Tujina

Kemičnega Alija čaka smrt

Bagdad, 04. 09. 2007 13.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Irak je potrdil smrtno kazen za Kemičnega Alija in še dva sodelavca pokojnega Huseina. Obsojeni so na smrt z obešanjem.

Kemični Ali
Kemični Ali FOTO: Reuters

Iraško vrhovno sodišče je potrdilo smrtno kazen za Alija Hasana al Madžida, znanega kot Kemični Ali, in še dva sodelavca nekdanjega iraškega diktatorja Sadama Huseina, je sporočil predsednik sodišča Aref Šahin.

Kemični Ali, Hašim al Taj in Husein Rašid al Tikriti so bili 24. junija obsojeni na smrt zaradi genocida in zločinov proti človečnosti med operacijo Anfal leta 1988. V skladu z iraško zakonodajo naj bi trojico usmrtili z obešanjem v 30 dneh.

Kemični Ali velja za najbolj znanega sodelavca Sadama Huseina, al Taj je bil v času Huseinovega režima minister za obrambo, al Tikriti pa namestnik vodje vojaških operacij.

"Po ocenah je bilo med operacijo Anfal ubitih 182.000 Kurdov, okoli 4.000 vasi pa zbrisanih z obličja sveta. Na tisoče ljudi je bilo ubitih, razseljenih ali pa so izginili. Bili so civilisti brez orožje in niso bili povezani z vojno," je po razglasitvi razsodbe junija letos dejal sodnik Mohamed al Oeribi al Halifa.

Proti Kemičnemu Aliju in obema soobtoženima trenutno poteka tudi sodni proces zaradi njihove vloge pri nasilni zadušitvi šiitskega upora na jugu Iraka leta 1991, vendar bodo obtožnico proti njim po usmrtitvi opustili.

Sadama Huseina so zaradi zločinov proti človečnosti usmrtili 30. decembra lani.

Režim Sadama Huseina je operacijo Anfal upravičeval kot boj proti upornikom med osemletno vojno s sosednjim Iranom. Operacija je vključevala sistematično bombardiranje in vojaške napade na kurdsko avtonomno regijo, ki je bila priča množičnim izgonom in deportacijam.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.