam izjav demokratskega senatorja se je kasneje pridružil tudi Bush. Dejal je, da se je tudi sredi volilne kampanje potrebno strinjati o tem, da si vojaki zaslužijo hvaležnost in spoštovanje. "Senatorjev namig, da so vojaki in vojakinje nekako neizobraženi je žaljiv in sramoten. Možje in žene, ki služijo v naših prostovoljnih oboroženih silah, so dovolj pametni in služijo, ker so domoljubi in senator Kerry jim dolguje opravičilo," je med drugim dejal predsednik ZDA.

ZDA za okrepitev iraških varnostnih sil

Donald Rumsfeld
Donald Rumsfeld FOTO: Reuters

Ameriški obrambni sekretar Donald Rumsfeld pa je medtem sporočil, da ZDA in iraške oblasti preučujejo načrte za povečanje števila pripadnikov iraških varnostnih sil, ki bi prevzele več odgovornosti v Iraku. Dosedanji cilj ZDA je bil izuriti 325.000 pripadnikov iraških sil. Rumsfeld ni izdal, kakšno okrepitev predvideva novi načrt, je pa napovedal, da ga bo iraška vlada kmalu predstavila javnosti. Načrt temelji na priporočilih iraške vlade in ameriških sil v Iraku.

Poveljnik ameriških sil v Iraku, general George Casey, naj bi namreč zaprosil, naj izurijo dodatnih 100.000 Iračanov. Po podatkih Pentagona so ameriški in drugi inštruktorji doslej izurili in opremili okrog 312.000 varnostnih sil, od tega okrog 181.000 policistov in okrog 132.000 vojakov. Velik problem predstavlja delovanje raznih nezakonitih etničnih milic znotraj varnostnih sil, poleg tega pa izurjeni in opremljeni iraški vojaki policisti po mnenju analitikov ne kažejo velike vneme za delo.

Rumsfeld je priznal, da bi tudi v primeru začetka umikanja ameriške vojske iz Iraka vojaški inštruktorji in nekatere podporne enote morale ostati dlje časa v državi, da se iraške sile povsem postavijo na lastne noge. Rumsfeld je dejal, da bo odločitev o povečanju števila iraških sil, ko bo ta sprejeta, naznanila iraška vlada, sam pa bo moral zaprositi kongres za še več denarja. Urjenje iraških sil so doslej namreč večinoma financirale ZDA.

Blair: 'Ni pravi čas za preiskavo'

Britanska vlada je takšni preiskavi nasprotovala, saj bi z njo po njenem prepričanju poslali iraškim upornikom "napačno sporočilo" in ogrozili 7200 britanskih vojakov, ki so nameščeni v Iraku. Po glasovanju je sicer obrambni minister Des Browne namignil, da bi preiskavo lahko sprožili po umiku britanskih sil iz Iraka.

Britanski parlament je na glasovanju s tesno večino zavrnil predlog opozicije za sprožitev parlamentarne preiskave o izvoru in poteku vojne v Iraku. Premier Tony Blair je pred poslanci v Londonu sicer pojasnil, da njegova vlada ne nasprotuje takšni preiskavi, vendar pa meni, da "zdaj ni pravi čas" za to.

Parlamentarna preiskava, ki so jo predlagale različne stranke na čelu z valižanskimi in škotskimi nacionalisti, je po besedah predlagatelja Adama Pricea nujna, saj se je pokazalo, da je vojna v Iraku "velikanska katastrofa". V skladu s predlogom bi ustanovili posebno parlamentarno komisijo, ki bi preučila načrtovanje operacij v Iraku po strmoglavljenju iraškega predsednika Sadama Huseina spomladi 2003.

Predlog je podprlo 273 poslancev, ki so se v torek zbrali na prvi večji razpravi o Iraku vse od poletja 2004, 298 jih je glasovalo proti. Predlog je bil zavrnjen predvsem po zaslugi laburistov, ki imajo v parlamentu večino.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

goso
01. 11. 2006 15.48
A lahko ameriški državljan/nka odkloni služenje v Iraku? A so tam prostovoljci? Saj je splošno sprejeto: ameriški napad na Irak ni bil legitimen, osnovan je bil na lažeh in ni v ponos ZDA. Zakaj bi mladi umirali za neke lažnive politike? Ki jih čez nekaj let ne bo več na sceni. Pamet v roke, je verjetno hotel reči Kerry.
bnam 2707
01. 11. 2006 15.40
Temu se lahko mirno reče "neumnosti gospoda Buša in njegovih kompanjonov.Njegova izjava,da v primeru zmage demokratov na kongresnih volitvah,bi to pomenilo zmago teroristov.Le kje so ti američani s pametjo.Kakšna je njihova demokracija in kje iščejo zaveznike?Največ jih dobijo pri tistih novinkah v NATO,ki je že davno preživet in kandidatkah,ki v nasprotnem nimajo nobenih pogojev za sprejem v te že davno preživete organizacije. V Ameriki bi moral prevladovati razum,Tega pa trenutno Amerika ne premore izuzevši nekaterih demokratičnih politikih kot je denimo Al Gore,ki bi moral biti zakoniti predsednik ZDA.Človekove pravice,ki jih pod krinko demokracije zagovarjajo ZDA so za Ameriko samo za tiste izven ZDA.Slovenija zvesta privrženka ameriške izprijene politike.Tja nas je spravil oproda Rupel. Evropa ima svojo pot,ki si jo je začrtala na ruševinah druge svetovne vojne in to je tudi prav.Prav je tudi,da ZDA odločno rečejo NE.