Tujina

Kenijo zapustilo 180.000 ljudi

Nairobi, 04. 01. 2008 09.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, Reuters
Komentarji
0

Kenijo zajema humanitarna kriza. Številni Kenijci so se zatekli v Ugando, kjer pa jih čakajo mučenje in posilstva.

Pobesnele množice so požigale hiše, bencinske črpalke in avtomobile. Iz države je zbežalo že več kot 180.000 ljudi, okoli pol milijona pa jih je povsem odvisnih od humanitarne pomoči.
Pobesnele množice so požigale hiše, bencinske črpalke in avtomobile. Iz države je zbežalo že več kot 180.000 ljudi, okoli pol milijona pa jih je povsem odvisnih od humanitarne pomoči. FOTO: Reuters
Evropska unija je podprla afriška prizadevanja za rešitev krize v Keniji. Hkrati je Unija vse politične voditelje pozvala, "naj se popolnoma vzdržijo kakršnih koli dejanj ali komentarjev, ki bi lahko spodbudili nadaljnje nasilje".

Zaradi nasilja, ki je Kenijo zajelo po nedavnih predsedniških volitvah, je bilo v tej afriški državi razseljenih že 180.000 ljudi, okoli pol milijona pa jih je povsem odvisnih od humanitarne pomoči, so sporočili predstavniki Združenih narodov v Nairobiju.

Številni Kenijci z zahoda države so se zatekli v sosednjo Ugando, od koder sedaj prihajajo grozne zgodbe o zločinih, kot so pokoli, posilstva in mučenje nedolžnih civilistov ter plenjenje. Ljudje so zaradi državljanske vojne v Ugandi leta in leta bežali v Kenijo, sedaj pa je situacija obrnjena. Predstavniki Rdečega križa so medtem opozorili, da zaradi slabih varnostnih razmer nimajo dostopa do pomoči potrebnih na nemirnem zahodu države.

'Ponovitev volitev le na zahtevo sodišča'

Policija je zatrla proteste.
Policija je zatrla proteste. FOTO: Reuters
Policija preiskuje nedeljski požig neke cerkve, ki so jo zažgali protestniki, v njej pa je zgorelo najmanj 35 ljudi. "Trenutno poteka preiskava proti enemu izmed opozicijskih voditeljev, saj sumimo, da je protestnikom priskrbel alkohol in orožje, ter jih spodbujal k napadu na cerkev," je povedal neimenovani policijski poveljnik.

Kenijska opozicija je zahtevala ponovitev spornih predsedniških volitev. Po ocenah opozicijskega Oranžnega demokratičnega gibanja (ODM) poraženega predsedniškega kandidata Raile Odinga naj bi nove volitve pripravili v treh mesecih.

Kenijska vlada je zahtevo opozicije že zavrnila in jo označila za izsiljevanje. "Vlada ne bo nikoli dopustila izsiljevanja. Ljudje bi morali prenehati uporabljati nasilje kot izsiljevanje za nove volitve," je dejal tiskovni predstavni kenijske vlade Alfred Mutua. Obenem je sicer dodal, da bi Kibaki volitve ponovil, če bi tako zahtevalo sodišče.

Nad protestnike s solzivcem

Kenijske varnostne sile so medtem v obalnem mestu Mombasa s solzivcem in vodnimi topovi preprečile shod okoli 1.500 privržencev opozicije. Nasilje, ki je bilo sprva omejeno na prestolnico Nairobi in zahod države, se je v zadnjem času razširilo tudi na obalo Kenije, ki je sicer močno odvisna od turizma.

Si bodo opomogli?

Potem ko je kenijska volilna komisija v nedeljo razglasila vnovično zmago dosedanjega predsednika Mwaija Kibakija na predsedniških volitvah prejšnji četrtek, je v Keniji izbruhnilo najhujše nasilje v zadnjih 25 letih. Po zadnjih podatkih je nasilje zahtevalo najmanj 356 smrtnih žrtev.

Danes so se v Nairobiju sicer že odprle menjalnice in borze, a so odgovorni že opozorili, da jih bodo spet zaprli, če bo nasilje zopet postalo neznosno. Kenijsko turistično gospodarstvo vse bolj skrbijo dolgoročne posledice političnega konflikta. "Turisti, ki so v Keniji, zapuščajo državo predčasno," je dejal predsednik turističnega združenja na obali Kuldip Sondi, ki je tudi sam lastnik verige hotelov. "Če bo kaos trajal še v naslednjem tednu, se lahko od turizma poslovimo."

Strokovnjaki namreč ocenjujejo, da bo kenijski turizem potreboval vsaj šest mesecev, da si opomore od politične krize. Le-ta je sicer glavni finančni vir države, saj ji vsako leto prinese 944,1 milijon dolarjev.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.